6 ani de blocaj din partea Ministerului Mediului – Scrisoare deschisa adresata premierului Ciolos de reprezentanti ai mediului de afaceri din Brasov

5
7728

Taxa la groapa este de 80 RON. Pana la sfarsitul anului viitor ea se si dubleaza.

Moto: Vrem si putem Să facem lumea un loc mai curat”-Eco Solution SA. Gratiela Gavrilescu, fost ministrul al Mediului. Scumpirea “Se va simti in tariful de salubrizare. Probabil ca intre 10 si 20 de lei de persoana.” Dan Ceausescu, reprezentantul unei companii desalubrizare).

Scrisoare Deschisa adresata Premierului Romaniei, Domnul Dacian Ciolos. Sunt sase ani de blocaj din partea Ministerului Mediului!

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Deoarece incercarile noastre de a penetra zidul birocratiei si de a ajunge la Dumneavoastra cu aceasta problema, foarte importanta, pentru viitorul Romaniei, ca natiune, s-a soldat cu un esec, va aducem la cunostiinta pe aceasta cale urmatoarele:

„Instalatia Eco Solution de la Sacele – Brasov este un pilot industrial care transforma deseurile municipale si asimilate in energie termica si energie electrica utilizand o tehnologie fara emisii in aer, apa sol si subsol.

Tehnologia este un brevet romanesc cu protectie internationala. Instalatia a fost pusa in functiune in decembrie 2009, fara autorizatie de mediu, in baza art. 91 alineat 4) din OUG 78/2000.(conform legislatiei de la acea ora).

Desi functionam legal si controalele garzii de mediu nu ne-au putut amenda sau dispune oprirea activitatii, autoritatile statului, in mod ilegal, au interzis colectorilor de deseuri din Brasov sa ne livreze deseuri.

In aceste conditii, am functionat discontinuu si ineficient economic cu deseuri aduse din alte judete, cu cheltuieli de transport nejustificat de mari, pentru a dovedi ca suntem viabili si ca tehnologia este aplicabila!

La solicitarea scrisa a ANPM, in 2009 am depus documentatia de solicitare a autorizatiei de mediu, in contradictoriu cu prevederile art. 91 alineat 4) din OUG 78/2000. In 23.11.2011 s-a publicat Legea 211 care abroga OUG 78/2000 si prevede obligativitatea obtinerii autorizatiei de mediu pentru activitatea de valorificare a deseurilor.

In data de 31.05.2012 (la 515 de zile de la solicitare, in conditiile in care termenul maxim de eliberare a autorizatiei de mediu este de 45 de zile, conform art. 10 alineat 1 din OM 1798/2007) ni s-a eliberat autorizatia de mediu nr. 5 cu valabilitate 2 ani.

Mai 2012 – Aprilie 2014 am functionat tot discontinuu si cu deseuri transportate din alte judete, desi aveam autorizatie de mediu de valorificare deseuri, iar Legea 211/2011, care prevede obligativitatea colectorilor de deseuri de a livra cu prioritate deseurile la instalatiile de valorificare, nu a fost aplicata cu complicitatea autoritatilor.

In aceasta perioada, Fabrica a fost atent monitorizata de APM Dolj(care a depus la Ministerul Mediului rapoartele cerute) si avut 5 controale de la garda de mediu locala si nationala care nu au putut aplica amenzi catre Eco Solution SA, datorita unei functionari normale, si un Control de Fond de la APM Brasov la care am luat nota 10.

Garda de Mediu, desi era obligata conform art. 13, 59, si 61. alineat 1 din Legea 211/2011 sa controleze si sa amendeze colectorii de deseuri din zona, pentru ca nu aduc deseurile la valorificare, in aceasti 2 ani nu au efectuat nici un control cu aceste obiective.

In data de 25.04.2014, cu 45 de zile înainte de expirarea autorizaţiei de mediu nr. 5/2012, am depus solicitarea pentru obţinerea unei noi autorizaţii de mediu (conform art.8 alineat 1 din OM 1798/2007).

Au trecut peste 550 de zile si pana in prezent nu am primit o noua autorizatie de mediu.”

Dl. Costin Francu, ing. Inventator, Dir. General si Administrator la Eco Solution SA.

