7 din 10 cupluri nu vorbesc despre situatia financiara

0
838

Pentru 64% dintre femei si 71% dintre barbati este foarte dificil sa discute cu partenerul despre situatia financiara a cuplului

Pentru 17% dintre femei si 26% dintre barbati, situatia financiara a fost un factor decisiv pentru incheierea unei relatii

4 din 10 parteneri de cuplu declara ca ar prefera sa gestioneze impreuna finantele personale

Conform Raportului European al Platilor Consumatorilor, editia 2020, 7 din 10 cupluri declara ca discutiile pe temele financiare reprezinta un subiect tabu in relatie iar cu cat nivelul venitului este mai mare si studiile mai avansate, cu atat discutiile si deciziile luate impreuna sunt mai reduse.

De asemenea, situatia financiara este un factor decisiv in continuarea unei relatii sentimentale, atat pentru femei cat si pentru barbati. In aceast context se regasesc mai degraba persoanele cu varste intre 22 si 37 de ani, cu studii si venituri medii din mediul rural.

Aceaste decizii sunt in corelatie directa cu gradul de educatie financiara al partenerilor. Astfel, 22% dintre femei si 31% dintre barbati simt ca partenerul nu ia cele mai bune decizii financiare pentru cuplu, deoarece intelegerea acestuia este limitata in ceea ce priveste chestiunile financiare.

Astfel, 1 din 4 cupluri are discutii in contradictoriu cu partenerul doar atunci cand vorbesc despre bani si finante personale.

Comparativ cu alte celelalte tari din Europa, in Romania se gaseste cel mai mare procent de cupluri pentru care problemele financiare reprezinta un impediment pentru o relatie fericita:

  • 42% dintre respondentii romani cred ca o mai buna gestine a finantelor in gospodarie le-ar imbunatati relatia. In acest clasament, Romania este urmata de Grecia (41%), Polonia (40%), Spania si Portugalia (39%);
  • 22% dintre partenerii din Romania declara ca situatia financiara a partenerului este ceea ce ii tine impreuna. Aceeasi situatie se regaseste si in tari precum Spania si Portugalia, pe cand in Tarile Baltice acest aspect nu este luat in considerare de catre parteneri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here