33% din populația României trăiește în sărăcie

0
790

Sergiu Oprescu, președintele executiv al Alpha Bank Romania:

 “Populația săracă din România a scăzut în 2018 față de 2017 cu 700.000 de persoane, ajungând la 6,3 milioane de persoane, adică circa 33% din populatie.”

Conform unui studiu al băncii, procentul de populație săracă furnizat de România în Uniunea Europeană este mai mic decât cel furnizat de Italia sau chiar Germania. În schimb, 17,5% din populația României migrează în alte țări europene.

În UE 28, 113 milioane de persoane sunt sub incidența sărăciei, adică circa 22% din populația totală a Uniunii, potrivit Eurostat, la nivelul anului 2017. Raportând la situația din România, Oprescu arată că 33% din populația care trăiește în țară, adică 6,3 milioane de persoane sunt sub incidența sărăciei, în ciuda faptului că numărul acestora este în scădere cu 700.000 de personae.

Procentual însă, România furnizează Uniunii Europene doar 6% din populația săracă. Italia furnizează peste 10% din populația săracă a UE 28. Germania și chiar Marea Britanie furnizează câte aproximativ 10% din populația săracă a UE fiecare.

Potrivit analizei Alpha Bank, România are cel mai mare procent al populației care emigrează către alte țări din UE, de 17,5%. Următoarea clasată după România este Lituania, cu 13,1% din populație. De asemenea, chiar dacă industria hotelieră a început să apeleze la muncitori din Vietnam sau alte țări asiatice, procentul de imigranți este foarte mic, de 0,3%, România fiind depășită doar de Lituania, cu 0,2%, intre tarile din UE28.

Raportul dintre numărul de emigranți și cel de imigranți este cu atât mai îngrijorător cu cât, până în 2050, aproximativ 30% din populaţia României va ajunge să aibă peste 65 de ani. Avuţia gospodăriilor populaţiei este de 2,3 ori mai mare decât produsul intern brut al României, iar 76,4% din avuţia gospodăriilor o reprezintă locuinţele, potrivit aceleiasi analize.

Plasamentele în acţiuni şi în unităţi ale fondurilor de investiţii au o cotă de 8,3% din totalul averii naţionale, la care se adaugă 11,8% în depozite şi numerar. Structura averii este mai apropiată de cea din zona euro, unde locuinţele au o pondere de 58% din total avuţie, dar este mult diferită faţă de structura avuţiei americanilor. Imobilele reprezintă doar 27,6% din averea gospodăriilor în Statele Unite, în timp ce ponderea activelor reprezentand plasamente în acţiuni şi în unităţi ale fondurilor de investiţii este cea mai mare în structură, cu 33,1% din totalul avuţiei. La asta se adaugă 14,3% în obligaţiuni (4,6%), depozite şi numerar (9,7%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here