12.000 de pasi pe zi sau cata miscare este nevoie sa facem zilnic?

0
614
Dr. Alin Popescu, medic specialist in medicina sportiva

Efectuarea unei activitati fizice in mod regulat este una din cele mai importante reguli pentru a ne mentine sanatosi si plini de energie.

Din pacate problemele de peste zi sunt motivul principal pentru care cei care incep o activitate sportiva organizata sau o forma de miscare fizica zilnica ajung relativ rapid la abandonul acesteia. Cu totii avem aplicatii pe telefon menite sa ne numere pasii efectuati zilnic sau sa contorizeze  numarul de etaje urcate insa realitatea nu sta in telefon ci in felul in care reusim sa iesiti din zona de confort, transpirand si facand inima sa bata mai rapid, semn ca efortul facut este unul semnificativ.

Pentru multi, cea mai importanta intrebare este: cat sport / miscare trebuie facut zilnic pentru a slabi si pentru a ne mentine in cea mai buna forma? Nu exista o regula general valabila si nici o reteta clara pentru toata lumea. Avand in vedere acest lucru este clar ca timpul necesar pentru sport si pentru a avea cele mai bune rezultate difera de la persoana la persoana.

Varsta este si ea un factor important in functie de care se poate stabili tipul de miscare si intensitatea acesteia. In acest sens pentru persoanele de peste 55 de ani se recomanda efectuarea unei activitati fizice in limita gradului de toleranta (de intensitate usoara-medie).

De cate ori pe saptamana este bine sa facem sport?

Intrucat nu credem in retete magice si nici in reguli care se aplica pentru toata lumea recomandarea mea este de a petrece timp facand sport in functie de gradul de placere oferit de aceasta activitate. Chiar si asa nu este bine sa exagerati, devenind entuziastii salilor de fitness care merg zilnic si uita sa mai plece. Organismul are nevoie si de odihna astfel incat moderatia este poate cel mai bun raspuns pentru cei care doresc sa se mentina in forma.

Sapte antrenamente in 2 saptamani cu pauze intre acestea (pentru recuperare) este una din cele mai bune tactici pentru a ajunge la greutatea ideala si totodata pentru a va creste stima de sine si nivelul de energie.

Cat timp trebuie sa dureze un antrenament?

Specialistii in domeniul sanatatii recomanda celor care doresc sa se mentina in forma 150 de minute de activitate aerobica moderata (sau 75 de minute de activitate fizica intensa) pe saptamana. Ca opinie personala – acesta este de fapt un minim acceptabil!

Cu cat reusiti sa cresteti timpul alocat sportului cu atat rezultatele se vor arata mai repede. Mersul alert si inotul reprezinta activitati fizice de intensitate moderata. Alergatul, mersul pe bicicleta si dansul sportiv sunt activitati fizice care presupun un grad de dificultate mai ridicat si care necesita o perioada de incalzire anterior inceperii antrenamentului.

La inceput de drum

In cazul in care ati decis sa faceti miscare dar au trecut ani de zile de cand ati incaltat ultima oara pantofii de sport va recomandam sa incepeti cu o activitate sportiva care va face placere fara sa va fortati. Fiecare antrenament trebuie sa includa perioada de  incalzire urmata de activitatea fizica propriu-zisa. Incercati sa va concentrati pe miscarea sau miscarile pe care le faceti si nu pe ceas sau pe aplicatia din telefon menita sa va monitorizeze numarul de pasi. In medie 30 de minute de sport de 3 – 4 ori pe saptamana sunt suficiente pentru cei care sunt la inceput de drum.

Si nu uitati – putem incepe si cu cei 12.000 de pasi zilnic. 6 zile din 7!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here