Hamburgerii nestiuti ai lui Puiu Popoviciu

0
4147
Puiu Popoviciu

În septembrie, anul trecut, mai multe site-uri cu profil economic anunțau reîntoarcerea în România a unei mărci de fast-food, pe care, anterior, piața internă o persecutase, respingând-o în afara granițelor.

Era vorba de Burger King, care a funcționat la noi timp de patru ani, între 2008 și 2012.

Controlate prin intermediul unor societăți offshore din Cipru, restaurantele Burger King au intrat în insolvență în 2012, lăsând în urmă datorii neplătite de 28,8 milioane de lei (aproximativ 6,7 de euro).

Restaurantele Burger King n-au avut deloc succes în România / FOTO: AFP/Mediafax/ Justin Sullivan

Restaurantele Burger King n-au avut deloc succes în România / FOTO: AFP/Mediafax/ Justin Sullivan

Ceea ce site-urile cu profil economic nu anunțau însă este că ghinionista franciză Burger King a făcut parte, în aproape întreaga sa existență, din portofoliul de fast-food-uri al oamenilor de afaceri Puiu Popoviciu și Radu Dimofte, alături de Pizza Hut și KFC, deținute tot de aceștia.

Compania care opera franciza Burger King se numea Atlantic Restaurant System.

Printre cei care au fost păgubiți în urma intrării ei în insolvență s-au numărat mai multe firme ale grupării Popoviciu – Dimofte, care au apucat să finanțeze funcționarea acestor restaurante cu sume care, adunate, reprezintă cea mai mare parte a datoriilor menționate mai sus.

De exemplu, Tatika Investments, un offshore omniprezent în afacerile lui Popoviciu, inclusiv în restaurantele Pizza Hut, a finanțat franciza Burger King cu 3,5 milioane de lei.

Gabriel "Puiu" Popoviciu / FOTO: evz.ro

Gabriel “Puiu” Popoviciu / FOTO: evz.ro

Parc Hotels, firma care administrează cele două hoteluri Ramada, situate pe Bulevardul Poligrafiei, în vecinătatea Casei Presei, a asigurat o finanțare de circa 6,5 milioane de lei.

US Food Network, firma care operează franciza românească a KFC, a pus la dispoziție un împrumut de 1,9 milioane de lei.

Au existat și finanțatori persoane fizice. Însuși tatăl multimilionarului Radu Dimofte, asociatul lui Popoviciu, a ajutat, în nume propriu, restaurantele Burger King să se mențină în viață, cu aproximativ 190.000 de lei.

Dumitru Ciocoiu, om de bază în piramida economică Popoviciu – Dimofte, a finanțat Burger King cu aproximativ 6 milioane de lei.

Contactat de RISE Project, pentru a explica planurile pe care le-a avut în România cu franciza Burger King, omul de afaceri Puiu Popoviciu nu a răspuns nici la apelul reporterilor, nici la SMS-ul acestora.

ACTUALIZARE: Ulterior publicării acestui articol, Popoviciu a transmis RISE următorul mesaj, prin SMS: „Se pare că-mi atribuiți cam multe, doar pentru faptul că nu am negat sau nu am răspuns la declarații… Găsiți și alți interlocutori, vă rog!”

Întrebat, prin SMS, dacă afacerea Burger King i-a aparținut sau nu, Popoviciu a răspuns, tot printr-un SMS: „Tangența avută a fost măruntă. Mai săpați!”.

La întrebarea ulterioară – „În ce a constat această <<tangență>>?” – întrebare comunicată tot prin SMS, Popoviciu nu a mai răspuns.

Hard Rock Cafe

Interesant este că firmele din Cipru care erau proprietarele francizei Burger King sunt și cele care dețin franciza română a restaurantului Hard Rock Cafe, o altă afacere mai puțin cunoscută a cuplului Popoviciu – Dimofte.


Silvernote Enterprises, Depicto Holdings și Metier Holdings sunt societățile offshore din Cipru prin care gruparea Popoviciu-Dimofte controla franciza românească a Burger King

Atât localurile Burger King, cât și restaurantul Hard Rock Cafe au început să funcționeze în același an, 2008.

Franciza românească a Hard Rock Cafe este operată de firma Midi Development SRL.

Unicul local Hard Rock Cafe din România se găsește în Parcul Herăstrău.

Clădirea care adăpostește Hard Rock Cafe a intrat în posesia lui Popoviciu după Revoluție și astăzi este parte din patrimoniul companiei Băneasa Investments – cea prin intermediul căreia multimilionarul român a dezvoltat complexul comercial Băneasa – afacere pentru care a fost trimis în judecată de DNA, în 2012.

Firma care operează franciza Hard Rock Cafe, Midi Development SRL plătește Băneasa Investments suma de 22.300 de euro/lună, fără TVA, pentru închirierea acestei clădiri. Chiria este crescătoare de la an la an, aceasta fiind valoarea ei la nivelul lui 2015.

 Clădirea Hard Rock Cafe din Herăstrău. Pentru închirierea ei, la nivelul lui 2015, Midi Development plătește lunar către Băneasa Investments suma de 22.300 de euro, fără TVA

Hard Rock Cafe din Herăstrău

Pentru afacerea complexului Băneasa – mai exact, pentru ridicarea lui pe un teren aflat în proprietatea publică – Popoviciu și ceilalți artizani ai acestui proiect imobiliar sunt acuzați de DNA că au prejudiciat statul român cu aproximativ 220 de milioane de euro.

În prezent, dosarul penal se judecă la Curtea de Apel București. Următorul termen este pe 16 martie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here