72% din firme nu pot să-și ocupe posturile prin concurs

0
2866
concurs-job

Se adânceşte deficitul de forţă de muncă. Dacă anul trecut 61% dintre companiile din România aveau dificultăţi cu ocuparea posturilor scoase la concurs, anul acesta nu mai puţin de 72% dintre firme au această problemă.

Sunt greu de găsit atât angajaţii calificaţi, cât şi cei necalificaţi. Asta arată că, pe deoparte nu există suficienţi oameni pregătiţi pe anumite meserii şi, pe de altă parte, salariile oferite de unele companii nu sunt suficient de mari cât să atragă forța de muncă mai puțin calificată.

Chiar dacă firmele şi-au recăpătat optimismul şi au început să facă din nou angajări, nu reuşesc să ocupe toate posturile scoase la concurs. Prin urmare, recrutarea angajaţilor a ajuns să fie un proces dificil pentru aproape trei sferturi dintre companii, în creştere cu 11 procente faţă de anul trecut. Iar criza de personal este greu de rezolvat. Companiile care scot la concurs posturi specializate trebuie să concureze între ele pentru atragerea sau reţinerea unui număr limitat de oameni calificaţi. În schimb, companiile care fac recrutări pentru posturi fără calificare se lovesc de refuzul oamenilor de a lucra pe salarii mici.

Meseriași, greu de angajat

De altfel, meseriile pentru care există cel mai mare deficit de forţă de muncă sunt foarte variate. Cel mai greu de recrutat sunt meseriaşii de toate tipurile. Sunt urmaţi de muncitorii necalificaţi şi ingineri, precum şi de operatorii din fabrici şi şoferi. Sunt aşadar posturi cu un necesar diferit de calificare. În unele cazuri companiile pot să se ocupe chiar ele de instruirea oamenilor. Însă, pentru posturile de ingineri, angajaţii trebuie să urmeze mai întâi o facultate, iar numărul studenţilor a fost în scădere în ultimii ani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here