„Daca adunam 550zile+515zile= 1015zile X 35.000euro/zi = 37.275.000,00euro, suma care arata rentabilitatea deosebita a instalatiei, si in acelasi timp pierderile cauzate de Ministerul Mediului in cei aproape 4 ani de nefunctionare impusa catre Eco Solution SA.

In pofida declaratiilor lor, angajatii Ministerul actioneaza pentru a falimenta si a inchide fabrica, ignorand legislatia Romaniei si a UE.; in acest moment, ignorand Nota de Ministru a Dlui. Laszlo Borbely nr. 162939 din 17/10/2011 si decizia luata in cadrul Autorizatie de mediu Nr. 12 din 31/05/2012, dupa care a functionat fabrica timp de 2 ani,” Autorizatia este de tipul „simpla” deoarece instalatia nu polueaza, iar autoritatea competenta sa reglementeze este ANPM –Bucuresti, Ministerul Mediului prin decizia Secretarului de Stat Corina Lupu, stabileste schimbarea autorizatiei in „integrata”, si mutarea competentei la APM Brasov.

Aceste schimbari au drept scop, clasificare instalatiei ca periculoasa si intens poluatoare, ceea ce poate duce ca printr-o „Contestatie binevoitoare”, care nu trebuie sa aduca probe(conform legislatiei romanesti), sa se ajunga la blocarea definitiva a investitiei.

Autorizarea atat de mult asteptata trebuie sa cuprinda o fraza simpla, ” Eco Solution SA, la Fabrica de gazeificare a deseurilor menajere de la Sacele Brasov, trebuie sa aiba POLUARE ZERO- ZERO WASTE”. Aceasta este fraza care ingrozeste reprezentantii Ministerului Mediului, deoarece, aceasta instalatie chiar respecta directiva europeana NO WASTE, si este un adversar imbatabil la incineratoarele scumpe constructiv/exploatare si, de asemenea, extrem de poluante!

In acelasi timp va rugam sa urmariti rezultatele obtinute de Ministerul Mediului prin activitatea din ultimii 8 ani. Desi Romania si-a luat angajamentul sa limiteze depunerea la groapa la 50% pana in 2012, desi a obtinut derogari multiple, cu scuze de cele mai multe ori fabricate, in 2016 de la 01/01/ a inceput sa plateasca 200.000,00 de euro/zi amenda, deoarece depunem in continuare 98% gunoi la groapa, si cu toate aceste Ministerul Mediului, autorizeaza in continuare constructia de Depozite de Deseuri, pe bani europeni, DE CE si IN Avantajul CUI?

Acest tip de fabrica care nu polueaza si duce la disparitia gropilor de gunoi este “cosmarul unui grup infractional organizat” format din directori si directori generali ai Ministerului Mediului.

Pentru a face cunoscuta in mod direct fabrica si rezultatele ei am organizat „O zi a Portilor Deschise”, la care au participat : Dna. Maria Grapini, europarlamentar si fost ministru al IMM, Dl. Ioan Ghise, senator de Brasov, Dl. profesor universitar Ioan Corbu, Dl. General(r) Bartolomeu Constantin Savoiu, Presedinte al C.E.C.I.D.A., alaturi de investitori straini interesati.

Am incercat sa invitam si reprezentantii ministerului Mediului, Ministrul, Secretari de Stat, Directori Generali si directori, dar acestia s-au declarat in concediu!”- si asa sunt de 6 ani!

Iata decraratiile participantilor:

“Am fost invitata in calitatea mea de europarlamentar sa vizitez o investitie unica in Romania si cred si in Europa. Cunosc problema inventatorului si a investitorilor romani de cativa ani. Pare ireal ceea ce am vazut. Un roman breveteaza si inregistreaza inventia in Romania si in Europa, prin care a pus la punct o tehnologie nepoluanta ,de gazeificare a deseurilor.

Instalatia a functionat doi ani, dar acum de un an si jumatate este nefunctionala, pentru ca Ministerul mediului nu elibereaza autorizatia de mediu. Calvarul prin care a trecut inventantorul poate fi descris in multe volume. SC ECO SOLUTION SA s-a adresat tuturor autoritatilor romane: minister, Parlament, Prim ministru, Presedinte. Personal, nu inteleg cum sa nu te bucuri, sa te grabesti sa autorizezi o instalatie, care ar putea fi multiplicata in Romania si care ar rezolva problema deseurilor, dar ar rezolva si problemele de mediu ,pentru care Romania risca de anul viitor amenzi usturatoare!

