Din execuția bugetară publicată de Ministerul Finanțelor Publice reiese că veniturile bugetului general consolidat au scăzut cu 1,4% în primele două luni ale anului, iar cheltuielile cu 0,3%

0
1701
cifre-buget

Cele mai mari scăderi (procentual) s-au consemnat la capitolul fonduri europene și impozit pe profit. Astfel, sumele decontate de Bruxelles în primele două luni ale anului, pentru exercițiul financiar 2014-2020, s-au ridicat la 131,4 milioane de lei, cu 35,4% mai puțin decât în perioada similară din 2016. În ceea ce privește impozitul pe profit, încasările au fost de 571,5 milioane de lei, în scădere cu 23,2% față de anul trecut.

Veniturile din accize au fost, de asemenea, mai scăzute cu 220,9 milioane de lei.

Plusuri s-au consemnat în zona impozitului pe salarii și venit, însă dinamica acestora pare să fi încetinit în a doua lună a anului. Astfel, dacă în ianuarie aceste venituri înregistrau un plus de aproape 25%, pe fondul creșterilor de salarii din anii anterior, în februarie avansul a fost de aproape jumătate, respectiv 13,6%.

Încasările din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii au crescut cu 90,9% față de aceeași perioadă a anului precedent, la 765,4 milioane de lei. Creșterea a fost determinată, în principal, „de evoluția încasărilor aferente contribuției datorate pentru medicamente, precum și pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, trasmite MFP.

Încasările din taxa pe consum, a doua cea mai mare sursă de venituri a bugetului general consolidat, au fost de 8,7 miliarde de lei, în scădere cu 15,8% față de primele două luni din 2016.

Pe de altă parte, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a rambursat în luna februarie TVA în valoare de 631,4 milioane de lei, față de peste 1,5 miliarde de lei în februarie anul trecut. În situația în care rambursările de TVA s-ar fi menținut la același nivel din 2016, veniturile din TVA ar fi fost cu un miliard de lei mai mici.

Prin urmare, având în vedere că economia este în continuare susținută de creșterea consumului, o parte dintre companiile care au solicitat restituirea taxei pe valoare adaugată nu și-au primit drepturile bănești înapoi, ceea ce a permis Guvernului să consemneze un „minus” mai mic la acest capitol, minusul de la TVA fiind cosmetizat cu ajutorul rambursărilor

Scăderea încasărilor din TVA este pusă de reprezentanții Ministerului Finanțelor pe seama reducerii cotei generale de două ori, respectiv de la 24% la 20% anul trecut și de la 20% la 19% anul acesta.

La bugetul asigurărilor sociale, respectiv a pensiilor de stat, s-au colectat contribuții ale angajatorilor în valoare de 6,5 miliarde de lei, însă cheltuielile legate de plata acestor drepturi au depășit 9 miliarde de lei.

Cheltuielile au fost ușor mai scăzute decât cele din perioada similară a anului trecut, însă cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar și-au accelerat ritmul de creștere, de la +8,2% în ianuarie, la +13,3% în februarie.

Pe de altă parte, investițiile nu par să-și fi revenit. Cheltuielile de capital (investițiile realizate exclusiv de la bugetul de stat) au fost de 615,7 milioane de lei, cu 16,3% mai mici decât în primele două luni de anul trecut, în vreme ce cheltuielile legate de proiectele cu fonduri europene (la care statul are o contribuție de maximim 15%) au scăzut cu 38,9%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here