Achiziții suspecte. Primarul tablourilor de milioane de lei

0
931

Analiza unei minciuni. În doi ani și jumătate de mandat ca primar al municipiului Târgu Mureș, Zoltan Soós a reușit să-și demoleze statuia ridicată cu talent de echipa sa de campanie. Soós a apărut în fața electoratului ca un om de cultură, șef al Muzeului Județean de Istorie Mureș, independent, tânăr și cu dorința de a schimba radical dezastrul lăsat de o administrație care a condus bijuteria Transilvaniei într-o grotă economică și de imagine. A promis transparență, egalitate pentru toți cetățenii (el fiind etnic maghiar), restructurarea la sânge a primăriei, competența funcționarilor publici șamd.

Primele gafe

La o lună după instalarea pe jilțul de primar, Zoltan Soós a început să amenințe din nou cu restructuarea celei mai mari primării ca număr de angajați, la nivelul ei. Suntem la jumătatea lui martie 2023, iar aici nu s-a schimbat mai nimic. Ba au fost angajați și mai mulți oameni, iar cele mai multe plecări au avut loc prin pensionarea funcționarilor publici. În rest, cazuri izolate. Au apărut însă prietenii din campanie cu contracte directe, cu toate că noul edil se plângea de greaua moștenire.

Apoi a venit declarația halucinantă cu trimiterea românilor la colțul albastru, dacă nu le place culoarea aleasă de el pentru oraș la sărbătorile de Crăciun. Și-a cerut scuze în scârbă și forțat de oamenii de PR. Așadar, banii publici și-au găsit destinația în conturile amicilor, iar egalitatea a fost doar o poveste frumoasă.

Falsa independență

Mai mult, autopromovata independență s-a dovedit un al fâs de campanie, pentru că a recunoscut că n-a renunțat la carnetul de membru UDMR de 20 de ani de când îl avea în 2020. Și de atunci s-a văzut tot mai des, unde balanța financiară și a evenimentelor culturale a înclinat spre zona maghiară. Mult, nu doar așa un pic. Majoritatea contractelor sunt făcute cu firme și organizații maghiare. Cu un Consiliu Local dominat de UDMR, doi viceprimari maghiari (chiar dacă unul e de la PNL) și susținerea șefului Consiliului Județean Mureș, tot coleg de partid, ca majoritatea consilierilor săi, Soós ar fi putut schimba orașul în ceea ce merită și ce a promis. În afară de un scandal al gunoiului, care încă sufocă orașul de peste patru luni, primarul s-a remarcat prin aplecarea sa culturală.

Tablourile e viața mieu, ar fi putut cânta edilul

Cu probleme de română vizibile, cu toate că pozează în intelectual, Zoltan Soós comite cu insistență achiziții de milioane de lei pe lucruri absolut inutile în misiunea pe care și-a asumat-o. Tablouri, mai exact. Unele cumpărate doar de la două firme, una din București (Artmark) cu care a colaborat și în perioada în care a fost parașutat la muzeu de asociația culturală UDMR. Aceeași care a organizat o expoziție cu lucrările personale (și probabil intime, dacă n-au fost expuse în timpul vieții) a maestrului Marcel Iancu (decedat în 1984). Vernisaj care a stârnit controverse, nu doar pentru că primăria a plătit 27.000 de euro, ci pentru că grafica erotică așa-zis arăta acte sexuale explicite, iar câteva minore au dansat pentru transpune opera în realitate. Desigur, au fost și tablouri cuminți, dar ele păleau lângă grafica explicită.

Cum spuneam, primarul s-a dedicat mult artei cumpărată de la Artmark. Milioane de lei s-au dus spre o firmă, care e implicată serios în povestea Art Safari, care a comis expoziția retrospectivă pomenită. Companie unde edilul este trecut drept colaborator de ani buni.

Prezentul la fel de neclar ca trecutul

Așa cum spuneam la început, în articol este vorba de analiza unei minciuni. Minciuna fiind chiar Zoltan Soós, un primar care a promis multe și n-a realizat nimic remarcabil. Transparența declamată s-a transformat în fugă de ziariștii incomozi și blocarea lor pe Facebook, ca nu cumva să-i vadă deplasările pe șest la Budapesta, de unde s-a întors doar cu insigna de agent publicitar pentru companii ungare. După ce a eșuat în toate promisiunile, Soós a venit cu o declarația aproape amuzantă: voi lăsa moștenire ceva unic, așa cum a fost predecesorul meu György Bernády. Pentru cei care nu știu, primarul Bernády a construit Palatul Culturii din Târgu Mureș, acum mai bine de o sută de ani. Ridicarea monumentului colosal arhitectonic și ca design a durat doi ani, iar zeci de mii de turiști sunt uluiți de frumusețea lui. Același edil a construit și Palatul Prefecturii, o o altă realizare remarcabilă.

Uluitoarea promisiune

Ei bine, Soós nu va face niciun palat, ci o parcarea. Și cu asta vrea să intre în istoria orașului. O parcare! Desigur, nu chiar imediat. Pentru că mai toate mare sale isprăvi au ca termen de finalizare 2024 sau după. Pe scurt, va veni prietenos printre oameni (lucru pe care nu l-a mai făcut din toamna lui 2020, când le cerșea voturile) pentru a cere să fie reales. Și șansele sunt mari pentru că nu există contracandidați. Populația e nervoasă, dar politicienii s-au resemnat. Asistă stingheri la prăbușirea unui oraș cândva o bijuterie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here