82% dintre administratorii intervievaţi de CNIPMMR au declarat că nu sunt de acord cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, 84,3% dintre repondenţi aşteptându-se la efecte negative

0
1168

Potrivit sondajului, 50% dintre oamenii de afaceri consideră că trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat este benefică bugetului de stat, odată ce vor creşte amenzile, ca urmare a creşterii salariilor. La întrebarea “Consideraţi că trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat va avea efecte negative?”, 84,3% dintre respondenţi au răspuns pozitiv.

Printre efectele negative ale acestor măsuri oamenii de afaceri au menţionat creşterea birocraţiei pentru angajator, prin încheierea de acte adiţionale la toate contractele individuale de muncă (69,6%), scăderea salariilor nete (67,6%), cheltuieli suplimentare privind actualizarea programelor informatice (64,8%), creşterea amenzilor ca urmare a creşterii salariului minim (59,7%), creşterea fiscalităţii asupra unor categorii de contribuabili (PFA, pentru drepturile de autor, veniturile din chirii, etc.) – 48,3%. În ceea ce priveşte introducerea unei taxe de 2% din fondul de salarii plătit de angajator, 98% au menţionat că nu sunt de acord.

“Trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat reprezintă o reformă amplă, cu implicaţii multiple sociale şi economice, fiind imperios necesar ca înainte de adoptarea unei hotărâri în acest domeniu să fie realizate analize de impact şi testul IMM, potrivit art. 91 din Legea nr. 346/ 2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cu care: “iniţiatorii actelor normative trebuie să evalueze efectele introducerii noii reglementări, mai întâi şi cu precădere, asupra activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”. “Evaluarea sistematică a impactului proiectelor de acte normative … se face prin aplicarea Testului IMM”, consideră CNIPMMR.

Analizele de impact şi testul IMM trebuie să vizeze întregul pachet de modificări legislative, în contextul în care începand cu 1 ianuarie 2018 se vor aplica concomitent mai multe reforme: trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat; instituirea contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% în sarcina angajatorului; reducerea impozitului de la 16% la 10%; eliminarea deducerii personale pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei; creşterea salariului minim de la 1.450 de lei la 1.900 de lei; cresterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro (în prezent, IMM din această categorie plătind impozit de 16% pe profit) şi includerea în acest sistem de impozitare a tuturor contribuabililor care desfaşoară activităţi exceptate în prezent.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat în perioada 19–27 octombrie 2017 o consultare care a vizat evaluarea impactului mutării contribuţiilor de la angajator la angajat, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul site-ului www.cnipmmr.ro, la nivelul vizitatorilor acestuia şi ai membrilor CNIPMMR. Respondenţii, în număr de 748, sunt: 37,7% microîntreprinderi, 20,8% întreprinderi mici 17,5% întreprinderi mijlocii, 13,1% întreprinderi mari şi 10,9% alte forme juridice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here