Oamenilor de succes nu le pasă că tu ai o idee strălucită

0
2218
Ulrich-Bez-Aston-Martin

Când ai o idee, de fapt nu ai aproape nimic, pentru că nimănui nu îi pasă.

Idei, idei, idei… Toată lumea are câte o idee… Toată lumea crede, la un moment dat, că a descoperit cel mai mare secret, pe care omenirea încă nu-l știe.

 „Aș vrea să puteţi simţi pasiunea şi intensitatea pe care am avut-o, pentru proiectul Rich20Something, atunci când era doar o idee” spune Daniel diPiazza, autorul acestor mărturisiri. „Am fost efervescent și plin de entuziasm”.

Nu aveam o idee clară despre ceea ce aş fi vrut să fac. Ştiam doar că am fost menit să fac, mult mai mult decât făcusem până atunci, dar habar n-aveam care urma să fie pasul următor. Nu mă simţeam foarte confortabil şi că să fiu 100% cinstit, eram foarte naiv. Mă gândeam că dacă ideea se va cristaliza, implementarea va fi mai ușoară. Nimic nu mă putea opri, chiar dacă aș fi știut cât de dificil ar putea să fie. Aș fi spus “Nu contează, voi reuşi.”

Am auzit mulți antreprenori de succes, spunând acest lucru dar, cu siguranţă, dacă ar fi știut ceea ce știu acum despre antreprenoriat, în ciuda realizărilor şi-ar fi abandonat ideile pentru că drumul care trebuie parcurs, este extrem de greu.

Nu mă crezi? Hai să aflăm împreună…

Aici nu este vorba despre idee. Niciodată nu este. O ideea este 100% lipsită de valoare. Te rog să înţelegi acest lucru. Nu încerc să fiu meschin sau să desconsider în vreun fel, pentru că, la un moment dat, nu cu foarte mult timp în urmă, am trecut şi eu pe acolo. Empatizez, dar nu am nicio simpatie.

Am făcut totul. Am încercat să mă apropii de oamenii cu influenţă, prezentându-le ideea mea și gândindu-mă că aceasta i-ar putea impresiona. Te doare când constaţi că nici măcar nu se uită catre propunerea ta si nu catadicsesc să-ţi dea  vreun un răspuns.

Îmi amintesc de un film cu Marie Forleo care, la un moment dat, răspunde la o întrebare adresată de un cititor, spunând simplu: “Iată o idee… Caut-o pe Google!”

Mi s-a părut foarte nepoliticos acest răspuns. “Ce este în neregulă cu acești oameni de succes?”, m-am întrebat. Oare nu-şi mai amintesc cum este să fii la început de drum? Oare deţin ei toate secretele?”  Șase ani mai târziu, replica Mariei Forleo a devenit una dintre preferatele mele… „CAUTĂ PE GOOGLE”. Ha! Cum se pot schimba oamenii…

Câțiva ani mai târziu, Ramit Sethi m-a angajat… şi apoi m-a concediat, pentru că nu dădeam atenție la detalii fiind mai preocupat de propriile mele proiecte şi obsedat de ideea creării Rich20Something.

Am fost furios, am fost Indignat şi am acumulat o mulţime de frustrari.

Acum pot să vă spun, deschis, că aș face exact la fel, dacă aş fi în poziția lui. Este vorba doar despre cât de importantă este compania pentru tine şi cât de mică poate fi, uneori, diferenţa care îţi permite să faci 100.000 de dolari sau 100.000.000. Aşa este viaţa, sălbatică, nu-i aşa?

Am avut îndrăzneală. Asta e sigur.

Ceea ce nu am realizat ani de zile, pe când mă aflăm în faza de idee, este că nimănui nu-i pasă de aceasta. În acea perioadă probabil am avansat numai un centimetru pe drumul care era echivalentul unui teren de fotbal, asta ca să realizaţi proporţiile.

