A căzut cea mai mare grupare infracţională care a comis nenumărate jafuri din camioane pe autostrăzile din Europa

0
1018

O grupare de crimă organizată formată din aproximativ patruzeci de persoane a fost arestată, luni dimineață, în București. Există suspiciuni solide că aceştia ar fi comis zeci de jafuri spectaculoase pe autostrăzile din Olanda și din alte țări europene. Erau vizate în special camioanele încărcate cu produse electronice, de mare valoare. La operațiune au participat 700 de agenți.

Timp de șapte ani, membrii grupării infracţionale româneşti au făcut ravagii pe autostrăzile europene folosind metoda „roll-over”. Numai în Olanda au dat cel puţin 15 lovituri, începând din anul 2015. Metoda folosită este cea văzută în filmul de acţiune Fast & Furious.. Veneau din spate, foarte aproape de camionul vizat. Unul dintre membrii echipei urca acrobatic pe capotă, de unde forța încuietorile ușilor camionului. După deschiderea acestora, pătrundea în interior de unde arunca cutiile pline cu preţioasele produse în propriile maşini. Șoferii camioanelor, de multe ori, nici nu simţeau ce se întâmplă în spate, în timp ce rulau liniştiţi.

Unul dintre cele mai mari jafuri comise de grupare a avut loc pe autostrada A73 din Olanda, în vara anului 2017. Cinci români au comis un furt spectaculos în noaptea de 24 spre 25 iulie, între Venray și Venlo. Au sustras dintr-un camion în mişcare, 960 de telefoane iPhone, a căror valoare se ridica la o jumătate de milion de euro.

Ulterior, Poliția olandeză i-a localizat pe autorii jafului într-o vilă situată în parcul de vacanță, de lux, din Veluwe. Acolo au fost găsite cele 960 de telefoane iPhone şi unul dintre autoturismele special echipate, folosite la comiterea jafurilor.

Instanța și procurorii au declarat că metoda jafului a fost foarte gravă şi specială, deopotrivă, având în vedere modul în care acţionau, prada uriașă vizată și situația pe care au creat-o, punând în pericol viața celorlalți participanți la trafic, în timpul jafului.

Niciodată, până atunci, în Olanda nu mai fuseseră comise jafuri prin această metodă. În toată Europa acest lucru se mai întâmplase de 19 ori. Odată cu arestarea celor cinci suspecţi poliția a sperat că a oprit jafurile numai că, la doar o lună, în timp ce suspecții români erau reținuți, un alt camion a fost jefuit în mers. De această dată pe A15, în apropiere de Lienden. Un polițist care a văzut jaful a reuşit să aresteze un alt român în vârstă de 29 de ani.

Potrivit procurorilor, s-au primit informații de la Poliţia Româna, că ar exista legături între acesta și suspecţii arestați anterior. Parchetul General Olandez (Openbaar Ministerie) avea indicii că ar exista o organizație criminală mult mai mare, cu ramificaţii şi celule în toată Europa. Poliția olandeză a fost anunțată de cea româna, la jumătatea lunii octombrie 2017, că tânărul de 29 de ani a trecut granița românească spre Occident. La scurt timp după acest moment, românul a lovit.

Avocatul celor cinci români, Kerem Canatan a susţinut, în apărarea acestora, că ar fi vorba doar despre un „simplu furt” considerând ciudat faptul că Parchetul General Olandez (Openbaar Ministerie) se ocupă de caz.

În ultimii ani, Poliția Română a urmărit toate mișcările celor patruzeci de „tâlhari cascadori”, pentru a vedea dacă au contacte la centrele de distribuție, acolo unde, camioanele, sunt încărcate cu produse electronice. „Cascadorii” au lovit din nou, chiar în timpul anchetei, apoi, la sfârșitul anului 2019, în Olanda și Franța.

O echipă din cadrul Unităţii Naționale a Poliției Olandeze a continuat să lucreze la anchetă, scopul mărturisit fiind acela de a-i prinde pe liderii clanului și de a-i pune sub acuzare pentru toate jafurile comise de acestia în Olanda. Operațiunea „Arrow”, aşa cum a fost denumită, s-a desfăşurat în colaborare cu poliţiile din România, Franța și Finlanda. Echipa comună de anchetă a lucat intens pentru a-i prinde  pe „tâlharii cascadori” care au provocat prejudicii de multe milioane, în toată Europa.

Cei patruzeci de suspecți locuiesc într-o zonă compactă, aflata intr-o suburbie a Bucureștiului. 700 de polițiști români sunt implicați în operațiunea care a început în această dimineață. Sunt percheziţionate vilele care aparţin membrilor clanului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here