50 de miliarde de dolari deturnate din 1989 pana in prezent de la educatie, sanatate, sport – pentru dezvoltarea Bisericii. Cum care biserica? Cea fara de taxe, cea fara de rusine, cea a Mitropolitului Mercedes E 300 Laurentiu Streza

5
5524
Sursa foto: Times New Roman

Publicam fara adaugiri comentariul cititorului Petre Petre (sigur ca e un pseudonim)… Lucid, argumentat si caustic – cel mai bun comentariu postat la articolul pe care il puteti citi integral aici si-l felicitam pentru asta.

Asteptam in continuare reactii.

„Discutiile sunt utile doar daca exista speranta ca statul se va delimita de biserica si isi va respecta conditia laica. Ori, in perioada de dupa 1989, circa 50 de miliarde de dolari au fost deturnate de la educatie, sanatate, cercetare, aparare, protectia mediului etc., pentru dezvoltarea edilitara si propagandistica a BOR, in contradictie cu tendintele mondiale privind investitiile in dezvoltarea stiintelor si a progresului uman.

Avem astfel cele mai multe biserici si cei mai multi clerici, in raport cu numarul populatiei. Avem si cele mai multe manastiri si metohuri, care dubleaza efortul bugetar al comunitatilor. Avem de asemenea, cei mai multi protopopi, diaconi, episcopi, arhiepiscopi si mitropoliti, raportati la numarul credinciosilor, care nu este in niciun caz acelasi cu numarul locuitorilor, in scadere dramatica oricum .

Este adevarat ca avem in contrapartida si un numar foarte mare de generali, in retragere si activitate, raportat la numarul soldatilor in activitate si in rezerva. Amintesc de generali pentru ca acestia iau cam aceiasi bani ( pensii sau solde ! ) in fiecare luna, precum clericii cu functii din BOR. Deci, un efort bugetar peste puterile romanilor, ba mai mult, un chin perpetuu, in conditiile in care oamenii mor in spitale, iar vaccinurile se importa pentru ca noi nu mai putem sa le producem din lipsa de finantare. Ce-i de facut ? Este usor pentru guvernantii responsabili sa intrerupa finantarea imorala pentru biserici si catedrale. De asemenea, sa inceteze salarizarea preotilor si calugarilor, absolut inutili pentru societatea secolului 21.

Scoaterea pilonului propagandistic din scoli, asa-zisa materie de studiu numita religie si plasarea sa sub acoperisul bisericilor si in responsabilitatea comunitatilor locale. Cine vrea sa faca religie sa faca la biserica sau in orice locatie in afara scolii, care trebuie sa ramana laica si dedicata stiintelor.

Impozitarea activitatilor economice ale clericilor, ale bisericilor si manastirilor in concordanta cu legislatia fiscala aplicata mirenilor, care sunt cocosati de taxe si impozite, iar smecherii in sutane fac afaceri si averi fabuloase. Trecerea in proprietatea statului a tuturor padurilor, pasunilor si terenurilor cultivabile, de care BOR si-a batut joc, taind padurile, distrugand pasunile si lasand in paragina terenuri valoroase luate moca, sau cu acte false, de la statul roman ! Cresterea procentului din impozit aflat la dispozitia fiecarui contribuabil de la 2% la 4% si fiecare sa hotarasca cui da aceste procente din impozit: popilor, spitalelor, scolilor sau puscariilor…”

5 COMENTARII

 1. Putem dona si puscariilor?
  Revenind la subiect as fi curios cum s-a calculat suma de 50miliarde dolari, pentru ca in 26 de ani asta face cam 2 miliarde per an … enorm pentru Romania. In aceeasi nota de calcul poate cineva sa spuna cat am platit pentru autostrazi in acelasi interval … Si in final: CINE CONDUCE ROMANIA ATAT DE PROST? Daca adtea sunt cifre reale ar trebui ca toti cei care au avut functii de raspundere platite din banii publici sa puna mana de la mana si sa dea banii inapoi.
  Si cam cat costa masinile si motorina/benzina consumate de angajatii statului ina acesti ani?
  Este evident ca suntem prost gestionati si nu lipsa banilor la buget e problema ci URIASA LACOMIE SI PROSTIA NELIMITATA A CELOR CE GESTIONEAZA BUGETUL. Va rog din suflet sa ma contraziceti cu fapte si cifre pentru ca uneori as vrea sa fiu in vremea lui Tepes! Cu toata dragostea!

 2. Religia este necesara in scoli nu propaganda de partid , deoarece ii invata
  pe copii sa fie cumniti , sa invete , sa nu isi piarda speranta atunci cind li se intimpla
  lucruri rele si ca trebuie sa se caiasca de faptele rele pa care le fac.

 3. Mariana,te rog sa imi arati macar o scoala in care la ora de religie copii invata ceea ce ai spus tu. IN loc sa invete logica,stiinte sociale aplicate,educatie financiara si civica,invata doar aberatii inutile. Chiar crezi ca o ora de spalat creiere compenseaza cei 7 ani de acasa? Esti putin prostuta,ca sa nu spun mai mult. Urmaresc cu atentie ce fac copii in clasa baiatului meu,la religie,si concluzia e clara: timp pierdut!!!! Cat despre popi…99% sunt precum parul pubian-inutil,in plus si fara rost. Nu le vad rostul,ca nu am nevoie de intermediar in relatia cu Dumnezeu( sper sa vina si sa ne scape de hotii astia).
  In rest,cata vreme biserica domina electoratul cretin si asistat social,fireste ca este util si in permanenta periata si miluita cu sume zdravene de la prostii platitori de taxe de catre politicienii hoti si mafioti. Ca cine se aseamana…se aduna,nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here