Achiziţia Rompetrol, primul pas mare pus de chinezi în România. Ce interese are China la noi

0
2861
Achiziţia Rompetrol, primul pas mare pus de chinezi în România. Ce interese are China la noi

Expansiunea Chinei în Europa este de notorietate, iar România nu face excepţie. Energia pare a fi acum domeniul predilect, dar dincolo de investiţiile în proiecte greenfield, care încă sunt incerte, chinezii au ocazia, mai intâi, sa deţină o firmă mare în Uniunea Europeană. Este exact strategia Beijingului.

Despre relaţiile dintre România şi China, blamate de unii, apreciate de alţii, se vorbeşte de ani de zile. Aşa cum face în toată Europa, China are tot interesul să deţină active productive şi în România, tendinţele de expansiune economică fiind evidente de mai mulţi ani.

Made in China 2025
Nu este un secret pentru nimeni programul guvernamental al Beijingului, denumit “Made in China 2025”, prin care a doua putere economică a lumii aspiră să devină o superputere industrială, iar achiziţia de companii europene este un punct din această strategie.În 2013, premierul chinez a venit în vizită în România. Temele au fost în special economice. Un an mai târziu, premierul român, Victor Ponta, i-a întors vizita. Discuţiile au fost în acelaşi registru. “Proiectele pe care le avem în derulare sunt proiecte de investiţii în energie şi infrastructură, cumulate, de peste 6 miliarde de euro, care înseamnă locuri de muncă, înseamnă independenţă energetică pentru România şi înseamnă posibilitatea de a completa ceea ce primim din fonduri europene şi din fonduri bugetare pentru îmbunătăţirea infrastructurii. Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană au parteneriat strategic cu China. Dacă noi reuşim să avem investiţii, să creăm locuri de muncă, să fim independenţi energetic, este un lucru important”, le spunea Ponta miniştrilor săi, la întoarcerea din China.

Întâlniri oficiale și în 2016
În acest an, şi premierul Cioloş s-a întâlnit cu oficialii chinezi, la Riga, iar ministrul Economiei din guvernul său, Costin Borc, a mers în vizită în China. Cioloş a vorbit despre drumul mătăsii şi rolul portului Constanţa, despre cum susţine România parteneriatul strategic România-China, despre infrastructura de transport care să faciliteze strângerea legăturilor comerciale (linie de feribot Batumi – Constanţa), despre proiectele energetice ale Chinei în România, dar şi despre intenţia României de a adera la Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură.

Proiectele punctuale ale Chinei în România
Dar care este, punctual, interesul Chinei în România, ţară în care chinezii au doar o singură firmă mare: Smithfield, cel mare procesator de carme din lume, care a preluat fostul Comtim?
Cinci înţelegeri au fost parafate cu ocazia vizitei lui Borc în China. Totalul investiţiilor promise de chinezi doar cu această ocazie: 118 milioane de euro. Astfel, investitorii chinezi intenționează să construiască o fabrică de componente auto la Brașov, investiția în acest sens fiind estimată la 45 de milioane de euro. De asemenea, se are în vedere un proiect în domeniul ornamentelor auto, care va fi realizat cu o investiție în valoare de 17,6 milioane de dolari, și construcția, în România, a unei centrale solare de 20 MW, investiție în valoare de 33 de milioane de euro. Totodată, chinezii intenționează să investească 23 de milioane de euro în dezvoltarea unor complexe imobiliare în zona Capitalei și să dezvolte un proiect de cooperare și schimb de experiență în domeniul educației în Hunedoara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here