46 de companii, exceptate de la plata unor certificate verzi în 2015 şi 2016. Printre ele – OMV, Rompetrol, Azomureş, Holcim

0
1998
certificate-verzi

Un număr de 46 de companii au fost exceptate de la plata unei părţi din numărul de certificate verzi aferent cotei obligatorii, începând din 2015 până în prezent, informează Ministerul Economiei, printr-un comunicat de presă.

‘Companiile, din domeniile IMM şi mari societăţi, au primit Acorduri pentru exceptare de la plata unei părţi din numărul de certificate verzi aferent cotei obligatorii’, se menţionează în comunicat.

Hotărârea 495/2014
Printre aceste companii se numără Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom (Rafinăria Petrobrazi), Azomureş, Chimcomplex Borzeşti, Lafarge Ciment Romania, Carpat Cement Holding şi Holcim România.

Conform Hotărârii nr. 495/2014 pentru instituirea acestei scheme de ajutor de stat, obiectivul acestei măsuri este exceptarea de la plată a unui procent din cantitatea de energie electrică livrată consumatorilor industriali electro-intensivi, cu respectarea reglementărilor europene incidente, respectiv ‘Orientările privind ajutoarele pentru mediu şi energie pentru perioada 2014-2020’, elaborate de Comisia Europeană.

Sicietăți din sectoarele expuse riscului

Autoritatea responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.Prevederile Hotărârii se aplică întreprinderilor din sectoarele expuse riscului de a-şi pierde competitivitatea, din cauza finanţării sprijinului acordat energiei din surse regenerabile, risc datorat electrointensivităţii beneficiarului şi expunerii la comerţul internaţional.

Ajutorul de stat se acordă cu condiţia ca beneficiarii ajutorului să plătească cel puţin 15% din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii, fără reducerea acordată prin prezenta schemă de exceptare.

În funcţie de electro-intensitatea întreprinderilor, beneficiarii vor plăti: 15% din cota aferentă în cazul unei electro-intensităţi mai mari de 20%; 40% în cazul unei electro-intensităţi cuprinse între 10-20%; 60% în cazul unei electro-intensităţi cuprinse între 5-10%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here