500 de milioane de lei in plus pentru programul ,,prima casă,,

0
3303
prima-casa

Ministerul Finanțelor Publice  propune suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului pentru Programul Prima Casă, pentru a doua oară în acest an, dar intenționează să modifice și mecanismul de alocare a sumelor pe bănci în funcție de volumul de credite acordate în cadrul programului.

Propunerea Ministerului Finanțelor vine atât în sprijinul potențialilor beneficiari ai Programului, cât și al celor care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare prin ‘Prima Casă’ și care, în lipsa alocării resurselor necesare, sunt în pericol de a pierde avansurile plătite, fiind în imposibilitate să își mai finanțeze tranzacțiile prin Program.

Nu afectează ținta de deficit

Astfel, prin proiectul supus dezbaterii publice de modificare și completare a Anexei 1 la HG. 717/2009, a fost propusă suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului de garanții pentru Prima Casă”, se arată în comunicatul MF. Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, susține că suma suplimentară nu afectează ținta de deficit bugetar și a fost estimată în funcție de volumul solicitărilor aflate în diverse stadii de aprobare și de pre-aprobare, care exced disponibilul de plafon existent.

„Pe lângă această suplimentare, avem în vedere și elaborarea în premieră a unei strategii pe termen mediu pentru programul Prima Casă, corelată cu Strategia locuirii elaborată de MDRAP și aflată în consultare publică. Strategia este menită să asigure transparența și predictibilitatea solicitată atât de beneficiarii programului, cât și dezvoltatorii de locuințe și instituțiile de
credit”, a explicat Anca Dragu.

O altă utilizare

În plus, pe lângă suplimentarea plafonului total de garantare pentru acest an, prin noul proiect de act normativ, MFP propune trecerea plafonului de garantare neutilizat de către românii stabiliți în străinătate în plafonul general de garantare a creditelor în cadrul programului. În nota de fundamentare a actului normativ se precizează că în ultima perioadă nu au mai existat cereri de la cetățenii români stabiliți în străinătate.

„Din plafonul de 25 de milioane de lei stabilit în anul 2014 pentru persoanele fizice cu cetățenie română stabilite în străinătate au fost acordate până în prezent un număr de 190 de garanții în valoare totală de 18,3 milioane de lei”, se menționează în documentul citat.

23.515 garanții

Potrivit MFP, de la începutul anului și până la data de 31 iulie 2016 au fost acordate 23.515 de garanții în valoare totală de 2,16 miliarde de lei. În total, de la lansarea programului în 2009 și până la finalul lui iulie 2016, au fost acordate 195.905 de garanții în valoare totală de 16,7 de miliarde de lei. În acest moment, rata de neplată de către beneficiarii programului Prima Casă este de 0,3%.

„Plafonul total de garantare pe anul 2016, înainte de suplimentare, este de 2.190,1 milioane lei”, se precizează în proiectul de act normativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here