300 milioane de euro ajutor de stat pentru zeci de fabrici. Energia regenerabilă este susținută alături de ceilalți consumatori şi de către populație

0
1009

Anul trecut, aproximativ 60 de companii au beneficiat de schema de sprijin prin care au fost scutite de la plata certificatelor verzi, energia regenerabilă fiind susținută de ceilalți consumatori, inclusiv de populație.

Tot mai multe fabrici energointensive din România apelează la ajutorul de stat instituit prin HG nr. 495/2014, cu modificările şi completările ulterioare, prin care sunt scutite de la plata certificatelor verzi.

Dacă în anul 2015 de acest sprijin au beneficiat un număr de 37 de companii, în anul următor numărul beneficiarilor a urcat la 46, iar anul trecut la circa 60, conform datelor obţinute de Capital. În anul 2016, cantitatea de energie exceptată de la plata certificatelor verzi a fost de 6,8 TWh, iar anul trecut a urcat la 7,1 TWh, la un consum total de 54 TWh, conform datelor Autorităţiile Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Preţul mediu ponderat al energiei de pe bursa locală a fost, anul trecut, de 229 lei/MWh (50 de euro – statistici OPCOM). Astfel, valoarea energiei încadrabilă la ajutor de stat este de 355 de milioane de euro. Cunoscând procentele de exceptare, care sunt între 40% şi 85%, în funcţie de cât de electrointensivă este fabrica, putem calcula un interval estimat pentru cuantumul ajutorului de stat. La 40% exceptare pentru toţi consumatorii eligibili, dimensiunea ajutorului ar fi de aproape 150 de milioane de euro. La procentul maxim de 85%, ajutorul depăşeşte 300 de milioane de euro.

Scutirea de la plata energiei îmbracă forma unei exceptări de la achitarea ecotaxei „certificate verzi“ în factura la curent. Cantitatea de energie încadrabilă la ajutorul de stat o dă ANRE, iar Ministerul Economiei face calculele cu cât îi revine fiecărui actor economic. Ministerul Economiei este autoritatea responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat.

Prevederile legii se aplică întreprinderilor din sectoarele expuse riscului de a-şi pierde competitivitatea, din cauza finanţării sprijinului acordat energiei din surse regenerabile, risc datorat electrointensivităţii beneficiarului şi expunerii la comerţul internaţional. Schema de suport se aplică timp de zece ani, începând din 2015, iar costul ei total a fost estimat la 750 de milioane de euro. Având în vedere că, în primii trei ani de funcţionare a legii, deja s-au depăşit 500 de milioane de euro impact, cel mai probabil, ţinta de 750 de milioane de euro este cu mult subestimată.

Mai mult, reprezentanţii Ministerului Economiei susţin că nu pot face publice sumele exacte ale acestei scheme de sprijin pentru fiecare beneficiar. Astfel, Ministerul Economiei a făcut public doar intervalul ajutorului de stat.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here