A şasea lună consecutivă în care România a avut cea mai mare inflaţie din UE

0
649

România a înregistrat în iulie, pentru a şasea lună la rând, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, de 4,3%, în timp ce media europeană s-a situat la 2,2%, arată datele publicate de institutul european de statistică Eurostat.

Rata anuală a inflaţiei a fost de 4,3% în iulie, în România, în scădere faţă de o rată anuală a inflaţiei de 4,7% înregistrată în luna iunie. Aceasta este a şasea lună la rând în care ţara noastră a înregistrat cele mai mari rate anuale ale inflaţiei din UE.

La nivelul Uniunii Europene, rata anuală a inflaţiei a crescut în luna iulie 2018 la 2,2%, un nivel similar, de 2,1%, fiind înregistrat în zona euro. După România, în rândul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Bulgaria (3,6%), Ungaria (3,4%) şi Estonia (3,3%).

La polul opus, cele mai mici rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Grecia (0,8%%), Danemarca (0,9%) şi Irlanda (1%). Comparativ cu situaţia din luna iunie 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 16 state membre, a rămas stabilă într-o ţară şi a crescut în 11 de state. În cazul zonei euro, rata anuală a inflaţiei a crescut la 2,1% în luna iulie 2018, de la 2% în iunie 2018.

Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la energie (0,89 puncte procentuale), urmate de preţurile la servicii (0,64 puncte procentuale) şi de cele la alimente şi ţigări (0,49 puncte procentuale).

Citeste si  Rata anuala a inflatie ajunge la 2,8% in luna iulie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here