4 argumente pentru o cariera in domeniul consultantei in management

0
3733

Peste tot in lume, accederea pe un post de consultant in management intr-o firma de prestigiu implica o serie de etape de selectie riguroase dar si teste de aptitudini si, de cele mai multe ori, pentru o persoana la inceput de cariera este mai greu sa obtina un post intr-o astfel de firma.

Firmele de consultanta in management sunt in continua cautare de specialisti cu experienta si performanta dovedita in diferite industrii pentru a lucra pe proiecte de consultanta in management dar asta nu inseamna ca se cauta neaparat geniile sau asa numitii guru.

Contrar mitului, firmele de consultanta in management nu isi doresc specialisti geniali ci sunt in cautarea unor specialisti cu competente de nisa sau din diverse industrii, care imbina teoria academica cu experienta practica, dispusi sa aduca o perspectiva proaspata si obiectiva asupra unui business si solutii specifice unei probleme de management.

Sunt asadar si aptitudini, nu doar competente cheie care califica un bun consultant de management si avantajele care vin la pachet cu aceasta pozitie nu sunt de neglijat.

Sunt cel putin cinci argumente pentru care un tanar la inceput de cariera ar trebui sa le ia in considerare in alegerea primului loc de munca:

O pozitie in domeniul consultantei in management iti deschide mai multe oportunitati in cariera decat, poate, in alte domenii

’’Merita sa incepi cariera cu un post in consultanta de management pentru ca este una dintre meseriile cu cea mai mare deschidere. Intr-un interval relativ scurt de timp esti confruntat cu problematici diferite si ai contact cu mai multe industrii decat are cineva care se angajeaza in alt domeniu. Dau un exemplu din viata reala a unui consultant la inceput de cariera: incepi de pilda ca analist sa mapezi procesele financiare intr-o companie de productie si distributie, dupa care te apuci sa studiezi tendintele din industria bancara. Peste nici trei luni intri intr-un proiect de optimizare a functiei de resurse umane pentru un lant de retail. Nu ascund ca este una din zonele cele mai intense in care poti gasi de lucru. In schimb este sigur ca iti antrenezi mintea si ai sansa sa iti formezi rapid cunostinte de business.’’ – Sandra, Principal la Ensight Management Consulting

La inceput de cariera este important sa te insotesti cu specialisti buni care sa te ajute sa iti dezvolti cea mai buna practica, consultanta in management este un domeniu optim pentru acest lucru.

’’Se spune ca esti suma celor cinci persoane cu care iti petreci cel mai mult timp. Acestia sunt oamenii care au puterea de a-ti contura valorile, opiniile si mindset-ul mai mult decat oricine altcineva, iar acest aspect este la fel de valabil si in viata profesionala. Sa fii inconjurat de specialisti este cu atat mai important la inceput de cariera, cand incepi sa te formezi ca profesionist. Diversitatea industriilor de care ai parte in domeniul consultantei de management presupune, bineinteles, si diversitatea specialistilor. In afara de cunostintele practice pe care le poti invata de la acestia, mult mai importanta este experienta acestora in gestionarea situatiilor particulare fiecarui client, experienta care te va determina sa fii mai atent la detalii care iti scapau inainte si care, pe parcurs, te va ajuta sa-ti dezvolti cele mai bune practici.’’ – Simina, Consultant la Ensight Management Consulting.

Consultanta in management te dezvolta oferindu-ti, fata de alte domenii de activitate, o perspectiva de ansamblu asupra mediului de afaceri expunandu-te la diferite industrii

Sebastian, Manager la Ensight Management Consulting este de parere ca acest domeniu te dezvolta oferindu-ti ’’o perspectiva de ansamblu asupra mediului de afaceri expunandu-te la diferite industrii.

In proiectele de consultanta ai sansa sa rezolvi probleme si sa oferi expertiza unor companii diferite ca model de afaceri, industrie, cultura organizationala, brand, marime, dispersie geografica si stil de lucru. In acelasi timp, ai sansa unica sa intelegi de ce, de exemplu, pretul scazut al petrolului va determina o companie sa optimizeze costurile in timp ce pentru alta va fi o oportunitate de a isi creste cota de piata. Vei afla raspunsuri la nenumarate intrebari “De ce?” pentru tine si pentru clientii tai.”

Un consultant in management are oportunitatea sa lucreze pe proiecte internationale, in diferite companii internationale si sa experimenteze astfel diferite culturi

Apartenenta la o retea internationala de consultanta inseamna, printre altele, si posibilitatea de a derula proiecte internationale sau regionale. Pentru unii dintre noi, a lucra pentru perioade relativ scurte de timp in afara tarii inseamna un inconvenient dar pentru cei care iubesc aceste experiente, sunt mai mult decat oportunitati.

Andra de la Ensight considera ca aceste oportunitati contribuie in mod semnificativ la dezvoltarea consultantului: ’’A schimba interlocutorii in mod constant, a sti cum sa ajustezi abordarea in functie de asteptarile lor, de cultura in care este ancorat fiecare si a iesi in mod constant din zona ta de comfort, sunt lucruri care contribuie, in mod semnificativ, la dezvoltarea ta personala si profesionala.’’

Consultantii de la Ensight Management Consulting considera ca primul pas in cariera este foarte important. De aceea tinerii absolventi sunt invitati sa se inscrie la programul de internship al Ensight Internship Challenge din data de 22 aprilie.

Evenimentul se adreseaza studentilor din anii terminali si absolventilor, de universitate sau program de master din tara si strainatate, care doresc sa urmeze o cariera in domeniul consultantei de management si consultantei financiare.

Cei interesati de acest program sunt rugati sa se inscrie prin completarea formularului accesibil pe www.ensight.ro/internship pana la data de 13 aprilie 2016.

Ensight Management Consulting (www.ensight.ro) este liderul pe piata companiilor romanesti de consultanta in management, raportat la cifra de afaceri si numarul de consultanti.

De la infiintarea sa in anul 2000, Ensight a evoluat continuu, dezvoltand un portofoliu complex de servicii de consultanta pentru urmatoarele arii de activitate: strategie, operatiuni, financiar, resurse umane si tehnologie, oferind astfel solutii integrate de consultanta si raspunzand nevoilor din ce in ce mai complexe ale companiilor.

Din anul 2014, Ensight Management Consulting este membru fondator al uneia dintre cele mai puternice retele de consultanta in management din Europa: Nextcontinent, cu 33 de birouri in 28 de tari si o echipa de 1.100 de consultanti.

Daniel A. Bujorean, Ensight Management Consulting

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here