130 de țări din lume vor să impoziteze corect multinaționalele, România bagă capul în nisip

0
793

Recent, 130 de state ale lumii au ajuns la o decizie istorică, fără precedent. Au decis că instituie un impozit minim pe profit, „de cel puțin 15%”, a anunțat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), transmite AFP.

Acordul va fi parte dintr-un proces mai amplu de revizuire a regulilor privind taxarea companiilor multinaționale, care plătesc taxe foarte mici prin mutarea sediilor în țări cu o fiscalitate avantajoasă, cum sunt Irlanda, Luxemburg sau Olanda.

„După ani de lucrări și negocieri intense, acest pachet istoric de măsuri va garanta că marile companii multinaționale plătesc partea lor justă de impozite pretutindeni în lume”, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OCDE.

Această declarație comună, bazată pe acordul convenit în cadrul grupului G7 la începutul lunii iunie, prevede și repartizarea într-o manieră „mai echitabilă” a beneficiilor între țările unde se află sediile companiilor și cele unde acestea își desfășoară efectiv activitatea, inclusiv cea fără prezență fizică.

Toate acestea se referă la marii giganți digitali, cum ar fi Facebook și Google, dar se aplică și la restul multinaționalelor.

Secretarul american al trezoreriei, Janet Yellen, a salutat „o zi istorică pentru diplomația economică”, în timp ce omologul său german, Olaf Scholz, a vorbit despre „un pas colosal către o mai mare justiție fiscală”, iar pentru ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, acesta este „cel mai important acord privind fiscalitatea încheiat într-un secol”.

Ar fi putut să fie o zi mare și pentru România, dar nu este, dintr-un motiv pe cât de simplu, pe cât de trist. Ca să plătești impozit de minimum 15% pe profit, trebuie să ai profit. Dacă raportezi pierderi, este evident că nu vei plăti nimic.

Cum stau lucrurile la noi?

Am făcut o analiză financiară a celor mai importante 4 companii din domeniul construcțiilor, pentru a vedea ce profit au făcut și, prin urmare, care au fost impozitele pe profit plătite statului român.

  • FC Construction SA (Spania) – pierdere 381.314609 lei în perioada 2007 – 2019
  • Max Bögl (Germania) – pierdere 60.909.927 lei în perioada 2007 – 2019
  • AKTOR (Grecia) – pierdere 491.528.129 lei în perioada 2007 – 2020
  • Astaldi (Italia) – profit 81.875.625 lei în perioada 2007 – 2019.

Așadar, din 4, una singură a raportat profit.

Olandezii de la Van Oord au câștigat licitații de 1 miliard de lei, dar au raportat pierderi de 200 de milioane.

„În primul rând, trebuie să înțelegeți că o sucursală nu este o companie de sine stătătoare. O sucursală este un birou detașat al unei companii. Înregistrările fiscale care se fac țin cont strict de activitatea sucursalei, nu de activitatea unui proiect, deci nu are nicio legătură rezultatul pe care-l vedeți dumneavoastră în Monitorul Oficial sau pe site-ul Ministerului de Finanțe cu rezultatul unui proiect. Deci noi nu am raportat pierderi în proiect, noi am raportat costurile sucursalei. Sunt două lucruri complet diferit.”, a precizat Marius Stamat, reprezentantul din România al olandezilor, întrebat cum explică pierderile.

Este EXACT lucrul pe care un acest acord încearcă să îl împiedice.

Uitați-vă și la firma care administrează City Mall Constanța, cu sediul în Olanda. Din 2013 până acum a raportat pierderi totale de 131.668.848 lei. A acumulat datorii mai mari decât activele imobilizate și circulante la un loc.

Ce face România în tot acest film? Joacă rolul struțului care bagă capul în nisip.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că nu a existat niciodată în coaliţia de guvernare o discuţie cu privire la impozitarea profitului multinaţionalelor.

Orban a fost întrebat dacă au existat discuţii în coaliţia de guvernare cu privire la impozitarea profitului multinaţionalelor.

„Nu a existat niciodată un astfel de subiect”, a afirmat Ludovic Orban, la sediul central al PNL.

Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreședinte PSD, a fost mai vocal. El susține că România este „pe contrasens”.

„Regimul fiscal intră, în sfârşit, în secolul 21, prin prima iniţiativă majoră de stopare a evaziunii fiscale a marilor corporaţii, în special din partea giganţilor digitali. Din păcate, România e pe contrasens, din cauza guvernării aservite multinaţionalelor. O guvernare, constat cu îngrijorare, decuplată de la eforturile administraţiei Biden de soluţionare a marilor dosare, precum acesta, care trenau păgubos. Globalizarea şi digitalizarea au creat condiţii propice evitării plăţii impozitelor tocmai de către beneficiarii revoluţiei tehnologice. E relevantă ştirea, de zilele trecute, despre impozitul Zero pe anul trecut al unei companii ce a obţinut profit de 315 miliarde de dolari, fiind înregistrată într-un paradis fiscal”, a scris Mihai Tudose pe reţeaua de socializare.

Acesta a precizat că susţine ideea ca impozitul să fie plătit în ţara în care se realizează profitul, nu acolo unde e declarat: „Nu putem decât să sperăm că guvernanţii României îşi vor reveni din caracteristica poziţie slugarnică. Dacă se mai poate scăpa de condiţia asta, odată ce ţi-ai asumat-o…”.

România ar trebui să încurajeze egalitatea între multinaționale și firmele străine, un comportament corect pentru ambele. Firmele românești sunt cele care declară profituri (Dedeman este un bun exemplu), care-și virează milioane de euro la bugetul de stat și cele locale. Vă dați seama unde am ajunge dacă ar proceda ca multinaționalele? Unde am ajunge dacă ar folosi artificii fiscale pentru a declara pierderi?

România are șansa istorică, ajutată de OECD, de a arăta că nu este o colonie economică.

Citeste mai mult pe constantafinanciara.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here