Nu inteleg nici de ce autoritatile romane competente in acest caz, trateaza cu dezinteres un investitor roman, un inventator roman!

In calitatea mea de europarlmentar, voi adresa intrebarile care se cuvin, Ministrului Mediului si Prim Ministrului Romaniei. Interesant este ca instalatia permite si gazeificarea carbunelui de suprafata(care in timp se distruge) si in acest fel s-ar putea redeschide minele si am putea creste locurile de munca. Rezultatul gazeificarii este energia care poate fi utilizata , dar s-ar putea face si materie prima pentru combinatul chimic de la Valcea si nu ar mai fi nevoie de importuri.

Raspunsurile primite cu mare intarziere de la autoritati, dar mai ales continutul lor general si neclarificator ma determina sa insist in rezolvarea unei probleme atat de importante pentru Romania.

Maria Grapini-MEP(membru in Parkamentul European membru in Comisia Piata interna a UE si protectia consumatorului membru in Comisia de transport si turism”

“O solutie revolutionara pentru economie si mediu este blocata de coruptia guvernamentala si birocratia de stat. Fabrica de la Sacele a Eco Solution SA este un exemplu de felul cum distruge statul o inovatie ce poate aduce castig de interes public. Milioane de euro, investitie privata, metoda ecologica de inalta tehnologie blocata pentru un grup de interese economice, care vrea sa aduca in tara utilaje vechi pentru incinerarea deseurilor.

Influenta smecherilor la ministerul mediului blocheaza de multi ani cea mai competitiva si ecologica solutie pentru deseurile de la noi, si din lume. Metoda ” Eco Solution SA ” poate relansa economia tarii, productia integrala de gaz, mineritul si poate ecologiza toate gropile de gunoi. Prin tertipuri birocratice, autoritatile blocheaza si intarzie avizarile legale pentru a elimina de pe piata cea mai avansata tehnologic solutie pentru toate deseurile din tara.

In esenta, ce fac Guvernul si Ministerul mediului este o actiune abuziva si antinationala. In viziunea guvernamentala mai bine sa se foloseasca metode vechi, cu utilaje vechi, aduse de smecheri din tari ale UE, utilaje pe care altii le arunca, iar tara noastra sa plateasca in acest timp amenzi de zeci de milioane de euro ca penalitati pentru ca nu respectam angajamentele fata de UE.

Viitorul este SIGUR pentru metoda aplicata de Eco Solution SA, dar probabil o vor valorifica mai repede strainii care deja se imbulzesc sa cumpere patentul.

Doresc rezistenta si succes echipei Eco Solution SA in lupta grea cu birocratia guvernamentala si coruptia de la noi.

Sa auzim de bine !

Cu stima !

Ioan Ghise, senator independent.”

„Inteligența, gunoiul și birocrația românească Parafrazând versurile unui celebru poet am putea spune ”Creierele românilor aur poartă/ Noi le alungăm din poartă-n poartă!” Lumea întreagă este bântuită de o problemă majoră: riscul de a fi sufocată în propriile deșeuri. Civilizația consumistă a adus cu ea ambalajele, deșeurile, gunoaiele. Fiecare dintre noi generează zilnic peste două kilograme de astfel de ”produse-problemă”. Ce facem cu ele pentru a nu deveni prizonierii lor? Dacă le depozităm, realizăm, practic, surse ideale de infecție și poluare. Dacă le ardem și mai rău. Pățim ca țăranul care a scăpat de gândăceii roșii pe care îi avea acasă, în gospodăria sa, aducând acolo gândăcei negri care îi mâncau pe cei roșii! Adică translatăm sau amânăm problema.

Și totuși, ca și în alte situații, un creier de român a găsit soluția. Care nu a rămas între coperțile unui Brevet de invenție sau în nu știu ce comunicare științifică. Ci a luat formă practică și a devenit o fabrică de prelucrare a deșeurilor. Realizată la Săcele lângă Brașov. Care a presupus muncă, inițiativă, bani, peste 20 milioane de euro și, mai ales, INTELIGENȚĂ. Multă și izbăvitoare inteligență. Ce face această fabrică? În plan filosofico-economic, transformă o ”problemă”, aceea a ”ce faci cu gunoaiele care riscă să te sufoce, să te infecteze și să polueze?” într-o perpetuă ”resursă regenerabilă de energie”!

