Consiliul Concurenței suspectează că firmele de asigurări au schimbat ilegal informații prin intermediul unei reviste de profil

0
1693
Consiliul Concurenței suspectează că firmele de asigurări au schimbat ilegal informații

Autoritatea a anunţat că va finaliza, în acest an, investigaţia demarată în 2015 împotriva firmelor din asigurări.

Consiliul Concurenţei (CC) va analiza, în acest an, efectele în piaţa asigurărilor ale plafonării tarifelor RCA, pentru şase luni, şi va finaliza investigaţia privind posibila încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Media Xprimm, UNSAR, societăţile de asigurare membre UNSAR, precum şi alte societăţi de asigurare, începută în 2015, a anunţat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC.

“Am considerat că turbulenţele de pe piaţă sunt suficient de mari, astfel încât plafonarea preţurilor RCA a fost justificată, anul trecut”, a menţionat Bogdan Chiriţoiu, precizand: “Ne aşteptăm ca, după perioada de şase luni, care expiră în aprilie, lucrurile să intre în normal, adică piaţa să funcţioneze cu preţuri rezonabile”. Domnia sa a explicat că “preţuri rezonabile” înseamnă preţuri nu foarte mari, dar suficient de mari ca să acopere daunele care trebuie suportate: reparaţiile maşinilor şi despăgubirea victimelor accidentului, în ţară sau în străinătate”.

Preşedintele CC a amintit că a fost pentru prima dată în 20 de ani când preţurile pe o piaţă teoretic liberă au fost plafonate.
Domnia sa a mai explicat ce ar însemna ca plafonarea să aibă efecte negative: “Efectele negative ar fi să vedem că toate preţurile s-au aliniat şi dacă, după liberalizare, sunt cumva mari. Dacă sunt egalizate şi mari, atunci înseamnă că, mai degrabă, am cartelizat piaţa”.

Preşedintele CC a reamintit că piaţa asigurărilor mai este cercetată de Autoritatea de Concurenţă: “La mijlocul acestui an, ne aşteptăm să terminăm investigaţia împotriva firmelor de asigurări. Noi suspectăm că, prin intermediul revistei lor de profil sau a unui site asociat revistei, schimbau informaţii între ei. De fapt, ştim că schimbau informaţii, dar este de văzut dacă acest schimb de informaţii a fost ilegal. Trebuie să vedem dacă schimbau atât de multe informaţii încât acest lucru le permitea să anticipeze ce vor face concurenţii lor. În acea perioadă, vom şti dacă îi amendăm sau nu. Este o coincidenţă, dar aceste lucruri vor trebui cântărite. Sunt cam aceeaşi oameni care analizează comportamentul lor în trecut şi se vor uita şi la ce se întâmplă în piaţă după ce expiră perioada de plafonare a preţului RCA.

În 2015, Consiliul Concurenţei a efectuat “inspecţii inopinate” la sediile UNSAR, Media Xprimm şi la sediile unor societăţi de asigurare membre UNSAR. Atunci, Bogdan Chiriţoiu a spus că, în cazul în care vor exista suficiente dovezi care să demonstreze încălcarea regulilor de concurenţă, sancţiunile vor fi cuprinse între 0,5% şi 10% din primele încasate de fiecare companie în parte, în anul anterior sancţionării.

CC suspecta că, prin produsele care erau oferite de Media Xprimm şi vândute pe bază de abonament se distribuiau informaţiile sensibile, care permiteau coordonarea comportamentului pe piaţă. “Există un mecanism prin care unii aflau mai devreme informaţiile despre concurenţi”, a precizat domnul Chiriţoiu, la declanşarea anchetei.

La data respectivă, conducerea UNSAR a transmis un comunicat, în care arăta că are încredere că analiza ce va fi realizată de Consiliul Concurenţei va arăta că eventualele îngrijorări avute în vedere la deschiderea procedurii nu reprezintă o încălcare a regulilor de concurenţă. Conducerea UNSAR a insistat că deschiderea unei investigaţii nu are nicio semnificaţie în ceea ce priveşte vinovăţia vreunei părţi sau rezultatul final al procedurii de investigaţie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here