Taxa pe munca: statul incaseaza 42% din munca salariatului…

0
3979

Lecturez în continuare “De ce eșuează națiunile” și am dat peste următorul fragment deosebit de interesant prin prisma poverii fiscale din prezent:

“La scurt timp, Țările de Jos făceau jumătate din comerţul lor infloritor cu Europa de Est. Pe măsură ce a crescut cererea occidentalilor, proprietarii de pământ din Est şi-au intensificat controlul asupra forței de muncă, pentru a-şi creşte oferta. Această perioadă avea să fie numită „a doua robie”, find diferită şi mai grea decât forma sa iniţială din Evul Mediu Timpuriu. Seniorii au mărit impozitele pe care le strângeau de pe parcelele de pământ ale arendaşilor lor şi au luat jumătate din producţia brută. În Korczyn, Polonia, în 1533, munca pentru senior era plătită în totalitate. Dar, în 1600, aproape jumătate era muncă neremunerată obligatorie. În 1500, ţăranii din Mecklenburg, în estul Germaniei, datorau doar câteva zile de muncă neremunerată pe an. În 1550, datorau o zi pe săptămână, iar, în 1600, trei zile pe săptămână. Copiii acestora erau obligaţi să muncească pentru senior fără să fie plătiţi, timp de câţiva ani. În Ungaria, proprietarii de pământ au preluat controlul total asupra pământului în 1514, stabilind prin lege o zi pe săptămână de muncă neremunerată pentru fiecare lucrător. În 1550, s-a ajuns la două zile pe săptămână. Până la sfârşitul secolului, s-au făcut trei zile. Iobagii care erau supuși acestor legi reprezentau 90% din populația rurală la vremea respectivă.”

Mda, în perioada de vârf a iobăgiei birurile erau ușor mai mari decât povara fiscală pe muncă din prezent. Acum statul preia 42% din valoarea muncii salariatului. Spre deosebire de perioada feudală, desigur, în democrația contemporană primești o grămadă de beneficii la pachet, de la interceptări și autostrăzi, până la “educația” obligatorie de la clasa zero…

iobagie

Citeste mai mult pe Logica Economica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here