Prin urmare rezolvă ”problema” și din ”problemă” o face ”oportunitate economică”. Mai concret transformă, prin gazeificare, gunoiul, din starea solidă în stare gazoasă, fără nici un fel de emisii în atmosferă. Și, atenție, procesul de gazeificare nu este un proces de ardere.

Ci este mai degrabă, un fel de sublimare a gunoaielor în gaz! Bine, bine, veți spune, gazeificarea nu este nici pe departe un proces nou. L-au folosit nemții, îl folosesc, americanii, sud-africanii și alții. Da așa este. Însă inteligența creierului de român face diferența. Gazul obținut prin gazeificarea gunoiului conține macromolecule, gudroane și alți compuși organici care îl fac inapt unei utilizări ecologice și eficiente. Și aici intervine invenția creierului de român: se trece acest gaz, obținut din gunoi, printr-o cameră închisă, sub un jet de plasmă. Care descompune tot. Macromolecule, gudroane, alți compuși. Și întreg procesul se desfășoară fără nici un fel de emisii. Nici poluante nici nepoluante. Pur și simplu procesul are loc într-o cameră închisă, generează energie și gaz chimic pur. Iar gazul obținut poate fi utilizat, fără restricții și fără să producă poluare, în procese energetice și, ca materie primă, în industria chimică. Și, astfel, cele cca 7 milioane de tone de gunoi produse anual de România, devin resursă economică regenerabilă! Iar România poate deveni prima dintre cele mai curate țări ale lumii. Bineînțeles, patentul poate fi exportat și poate rezolva la nivel global, ”problema” gunoaielor! În plus, procesul poate fi utilizat și în cadrul cărbunelui. Minele ar putea fi redeschise și cărbunele gazeificat și purificat. În câțiva ani, România ar putea să devină independentă în ceea ce privește asigurarea necesarului de gaze naturale atât pentru producere de energie cât și pentru chimie și, de asemenea, ar putea deveni exportatoare netă de gaze naturale.

Și de ce toate acestea nu sunt posibile încă? Pentru că, vă reamintesc, legea fundamentală a birocrației este legea exagerării. Există niște birocrați care nu pot înțelege că această tehnologie este altceva decât știu sau înțeleg ei. Tehnologie fără emisii în atmosferă și care, deci, nu utilizează clasicul ”coș de fum” Cu care mințile lor sunt obișnuite.

Coș intrat în mentalitatea lor profundă. Cu care, probabil, le este impregnat fiecare neuron din dotare. Ori care face parte integrantă din ADN-ul lor propriu. Și, în baza aceste paradigme ontologic-birocratice nu eliberează reautorizarea funcționării fabricii. Care a funcționat doi ani. Și care a confirmat perfecta ei funcționare și lipsa de emisii poluante.

Există riscul ca inventatorul, domnul Costin Frâncu, să vândă patentul altora (am fost martorul solicitării venite cu un mandat ferm din partea Federației Ruse) iar România, de data aceasta, pe bani grei, să cumpere tehnologia pe care acum o are în mână! Conf. Univ. dr. Ion Corbu”

„Omenirea este confruntata intre alte probleme cu imensa cantitate de gunoaie provocata de civilizatia noastra”. Metoda ing. Costin Francu este singura actualmente pe plan mondial care aduce o solutie revolutionara, reactor cu plasma si o producere de energie electrica , sau alternativ de ingrasaminte azotoase sau Kherosen. Un proverb spune: „On n’est jamais prophete dans son pays”! In orice tara acestui inventator i s-ar fi facut o punte de aur! La noi se face totul ca sa fie impiedicat! Am speranta ca presiunea opiniei publice si a celor numerosi care iubesc tara aceasta, va face ca autoritatile sa permita , cum este normal, utilizarea Centralei de la Sacele, samavolnic oprita.

„Credinta face orice lucru posibil, speranta ne da puterea sa continuam, perseverenta ne asigura succesul” ! General (r) Bartolomeu Constantin Savoiu, Presedinte al Centrului de Excelenta, Cercetare, Inovare si Dezvoltare in Afaceri-C.E.C.I.D.A.”

