Din datele anunţate de INS rezultă că investiţiile nete realizate în economia naţională sunt în scădere cu 3,1%

0
1634

„Trimestrul unu are o pondere mai mică din produsul intern brut din anul respectiv. 19-20% din valoarea PIB în acest trimestru. Toate aceste cifre trebuie dublate de o analiză a indicatorilor structurali. Atât la metoda de producţie şi de cheltuieli o să avem în vedere atât structura PIB cu elementele componente cât şi dinamica acestora”, a declarat, Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), într-o conferinţă de presă.

Investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 3,1% în primul trimestru din acest an faţă de perioada similară din 2016, la 12,83 miliarde de lei, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Declinul investiţiilor în primul trimestru a fost cauzat de scăderea înregistrată la alte cheltuieli cu 17,9%, până la 1,15 miliarde de lei, şi utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 6,5%, la 6,16 miliarde de lei. Pe de altă parte, lucrările de construcţii noi au crescut cu 5% în primul trimestru, la o valoare în preţuri curente de 5,51 miliarde de lei.

Potrivit INS, comparativ cu trimestrul I 2016, în primele trei luni ale acestui an se constată o creştere a ponderii investiţiilor nete în lucrări de construcţii noi cu 4,6 puncte procentuale, dar şi o scădere a ponderii investiţiilor nete în alte cheltuieli cu 2,4 puncte procentuale şi utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 2,2 puncte procentuale.

Mai mult de o treime (35,3%) din investiţii au mers în industrie, în scădere de la 36,6% în perioada ianuarie – martie 2016, 30,5% au fost orientate către comerţ (faţă de 30,7% în perioada similară a anului trecut), 25,9% în construcţii, în creştere semnificativă faţă de T1 2016 (20,1%), iar agricultura a atras 4,4% din totalul investiţiilor, în scădere de la 5% anul trecut în aceeaşi perioadă.

La metoda producţiei, el a precizat că industria are ponderea cea mai mare în realizarea PIB, aproximativ 23,1% în primul trimestru.

„Un aport important la realizarea PIB îl au ramura comerţului şi administraţia publică. Dacă e să grupăm toate ramurile care asigură serviciile, observăm că au o pondere 62,7% la formarea PIB”, a mai arătat preşedintele INS.

„Creşterea de 5,7% a Produsului Intern Brut în primul trimestru s-a datorat în principal consumului final al gospodăriilor populaţiei, care a contribuit cu 4,8% la avansul economiei, a  mai precizat acesta.

De asemenea, o contribuţie importantă a avut şi variaţia stocurilor cu 1,1%, consecinţă a creşterii importante a variaţiei stocurilor din economie.

Pe de altă parte, o contribuţie negativă au avut-o investiţiile de -0,1%, ca urmare a reducerii volumului cu 0,7%, şi exportul net cu -0,1%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here