10.000 de roboți industriali ar ajuta industria românească pentru a rămâne competitivă în Europa Centrală și de Est

0
1778

Pentru a se adapta la actualele condiții, caracterizate de creșterea salariilor din sector, de lipsa relativă de personal calificat și necesitatea asimilării în producție a produselor cu valoare adăugată ridicată, producătorii industriali din România au nevoie de investiții masive în automatizare și robotizare ,se arată într-un comunicat de presă al companiei Universal Robots.

România are 11 roboți la 10.000 de lucrători industriali, în timp ce în Polonia numărul acestora este de 28, iar în Ungaria de 57 de roboți la 10.000 de lucrători industriali. Cehia este cea mai dezvoltată piață central și est europeană, cu aproape 100 de roboți la 10.000 de muncitori, potrivit Federației Internaționale pentru Robotică.

“Pentru a atinge nivelul mediu de productivitate din regiune, România are nevoie de un salt calitativ, bazat pe automatizarea și robotizarea unor sectoare întregi din domeniul industrial. Trebuie să eliberăm rapid forța de muncă prinsă în activități repetitive și anoste pentru a putea face loc activităților specifice producției cu valoare adăugată ridicată.

Experiența țărilor precum Ungaria sau Polonia a arătat că procesele de automatizare și robotizare au mers mână în mână cu creșterea salariilor și a numărului de posturi disponibile în industrie”, spune Horia Stănese, business development manager în cadrul Universal Robots, compania care a inventat robotul industrial care lucrează alături de angajat.

România are circa 2 milioane de angajați în industrie, ceea ce înseamnă un stoc de 2.200 de roboți industriali instalați, conform cifrelor Federației Internaționale de Robotică. Pentru a ajunge la nivelul mediu de robotizare al regiunii, de 60 de roboți la 10.000 de muncitori, economia românească are nevoie așadar de circa 10.000 de roboți industriali.

Ținta de vânzări a companiei Universal Robots pentru piața românească în 2017 este de a dubla stocul existent, de peste 100 de roboți. În ceea ce privește piața roboților colaborativi, Universal Robots are o cotă de piață de 85-90%. În perioada 2009-2016, compania a vândut peste 22.000 de roboți colaborativi. Durata de amortizare a investiției pentru roboții UR este de 195 de zile.

Universal Robots reprezintă rezultatul a mulți ani de cercetări intensive în cadrul clusterului de robotică al Danemarcei, care se află în localitatea Odense. Compania a fost fondată în 2005 de către CTO-ul companiei, Esben Østergaard, care a dorit să facă tehnologia roboților accesibilă tuturor, prin dezvoltarea de roboți industriali mici, ușor de utilizat, la prețuri rezonabile, care, alături de oameni și pe cont propriu, să fie utilizați pentru eficientizarea proceselor din industrie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here