„Suntem interesati in obtinerea unui acord de implementare a acestei noi tehnologii in tara pe care o reprezentam, au declarat investitorii straini prezenti la Sacele, afirmand ca numai capitala tarii pe care o reprezinta are de prelucrat o cantitate de gunoi, echivalenta cu cea din toata Romania”.

„Ministrul Mediului anunta scumpirea cu “80de LEI GREI” a tonei de gunoi depusa la groapa , in paralel cu amendarea, de la 01.01. 2016, cu 200.000 euro/zi pentru Romania, din partea Uniunii Europene, pentru neindeplinirea tintei asumate, de reducere 50% a cantitatii de gunoi depusa la groapa. 25euro/tona este in acest moment pretul mediu al gunoiului la groapa, care este si nivelul de pret rentabil la care Fabrica Eco Solution Sa poate functiona! 120euro/tona de gunoi, este nivelul minim de prêt pentru incineratoare.

Scumpirea cu 10-20Ron/luna a taxelor pentru populatie, este o prima etapa pentru alinierea pretului la 120euro/tona(minim 5 etape de scumpire de cate 80 de roni), fata de media actuala de 25euro/tona(nu plateste Ministerul ci Populatia).

Va rog sa faceti un exercitiu, ” Ce se putea realiza, in ultimii 3 ani, prin investitii de circa 6 Miliarde de euro din bani europeni nerambursabili(care altfel se pierd), daca tot gunoiul din Romania era transformat in gaz si toate gropile ar fi fost inchise?! Independenta energetica fata de Rusia, alaturi de export de gaze, sau relansarea industriei chimice la Oltchim, in mod sustenabil, relansarea mineritului in Valea Jiului si dezvoltarea unei noi ramuri economice cu venituri aduse la bugetul statului de minim un 2 miliarde de euro/an. {Inca nu este prea tarziu, se mai poate realiza pana in 2020!}

Avem inca 67 de orase cu sisteme de incalzire centralizata(Romstal), aceasta tehnologie ar putea oferi solutia de reducere a subventiilor, alaturi de rezolvarea sustenabila a unor probleme financiare la nivelul primariilor. (deci minim 67 de fabrici necesare!) In timp ce Franta, Germania, Austria si celelalte tari UE si-au propus sa inchida incineratoarele, Romania, prin reprezentantii ei cei mai avizati, „Specialistii de la Mediu”, doresc sa deschida un larg program de OTRAVIRE a Mediului si al Populatiei(doar suntem cu 25-30 de ani in urma), si asta in tara care are solutia perfecta, dar asta nu intra in „calculele de rentabilitate ale groparilor”. Stiti cum se vede cel mai bine activitea „grupului de interese” din Ministerul mediului?

In loc sa respecte obligatia asumata fata de UE, ca pana la 31.12.2015, sa depuna la groapa doar 50% din gunoi, restul trebuind sa fie transformat in energie, Romania depune 98% la groapa si constuieste in continuare gropi de gunoi pe bani europeni!

Sase ani pierduti, oare cine va rambursa pierderile Eco Solution SA de 35.525.000,00euro?! Dar asta nu este nimic pe langa cele minim 6 miliarde de euro pierdute din posibila investitie incrucisata gunoi/carbune, alaturi de profitul de circa 2 miliarde de euro/an, pe care il piedem an de an, incepand din 2014!

Ganditi-va ca aceste sume pot fi generatoare de locuri de munca, pe orizontala si pe verticala, pot fi balonul de oxigen al unei economii care produce foarte putin, si importa din ce in ce mai mult, si poate ajuta la sustinerea si cresterea salariilor si a pensiilor, concomitent cu rezolvarea problemei romanilor plecati in lume, in cautarea unei bucati de paine!” Cu deosebit respect si consideratie, Costin Frâncu – Director General Eco Solution SA, Eugen Anton Cincu – consilier Eco Solution SA, Director General la Prezent&Perfect SRL si Secretar General in cadrul C.N.S.L.C-Romania.

Contact: tel/fax:021.255.42. 41/ 0722.659.396 /0744.659.396 /[email protected]

Conceptia si comentariile suplimentare apartin Dlui. Eugen-Anton Cincu, consilier Eco Solution SA, Director General la Prezent&Perfect SRL si Secretar General in cadrul C.N.S.L.C-Romania, si se bazeaza pe documente.

