1 din 2 cutii de medicamente vândute în farmacii se eliberează fără prescripție medicală

0
739

Aproximativ 1 din 2 cutii de medicamente comercializate în farmaciile europene este un medicament care se eliberează fără prescripție medicală. În total, există mai mult de 200 de ingrediente farmaceutice active disponibile fără prescripție medicală în Europa.[1]

Afecțiunile care pot fi gestionate cu ajutorul produselor ce se eliberează fără prescripție medicală, respectiv OTC-uri sau medicamente fără rețetă, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală,  includ de obicei alergii, afecțiuni gastrointestinale, tăieturi, mușcături și erupții cutanate, tuse și răceală, diferite tipuri de durere și multe altele. Alergiile, durerile de cap și răcelile sunt cele mai răspândite afecțiuni comune în întreaga lume, 97% din populație suferind cel puțin o dată în ultimul an de cel puțin una dintre acestea[2].

„O atenție sporită ar trebui acordată îngrijirii personale în sezonul rece, când sistemul nostru imunitar devine mult mai vulnerabil în fața răcelilor, gripei sau virozelor. Temperaturile scăzute de afară, frigul, trecerea bruscă de la cald la rece și chiar scurtarea zilei sunt ingredientele perfecte care pot duce la dezvoltarea afecțiunilor respiratorii. Riscul de a ne îmbolnăvi crește și pe măsură ce petrecem mai mult timp în încăperile închise, alături de alte persoane care ar putea fi contagioase. Dacă simptomele nu ne pun viața în pericol, ne putem trata responsabil și acasă. Pentru acest lucru, este extrem de important să ne informăm corect, din surse avizate, o sursă valoroasă de informare fiind chiar farmacistul,” declară Farm. Nicoleta Radu, Vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România.

În cursul unui an, adulții pot avea de la 2 până la 4 episoade de răceală, în timp ce copiii pot răci de la 6 până la 12 ori pe an.[3] De altfel, răceala este una dintre afecțiunile comune pentru care s-au achiziționat cele mai multe produse fără rețetă la pe parcursul anului trecut în întreaga lume, urmată îndeaproape de durerea de cap și de tuse.[4]

Automedicația responsabilă, bazată pe informare corectă, poate reprezenta o opțiune eficientă de îngrijire a sănătății. Aceasta ar aduce beneficii atât pentru consumatori și pacienți, cât și pentru personalul medical și pentru întregul sistem de sănătate.

„Este foarte important ca utilizatorii acestor produse să citească de fiecare dată informațiile din prospectul, respectiv de pe ambalajul sau de pe eticheta acestora, chiar dacă le-au mai folosit și cu altă ocazie. De aici pot afla în ce categorie se încadrează produsele utilizate, care sunt substanțele din compoziția acestora, care sunt indicațiile de administrare sau utilizare, precum posibilele reacții adverse ale acestora”, declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

În 2018, 8,5 miliarde de cutii de medicamente fără rețetă și 1,2 miliarde de cutii de minerale și vitamine au fost achiziționate de europeni, cu scopul de a-și îmbunătăți sănătatea și pentru a-și menține bunăstarea.[5]

RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susține administrarea responsabilă și avizată a acestor categorii de produse prin informarea corectă și educarea consumatorilor din România.

În acest sens, asociația desfășoară campania „Despre sănătate, cu responsabilitate”, un demers educațional asumat pe termen lung, care își propune să contribuie la informarea si educarea consumatorilor și pacienților români cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripție medicală, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală, pentru ca aceștia să poată lua decizii informate privind modul în care își gestionează propria sănătate.

Despre RASCI

RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale), www.rasci.ro, reunește producători, importatori și distribuitori de medicamente fără prescripție medicală (OTC), suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piața din România: Bayer Consumer Health, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Johnson & Johnson, Sanofi, Reckitt Benckiser, Pfizer, Fildas, Antibiotice, Berlin-Chemie, WÖRWAG Pharma, Aboca, Perrigo, Ipsen, Alvogen și Angelini.

Asociația urmărește în toate acțiunile sale informarea, educarea și responsabilizarea consumatorilor și pacienților români, implicit prin campania educațională inițiată și derulată de asociație „Despre sănătate, cu responsabilitate”, http://aleginformat.ro/. Prin activitatea sa curentă, asociația încurajează cele mai ridicate standarde de etică în afaceri și susține transformarea într-un mediu concurențial echitabil, începând chiar cu membrii săi care au aderat la Codul Etic al asociației. Scopul principal al RASCI este să asigure claritatea și obiectivitatea informației atât la nivelul populației, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul sănătății, cei care zilnic dau sfaturi și indicații de utilizare ale acestora.

RASCI este afiliată la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), www.aesgp.eu, organizație europeană non-profit care este vocea sectorului de îngrijire personală în Europa și care reunește mai mult de 2.000 de companii și asociații profesionale.

[1] Date AESGP (Association of the European Self-Care Industry) disponibile la nivelul anului 2018: https://aesgp.eu/who-we-are

[2] Raport Sanofi realizat în 2018 – ‘Self Care: Be Your Best’: https://www.sanofi.com/-/media/Project/One-Sanofi-Web/Websites/Global/Sanofi-COM/Home/en/science-and-innovation/docs/200718-Sanofi-ISCD-Global-Report-FINAL.pdf

[3] https://www.medicinenet.com/common_cold/article.htm

[4] Idem – The main health problems for which people bought non-prescription medicines over the last 12 months were headaches (52%), coughs (45%) and colds (54%).

[5] Date AESGP (Association of the European Self-Care Industry) disponibile la nivelul anului 2018: https://aesgp.eu/who-we-are

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here