1 miliard de euro. Acesta este volumul investiţiilor pe piaţa imobiliară din România

0
1222

Potrivit ultimului raport de piaţă realizat de Savills, legat de investiţiile imobiliare în Europa, volumul investiţiilor pe piaţa imobiliară a fost în anul 2017 de aproximativ 1 miliard de euro, iar majoritatea tranzacţiilor (în jur de 400 milioane de euro) s-au înregistrat în Bucureşti.

*Pe segmentul de birouri cea mai mare tranzacţie înregistrată în primul trimestru a fost achiziţia clădirii Polonă 68 de către Smartown Investments la un preţ de peste 15 milioane de euro.

*În trimestrul II, ArtGroup Business Center a fost cumpărat de grupul maltez Hili Properties într-o tranzacţie de 30 milioane de euro

*Trimestrele III şi IV au înregistrat vânzarea clădirii C din Green Court pentru 38 milioane de euro, respectiv a Coresi Business Park din Braşov pentru 50 milioane de euro.

Tranzacţiile majore din 2017 au demonstrat o încredere crescută a investitorilor în piaţa industrială din România. În cea mai importantă tranzacţie înregistrată anul trecut pe acest segment, compania japoneză Yusen Logistics a achiziţionat portofoliul Tibbett Logistics Romania de la Keswick Enterprises pentru o sumă estimată la 60 milioane de euro. Tibbet Logistics deţine proprietăţi industriale în Bucureşti, Deva, Constanţa, Oradea şi Timişoara, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 116.000 mp.

Creşterea salariului minim brut şi reducerea unor taxe au stimulat creşterea puterii de cumpărare a românilor. Acest lucru a influenţat încheierea celei mai importante tranzacţii pe segmentul de retail, vânzarea a 50% (estimată la 100 milioane de euro) din acţiunile Iulius Mall către Atterbury Europe.

Luând în considerare evoluţia pieţei din ultimii ani, rata de creştere anuală a pieţei de investiţii imobiliare se situează la un nivel stabil de 15%. Unele tranzacţii importante în zonele de office şi retail amânate pentru acest an, creşterea economică stabilă precum şi randamentele investiţionale competitive ne determină să ne aşteptăm la înregistrarea unor tranzacţii imobiliare importante în 2018, datorită unor consolidări recente de portofolii.

Factorii care influenţează starea pieţei vor rămâne constanţi deci ne putem aştepta la o rată de creştere de 10%-15%. Pe segmentul de office se preconizează că, o dată cu creşterea semnificativă a stocului (antrenată de Portland Trust, Skanska, Globalworth şi proprietari austrieci) şi a închirierilor (Amazon, IBM, Bitdefender, ING Bank), în următoarele 12 luni vor fi scoase la vânzare produse mai atractive.

Cererea din ce în ce mai mare de spaţii industriale precum şi interesul crescut al noilor jucători au creat un trend care cel mai probabil va continua în următorii ani, determinând România să devină una dintre cele mai competitive pieţe din Europa pe acest segment. Majoritatea spaţiilor industriale nou construite sunt preînchiriate, un aspect ce încurajează dezvoltatorii să îşi extindă portofoliile.

În 2017 piaţa tranzacţiilor imobiliare a fost dominată de retail (45% din valoarea totală). Această tendinţă se va putea observa şi în 2018 dar interesul investitorilor se va muta cel mai probabil către oraşe secundare.

Crosspoint Real Estate a fost implicată  recent în obţinerea finanţării pentru Bistriţa Retail Park şi în trecut în obţinerea finanţării pentru achiziţia Galeria Mall Buzău, precum şi alte tranzacţii cum ar fi:

*reprezentarea grupului maghiar Futureal în achiziţionarea a 15.000 mp de teren,

*o tranzacţie în valoare de 3,7 milioane de euro,

*prima închiriere Kaufland într-un centru comercial,

*3.900 mp în Festival Shopping Center în Sibiu

*tranzacţionarea terenului de 12.700 mp pe care se dezvoltă parcul de birouri The Bridge, deţinut de Forte Partners.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here