Piaţa asigurărilor din România a intrat pe profit, după 10 ani de pierderi

0
2281
Piaţa asigurărilor din România a intrat pe profit, după 10 ani de pierderi

Topul profiturilor din 2016:

  1. Allianz Ţiriac Asigurări 88 mil lei
    2. Generali Asigurări 68 mil lei
    3. Groupama Asigurări 30 mil lei
    4. NN Asigurări de Viaţă 29,8 mil lei
    5. BCR Asigurări Viaţă 25 mil lei*
    6. PAID 24,5 mil lei*
    7. Omniasig 20,68 mil lei
    8. Uniqa 3-5 mil lei*
    9. Asirom 3-5 mil lei*
    10. Grawe România 3-5 mil lei*

Primii zece asigurători din România au încheiat 2016 cu un profit de circa 310 de milioane de lei, potrivit datelor financiare ale companiilor. Alţi doi mari asigurători (cotă de piaţă între 8% şi 10%) sunt Carpatica Asig care a intrat în faliment la mijlocul anului trecut şi City Insurance, societate cu o situaţie incertă. Practic, pentru prima dată în ultimii 11 ani, piaţa de asigurări din România ar putea raporta profit global în asigurări pentru 2016.

Piața asigurărilor din România a încheiat anul 2015 cu o pierdere totală netă de 267,6 milioane de lei, din cauza falimentului celui mai mare asigurător de la acea vreme, Astra Asigurări. În 2016 a intrat în faliment Carpatica Asig, un alt asigurător important, chiar dacă nu de calibrul lui Astra. O situaţie incertă care s-ar putea transforma în falimentul anului 2017 o reprezintă societatea City Insurance, care sigur va raporta pierdere pentru anul financiar 2016. În acest context, profiturile de circa 320 de milioane de euro cumulate de primele zece societăţi de asigurări din sistem s-ar putea să aducă pentru prima dată în ultimii 11 ani piaţa asigurărilor pe profit.

În afara celor zece asigurători care au terminat pe profit, piaţa din România include şi afacerile Metropolitan Life şi Aegon, care au statutul de sucursală şi fac raportările global, cu firma mamă. Menţionăm că, în 2015, Metropolitan Life România nu se mutase cu sediul central în Irlanda şi a raportat un profit de circa 2,5 ori mai mare decât primul clasat, Allianz Ţiriac.

În plus, restul asigurătorilor reprezintă circa 4% din piaţa totală a asigurărilor şi nu pot avea un prea mare impact asupra profitabilităţii, cu atât mai mult cu cât, cel puţin două dintre aceste societăţi, BRD Asigurări şi Onix au raportat şi în 2016 profit (consolidate, la nivel de grup). Astfel, primele opt societăţi în funcţie de cota de piaţă deţinută au înregistrat în 2016 circa 310 de milioane lei profit, faţă de 271 milioane de lei profit în 2015. În 2016, avantajul constă în faptul că pierderile Carpatica Asig, intrată în faliment, sunt mult mai mici decât ale Astra Asigurări.

Potrivit datelor înregistrate la BAAR, la 31 martie 2017, daunele care trebuiau plătite în contul Carpatica erau de 14 milioane de euro, pentru care există reserve de daună de 20 de milioane de euro. Astra în schimb costă circa 70-80 de milioane de euro în despăgubiri.

În 2016 lucrurile s-au schimbat. Creşterea economică, regimul fiscal mai lax şi scăderea dobânzilor la bănci au permis profituri mai mari pentru asigurători. “2016 a fost cel mai bun an din ultimii zece, indicatorii de business fiind peste nivelul înregistrat înainte de criză. Rezultatele au fost obținute în contextul creșterii economice record a României din perioada post-criză, susținută de politici monetare și fiscale stimulative.

Astfel, redresarea mediului de afaceri, creșterea numărului de angajați din economie și a valorii beneficiilor oferite acestora s-au reflectat atât în evoluția vânzărilor asigurărilor de viață și sănătate, cât pensiilor facultative. În același timp, continuarea scăderii dobânzilor pe plan local, dar și internațional, a susținut apetitul românilor pentru economisirea prin astfel de instrumente financiare”, a declarat directorul general al NN Asigurări de Viață, Marius Popescu, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare ale companiei.

 Din punct de vedere al profitului obţinut de asigurători în 2016, primul loc este adjudecat chiar de liderul pieţei, Allianz Ţiriac, care a obţinut 88 de milioane de lei net ca profit. La nivel agregat, instituţia a înregistrat un nivel al primelor brute subscrise de 1,2 miliarde de lei.

Pe locul doi din punct de vedere al profitului este Generali Asigurări, o societate prudentă care în ultimii doi ani şi-a schimbat chiar filosofia de business pentru România: fără retail.

Pe locul trei la profituri, Groupama Asigurări a înregistrat în anul 2016 un profit net, calculat conform standardelor internaţionale IFRS, de 29,9 milioane lei, în creştere cu 30% comparativ cu anul 2015. Creşterea s-a datorat în mare parte principalei linii de business: asigurările CASCO. NN Asigurări, fosta ING Asigurări recunoaşte prin vocea fostului său director general că 2016 a fost cel mai bun din ultimii zece ani.

Pentru asiguratorul VIG, 2016 reprezintă anul în care a trecut pe profit în România. El deţine în România – BCR Asigurări de Viaţă, Asirom şi Omniasig.

BCR Asigurări de Viaţă, un asigurător micuţ care face parte din grupul Vienna Insurance Group (VIG)este pe locul patru: a ajuns la un profit de circa 25 de milioane de lei conform estimărilor făcute pe baza datelor generale furnizate de firma mamă.

Asirom este ultima din top zece şi care conform aceloraşi estimări a înregistrat un profit de 3-5 milioane de lei, în ciuda problemelor avute pe linia de business RCA. “Creşterea din România a fost excepţională, atingând cel mai ridicat nivel dintre țările din Europa Centrală și de Est, de 24,4%, în parte ca urmare a ajustărilor pieţei”, au menționat reprezentanții VIG.

Omniasig, locul şapte din punct de vedere al profitului, a înregistrat în 2016 prime brute subscrise în valoare totală de 1,08 miliarde lei, în creștere cu 10,91% față de anul anterior și un profit de 20,68 milioane lei, conform standardelor de raportare IFRS în scop de consolidare. De asemenea, OMNIASIG a plătit în 2016 despăgubiri totale de 566,45 milioane lei, în creștere cu 5,07% față de anul anterior.

Euroins, membră a grupului bugar Eurohold, a trecut în acest an pe profit, plasându-se chiar pe locul opt. Astfel, potrivit unui raport publicat de grupul bulgar Eurohold, acţionarul Euroins, asigurătorul din România, a întregistrat un profit de 7,5 milioane de leva, echivalentul a 17,4 milioane de lei (3,9 mil. euro). Profitul ar fi fost substanţial mai mare dacă nu ar fi existat vânzarea agresivă de poliţe RCA la tarife plafonate prin lege în trimestrul IV din 2016. Reorientarea în business, curăţirea pieţei de asigurări de societăţile necredibile, creşterea economică, scăderea şomajului şi fiscalitatea ceva mai prietenoasă cu segmental asigurărilor au readus după zece ani piaţa asigurărilor pe profit.

Total 310 mil lei*

*- estimări pe baza rezultatelor financiare prezentate de companii la 9 luni sau a rezultatelor consolidate la nivel de grup.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here