Ps. Declaratiile personalitatilor prezente in articol sunt primite la adresa mea de e-mail si imi asum veridicitatea lor.

5 COMMENTS

  1. Oare se vrea acest lucru independenta de gaz ..cred ca nu.. interesele celor care stau pe “scaune mari” la conducerea firmei cu monopol in Romania nu se numara producerea gazului independent pentru ca salariul lui cu minim 5 zerouri in Ron nu va mai fi la fel in urmatorii 5 ani.
    As dorii ca cei responsabili pentru stoparea acestui proiect sa fie condamnati la inchisoare cu executare “5 ani” este rezonabil pentru a nu face bine tarii in care s-au nascut,ci doar propriului buzunar,or sa moara cu banii in buzunar si copii lor intoxicati de gazele gunoaielor!Pacat!Rusii vor sa investeasca si mai mult ca sa dea Romaniei gaz la pret exorbitant pe timpul iernii,vai de bunicii si parintii nostri cu o pensie de 400 ron cum or sa faca fata??

  2. Se impune interventia imediata primului ministru si demiterea responsabililor de la mediu.trimiterea lor in judecata pentru subminarea economiei nationale.

  3. Se impune interventia primului ministru pentru rezolvare si trimiterea in judecata pentru subminarea economiei nationale a celor de la mediu si a celor ce se fac vinovati.

  4. Cum pot să fie în halul ăsta de idioți guvernanții noștri să nu realizeze că acești oameni asemenea domnului Frâncu sunt atât de rari și de valoroși încât orice piedici impuse de către autorități acestor ‘ îngeri salvatori ai planetei întrupați printre noi oamenii de rand’ sunt cele mai atroce și de neînțeles crime împotriva umanității! Voi cei care nu sunteți în stare să vedeți dincolo de scaunele care aveți impresia falsă că se clatină nu va mai saturați de putere și avariție bolnavă chiar nu realizați că prin acțiunile domniilor voastre distrugeți toate șansele pe care ni le da Bunul Dumnezeu prin acești minunați oameni geniali? Singura șansă a României și a acestui popor oropsit este sa promovăm chiar cu prețul vieții aceste idei care odată materializate pot asigura pentru totdeauna un trai decent nouă și copiilor noștri o casa mai curată și mai luminoasă, un viitor mai bun. Menționez că sunt inginer de meserie și știu exact că o invenție de o asemenea valoare nu se poate realiza așa bătând din palme la fiecare colț de stradă ci necesita un cumul de condiții favorabile cum ar fi munca necontenită a geniilor binevoitori fiind 99% gata să schimbe fata planetei. Mai trebuie doar 1% o fărâmă de bunăvoință din partea voastră a autorităților guvernamentale sa aprobați sa se facă aur din gunoaie..nu mai fiți atât de orbiți și împătimiți de putere și realizați odată că nu aveți nimic de pierdut! Ba dimpotrivă! Veți avea o casă mai curată și un viitor mai bun de oferit copiilor voștri. La ce va este de folos toată puterea și munții de avere pe care le aveți dacă planeta se distruge? Să fiți convinși că Dumnezeu nu va primește pe Luna sau pe alta planetă dacă prin acțiunile voastre le poluați și pe acestea! Fiți rezonabili și admiteți că există mult mai multe lucruri adevărate care se pot realiza decât ceea ce credeți și că nu trebuie coș de emisie la orice instalație pe care o vedeți! Ce va costă o semnătură? Fiți convinși că Dumnezeu va va absolvi de toate păcatele dacă lăsați mințile luminate sa realizeze atât de multe lucruri minunate! O semnătură au și ei nevoie ce e așa de greu?
    Fie că Dumnezeu sa binecuvânteze acești oameni minunați asemeni domnului Frâncu și este cat se poate de clar că miile de tone de teorie și calcule inginerești nu pot să prindă forma fara aceste suflete care sunt foarte rare și trebuie promovate cu orice preț!

  5. Cum pot să fie atât de idioți guvernanții noștri și nu sunt în stare să vadă că prin acțiunile lor distrug planeta pentru că îngrădesc ideile acestor oameni minunați?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here