Cum explica guvernul Ciolos cresterea cheltuielilor bugetare in primele doua luni ale anului 2016?

0
3087

Ca să fie clar: epuizarea fulgerătoare a excedentului bugetar realizat la începutul anului nu se datorează în principal problemelor de colectare, ci creșterii cheltuielilor publice. Am citit pe Curs de guvernare că principala explicație o constituie reducerea încasărilor, iar pe Moise Guran îl văd spunând că Fiscul ar trebui să renunțe la “fața umană” și să își ascută dinții împotriva evazioniștilor.

De acord, pe primele două luni ale anului încasările din TVA practic sunt practic egale cu cele din primele două luni ale anului 2015; întrucât pe prima lună din acest an s-a colectat TVA cu 1 miliard de lei mai mult decât în 2015, înseamnă că suma colectată în februarie a fost mai mică decât cea strânsă în februarie 2015. Acest lucru este evident. Dar vorbim totuși de cifre mici în raport cu mărimea totală a bugetului. Cota generală de TVA a scăzut de la 24 la 20%, iar TVA la alimente (adică la peste o treime din bunurile de consum) a scăzut dela 24 la 9%. Chiar și așa pe primele două luni din 2016 încasările din TVA sunt mai mari cu 4% decât cele înregistrate în ianuarie-februarie 2015, când erau în vigoare vechile cote, mai înalte.

Epuizarea excedentului vine din creșterea masivă a cheltuielilor publice, prilejuite de sporirea salariilor bugetarilor. Cheltuielile de personal sunt cu 22% mai mari decât în aceeași perioadă din 2015, iar pe ansamblu cheltuielile publice sunt cu 10% mai mari. Despre ce vorbim?!

Executia bugetara

Sigur, veți spune, acum ce altceva ne rămâne de făcut decât să-i fugărim pe evazioniști, doar nu putem scăderea salariile la loc! Aveți dreptate, dar asta doar fiindcă politicul nu acceptă să dimensioneze cheltuielile la venituri. Tăierea la loc a salariilor bugetarilor este imposibilă doar din punct de vedere politic. Dar nu trebuie să ne resemnăm. Mi-e teamă că tocmai acest gen de gândire a adus grave deservicii României în ultimele decenii. În loc să căutăm să stoarcem sectorul privat de resurse pentru a căpătui un buget umflat populist, nu este mai rațional să ne opunem inflației de cheltuieli?

Ah, să nu uit, cheltuielile cu programele asistențialiste europene sunt cu aproape 1 miliard de lei mai mari ca anul trecut. Dacă insistăm s-ar putea ca asistența externă să ne bage până la urmă în groapă, ca pe Grecia.

Citeste mai mult pe Logica Economica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here