5 din 31! După 4 ani și jumătate situația fondurilor europene este îngrijorătoare

0
1164

Comisia Europeană a pus la dispoziția României peste 20 de miliarde de euro ca să se dezvolte, dar autoritățile noastre nu se grăbesc, deși au trecut patru ani și jumătate, să aducă acești bani în țară.

Unul dintre cele mai importante programe cu bani europeni, cel de dezvoltare regională, prin care pot fi construite autostrăzi, spitale sau rețele de apă, e la pământ.

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția Guvernului că ″e târziu″⁣ și că pierdem bani, dar premierul Vasilica Dăncilă spune că se declară mulțumită de rezultatele României. Asta deși, în programul de guvernare, ținta e ca până în 2020 să fie cheltuite peste 71,5% din fondurile alocate țării noastre.

Premierul Vasilica Dăncilă: ’’Acum avem 16% faţă de media europeană de 18%. Avem în spatele nostru ţări puternice, precum Germania sau Italia″.

Cele două țări occidentale, printre cele mai dezvoltate din Europa, nu iau fonduri europene pentru dezvoltare, ci doar pentru agricultură. Ele sunt cele care alimentează cel mai mult bugetul din care România ar trebui să atragă banii pentru dezvoltare.

Pentru locuitorii satelor cu drumuri neasfaltate și toaletă în curte, e greu de înțeles lipsa de interes a edililor pentru banii europeni. În județul Prahova, de pildă, doar 7 primarii din 104 au reușit să atragă fonduri europene. Deși puteau să obțină bani și pentru șosele, canalizare și anvelopari de blocuri, edilii au renovat cu acești bani monumente, biserici și parcuri.

Printre puținele proiecte realizate de administrațiile locale prahovene se numără reabilitarea unei mori din secolul al 17-lea.

Situația fondurilor europene e îngrijorătoare. România are la dispoziție 23 de miliarde de euro în perioada 2014-2020, bani pentru proiecte precum construcția de autostrăzi, spitale sau rețele de apă.

În total, cu tot cu fondurile alocate agriculturii, România are la dispoziție 31 de miliarde de euro, din care au fost folosite mai puțin de 5 miliarde.

În primele patru luni ale acestui an, România a primit de la Uniunea Europeană doar 66 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructură, educație și sănătate. Față de anul trecut, însă, banii europeni intrați lunar în țară sunt în medie de peste 6 ori mai puțini!

Avertizări de la Comisia Europeană, că pierdem timp prețios și, implicit, milioane de euro au venit, în repetate rânduri.

Într-un document transmis autorităților de la București, Comisia Europeană atrage atenția că infrastructura slabă a României, mai ales cea rutieră, limitează creșterea economică. Și critică modul în care sunt făcute investițiile de la noi, despre care spun că sunt slab pregătite și, deci, puțin eficiente.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here