5 ANTREPRENORI INTROVERTIŢI CARE AU AVUT UN SUCCES URIAŞ

0
4213
5 ANTREPRENORI INTROVERTIŢI CARE AU AVUT UN SUCCES URIAŞ

Dacă nu ești atras de ieșirile în public şi nu îţi place compania altora, găseşte-ţi colegi care pot face aceste lucruri în locul tău.

Introvertit sau extrovertit, sunt trăsături de caracter care definesc în mod obișnuit modul în care o persoană preferă să-şi petreacă timpul. Introvertiţii preferă experiențe liniștite, solitare și introspective, în timp ce extrovertiţii preferă mediile energetice, colaborative și sociale. În mod evident, nici unul nu este mai bun decât celălalt, dar pentru introvertiţi, antreprenoriatul poate fi o experienţă deosebit de dificilă. Să înţelegem de aici că introvertiţii nu pot fi antreprenori? Absolut nu! De fapt, există câteva exemple de introvertiți, care au devenit proprietarii unora dintre cele mai de succes afaceri, din istorie.

Calvarul introvertiţilor

Ce au de înfruntat introvertiţii care-şi doresc o carieră antreprenorială? Înainte de toate, este bine cunoscut că antreprenorii carismatici au mai mult succes. Carisma este o trăsătură asociată de obicei cu extrovertirea. Carisma vă ajută să faceți mai multe conexiuni, să vă inspiraţi angajaţii, să câştigaţi mai repede încrederea celorlalţi şi să vă creşteţi popularitatea. Dacă sunteţi o fire socială acest lucru vă va ajuta să întâlniţi oameni noi, la evenimentele de networking, spre exemplu, dar pentru asta trebuie, în primul rând, să fiţi dispuşi să participaţi. Stilul de viață antreprenorial este, în general, unul haotic şi zgomotos, prin urmare incompatibil cu cel al introvertiților.

Aşadar, cum ar putea să prospere introvertiţii, care, aparent, abia sunt capabili să supraviețuiască?

Vă aducem în atenţie poveştile a 5 antreprenori de mare succes și modul în care aceştia au reuşit să-şi folosească introvertirea pentru a reuși.

  1. LARRY PAGE

Larry Page cofondatorul Google, alături de Sergey Brin. Ştim cu toții cum s-a sfârşit această poveste. Page a fost CEO-ul Google, până în anul 2001 după care şi-a reasumat poziția, până în anul 2015. La acea vreme, mulți au văzut numirea lui Page ca fiind o alegere ciudată, pentru că el este un tip foarte rezervat și după cum vă puteți imagina, greu de nteles. Dar natura sa liniștită și intelectuală, i-au permis să creeze un produs inovator și un brand unic, care reprezintă unul dintre cele mai bune exemple ale culturii corporatiste.

  1. BILL GATES

Cu siguranţă știți cine este Bill Gates. Cofondatorul Microsoft are o avere personală cifrată la câteva zeci de miliarde de dolari. Gates a fost un introvertit solitar, dar s-a folosit de oamenii din jurul său pentru a-şi completa propriile slăbiciuni.

Iată ce spune Bil Gates: “Dacă ești deștept, poți învăța cum să obții beneficii din a fi introvertit. Aceasta ar putea să însemne, să fii dispus să te schimbi, pentru câteva zile, pentru a găsi soluţii de rezolvare intr-o problemă dificilă, pentru a citi tot ce poți, pentru a te documenta, pentru a-ţi forţa, în cele din urmă, limitele gândirii. Astfel vei înţelege mai bine ce beneficii poţi avea din parte extrovertiţilor, pe care dacă îi vei angaja, îţi vei asigura tot setul de competențe de care dispun.”

  1. WARREN BUFFET

Warren Buffet, fondatorul şi CEO-ul Berkshire Hathaway, este unul dintre cei mai bogați oameni din lume și o figură proeminentă printre investitori. El este cunoscut pentru stilul sau confuz, persistența intelectuală și gândirea critică. Prin natura sa este un introvertit dar reușește, cu succes, să conducă una dintre afacerile cele mai importante.

El foloseşte propria capacitate intelectuală şi stilul confuz de comunicare, lăsând tendințele introvertite pe care le are să servească drept tărie antreprenorială.

  1. MARK ZUCKERBERG

Fondatorul Facebook, miliardarul Mark Zuckerberg a fost descris de COO Sheril Sandberg ca fiind “timid şi introvertit, de multe ori nu foarte cald pentru oamenii care nu-l cunosc. Eu pot să vă spun că este un om foarte cald.” Zuckerberg a fost capabil să-şi construiască propria carismă din introversiunea care îl caracterizează, lucru, pentru mulţi, contradictoriu.

Mark Zuckerberg este înconjurat de liderii de echipă, care îi completează calităţile. Acest lucru i-a permis să facă din Facebook, compania care este astăzi.

  1. ELON MUSK

Ar putea să vi se pară greu de crezut că un om care a fost descris drept “următorul Steve Jobs” a fost odată un inginer rezervat şi introvertit. Musk însuși s-a deschis astfel.

Undeva de-a lungul devenirii sale, Musk a găsit puterea de a se deschide catre comunicare și socializare, recalibrandu-şi rezervarea personală pentru a-şi promova ideile într-un mediu care îi favorizează, în mod tradițional, pe extrovertiți.

11

Ce lecții pot învăța introvertiţii de la acești uimitori lideri?

Introversiunea nu îţi dictează comportamentul. Doar pentru că ești introvertit nu înseamnă că nu poţi socializa. Ia notițe de la Elon Musk sau Warren Buffet și modelează-ţi introversiunea pentru a te dezvolta personal şi pentru a deveni mult mai comunicativ şi mai carismatic.

Există unele avantaje pentru introvertiţi. Aceştia se mândresc cu introversiunea lor. Introvertiţii tind să fie mai gânditori, mai contemplativi și mai preocupaţi de detalii. Utilizează aceste avantaje pentru a găsi cele mai bune soluții pentru afacerea pe care o conduci.

Natura nu prezice succesul sau eșecul. Nici extrovertiții, nici introvertiţii nu au nicio garanţie că vor reuși în lumea afacerilor. Succesul este determinat doar de acţiunile pe care le întreprinzi, nu de cine sau cum ești, ca persoană.

Poţi oricând să-ţi acoperi punctele slabe. Este posibil, dar nu foarte înțelept să încerci să faci totul singur, mai ales dacă eşti introvertit. Dacă știi că nu îţi plac ieșirile și socializările, găseşte-ţi colegi care pot face aceste lucruri în locul tău.

Dacă eşti introvertit, aceasta nu înseamnă că antreprenoriatul este imposibil pentru tine și nici măcar nu înseamnă că trebuie să fie dificil. Pur și simplu înseamnă că ai un set diferit de competențe și o altă dispoziție care trebuie să fie luate în considerare atunci când îţi construieşti echipa şi propria afacere.

Cunoaşteţi propriile puncte forte şi puncte slabe. Adaptează-te în consecință cu această abordare și vei avea succes, indiferent de modul în care ai început afacerea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here