89% dintre investitorii instituționali consideră că grija pentru mediu și societate poate genera profit

0
1571
mediu si societate
  • 82% dintre investitorii instituţionali chestionaţi spun că riscurile sociale și cele legate de mediu și de guvernanța corporativă au fost prea mult timp ignorate de către companii
  • 81% consideră că riscurile non-financiare care ar putea afecta afacerea unei companii nu sunt dezvăluite în mod adecvat

În contextul recentelor scandaluri sociale şi de mediu, 82% dintre investitorii instituţionali spun că riscurile sociale și cele legate de mediu și de guvernanţa corporativă (riscurile ESG) au fost ignorate prea multă vreme de către oamenii de afaceri, se arată în studiul EY – Is your nonfinancial performance revealing the true value of your business to investors?. În plus, 81% dintre respondenţi consideră că firmele nu dezvăluie în mod corect riscurile non-financiare care le-ar putea afecta afacerea.

Cel de-al treilea studiu EY legat de schimbarea climei şi servicii de sustenabilitate a sondat opiniile a 320 de investitori investiţionali privind raportarea non-financiară.

81% din respondenţi spun că acum acordă o atenţie mai mare detaliilor non-financiare, ca rezultat al recentelor dezvăluiri legate de neconformitate și de aşteptările privind mediul, societatea și guvernanța corporativă (ESG).

92% sunt de acord că, pe termen lung, problemele legate de ESG – de la schimbarea climei la diversitatea şi eficienţa consiliilor de administraţie – au un impact tangibil şi cuantificabil. De fapt, 89% consideră că o concentrare mai mare asupra acestor teme (societate, mediu, guvernanță corporativă) poate genera un profit sustenabil.

Impactul asupra luării deciziilor

Conform studiului, în ultimele 12 luni, 68% dintre respondenţi au declarat că performanţele non-financiare ale companiilor au jucat un rol esenţial în deciziile de investiţii, faţă de 58% în 2015. 60% dintre investitorii instituţionali spun că clienţii le cer acum informaţii ESG; cu toate acestea, 73% fac doar niște evaluări informale sau nu le fac deloc.

59% au declarat că, în absenţa unei legături directe între iniţiativele ESG şi strategia de afaceri pentru crearea de valoare pe termen scurt, mediu şi lung, îşi vor reconsidera investiţiile. Iar 58% dintre investitori ar reconsidera investiţia efectuată ca urmare a dezvăluirii riscurilor ESG sau al unui istoric de proastă guvernanţă.

Raul Pop, Senior Manager Climate Change & Sustainability Services EY România, spune: “În ultimii ani, cetățenii, ONG-urile și instituțiile publice au învăţat să definească şi să măsoare impactul companiilor asupra societății, cerând explicit şi foarte vocal eliminarea sau compensarea acestuia.

Etica în derularea afacerilor este forţată să evolueze dintr-o fază idealistă spre o decizie conştientă şi asumată a top managementului, necesară pentru protejarea pe termen lung a intereselor acţionarilor. Aceştia, la rândul lor, au aflat că externalităţile de mediu sau sociale – de pildă – se transformă rapid în costuri uneori uriaşe, afectând profitul sau chiar viabilitatea organizaţiei. Aşadar, investitorii cer tot mai multe asigurări, consecvente şi măsurabile, că astfel de riscuri nu le vor afecta investiţiile, că astfel de indicatori non-financiari sunt monitorizaţi şi îmbunătăţiţi continuu de conducerea companiilor în care au investit.”

În contextul Conferinţei de la Paris din 2015 (COP21), pe tema schimbărilor climatice, şi al introducerii altor coduri de conduită, presiunea exercitată de investitori asupra companiilor pentru raportarea de informaţii mai consistente şi verificabile privind riscurile ESG crește și mai mult, se arată în studiul EY.

58% dintre investitori se aşteaptă la o creştere moderată a volumului de informaţii exacte asupra practicilor companiilor legate de climă şi de strategiile privind managementul riscurilor, în timp ce alţi 27% aşteaptă o îmbunătăţire spectaculoasă în această zonă.

***

Despre studiu

Is your nonfinancial performance revealing the true value of your business to investors? este al treilea studiu consecutiv în care au fost sondate opiniile a 320 de investitori instituţionali de la nivel global, incluzând aici directori generali, analişti de valori mobiliare, manageri de portofoliu şi directori IT, privind disponibilitatea şi calitatea informaţiilor corporative de natură non-financiară şi utilizarea acestor informaţii în luarea deciziilor de investiţii. Studiul şi interviurile în profunzime cu respondenţii au fost realizate în vara anului 2016 de Institutional Investor’s Research Lab. Respondenţii sunt factori de decizie investiţională de cel mai înalt nivel, iar 50% dintre respondenţi lucrează pentru instituţii care gestionează active de 5 miliarde de USD sau mai mult.

***

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 230.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 29,6 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2016. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 700 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an în luna iunie la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com.

EY REPORT - CCaSS Insitutional Investor Survey 2017

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here