Cu toții ne dorim să avem un mentor, să fim în legătură cu un lider de opinie care prin ceea ce creează să ne vorbească, să ne înţeleagă. De regulă sperăm ca acelui mentor să îi pese de noi în aceiaşi măsură în care nouă ne pasă de el. Din păcate, nu este aşa. În timp tu crezi că întrebarea ta este unică și originală, oameni care au atins succesul primesc variante ale aceleiaşi întrebări, toată ziua, în fiecare zi, 24/7/365. Ca să nu mai spun că, totul se termină cu întrebarea “Cum pot începe?” Aceiaşi, de fiecare dată.

Partea de început este cea pe care doar tu o poţi realiza, cu toate resursele care-ti stau la indemână:  cărţi ieftine, articole gratuite şi… Google. Mulțumesc, Maria!

Partea cea mai grea este să reușești să „spargi gheaţa”, cum se spune, după care urmează finisarea detaliilor, lucru pe care nu-l înveţi de la nimeni. Trebuie să utilizezi toate resursele pentru a trece singur de prima fază. Până la urmă, Cine şi-ar pierde timpul cu tine?

Dovedeşte că îţi pasă suficient pentru a încerca, fără jumătăţi de măsură.

Ai încredere în mine când îți spun că și cei mai deştepţi oameni merg pe dibuite prin întuneric. Chiar crezi că  Elon Musk a ştiut ce face? Câteodată da, dar de cele mai multe ori şi-a folosit puterea de anticipaţie și a încercat o mulţime de variante.

Ce urmează după faza de idee? În primul rând, cea de incertitudine cu formulele definitorii: “? Va funcţiona?” sau “Nu, este doar o prostie.”

Aproximativ 98% dintre oameni, in aceasta faza, abandonează. Care este motivul pentru care oamenii de succes nu doresc să-i ajute? Statistic vorbind, este o pierdere de timp, deoarece cei mai mulți dintre tinerii antreprenori  sunt pe cale să renunțe şi pentru că ideea este percepută ca o investiție proastă.

Dar lucrurile nu se opresc aici… Urmează alte şi alte faze: cea de de testare, cea în care ești impresionat pentru ca lucrurile încep să se miște, cea în care funcţionează, din ce în ce mai bine, dar nu ai nicio idee cum ai reuşit acest lucru, apoi cea în care se poticneşte şi nu în ultimul rând faza în care intervine teama de faliment. Există multe alte faze. Pe unele dintre ele încă le parcurg şi eu, mărturiseşte diPiazza.

Fiecare dintre aceste faze poate dura o perioadă de timp nedeterminată. În fiecare etapă este posibil ca oamenii de succes, care te susțin, să te abandoneze pentru că, uneori, nu este distractiv deloc. Așa că te respect ca om, aşa cum procedez cu toţi ceilalţi, cu excepția cazului în care am motive să nu o fac, dar nu pot să te respect ca “antreprenor” numai pentru că ai o idee bună.

Aici nu vorbim despre idei. Sigur, totul începe de la o idee. Acesta nu este un lucru impresionant, special sau profund. Antreprenoriatul reprezintă o anumită perspectivă de a privi către lume, Acesta presupune un amestec de stoicism, delir, creativitate si mai presus de toate, acțiune.

Trebuie să te aştepţi că-ți va fi greu. Această călătorie, te va transforma într-o altă persoană. Va trebui să faci totul pentru a fi mai bun, altfel vei dispărea, ca antreprenor.

Evoluează sau mori.

Acceptăm această suferință pentru a crea ceva din nimic, pentru a evita alte suferințe inutile, pentru a nu trăi o viață controlată de alte persoane. Va exista multă suferință pe drum și sigur, nu vei călători într-un Lamborghini.

Cei mai mulți vor reveni la programul de la 9 la 5. Sincer, îi apreciez pentru asta. Este un program previzibil care îţi oferă timp pentru tine şi familie. În plus ai responsabilităţi numai faţă de tine. În multe feluri, este mult mai bine aşa.

Acelora dintre noi, care pur și simplu nu pot trăi cu astfel de limitări, le transmit că trebuie să fie conştienţi de riscul pe care vor trebui să şi-l asume, în toate privinţele, dacă doresc cu adevărat să intre în acest joc. Aceasta va fi, in final, diferenţa dintre tine şi cei care doar se joacă, de ani de zile, cu ideile pe care le eu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here