Chermezele şi pomenile electorale au lăsat Primăria Capitalei fără bani: primărița face praf fondul de rezervă

0
1594
firea

Primăria Capitalei a tocat deja aproape trei sferturi din banii alocați fondului de rezervă pe cheltuieli de funcționare, inclusiv pentru voucherele de vacanţă ale angajaților. În schimb, pentru dezvoltarea orașului s-au consumat mai puțin de 20% din totalul bugetului alocat. Consilierii opoziției constată diferențe foarte mari la prețurile de achiziții pentru echipamente de la o instituție la alta, bani risipiți pe publicitate și prețuri umflate la programe IT.

Din documentul publicat de Primăria Capitalei pentru a patra rectificare bugetară pe 2017 reiese cum consilierii generali au aprobat noi sume de bani care vor fi acordate angajaților din primărie și din instituțiile subordonate acesteia. Cu 37 de voturi „pentru“, 11 „contra“ și o „abținere“, consilierii generali au votat voucherele de vacanță, premierile și alte drepturi de personal pentru subalternii Gabrielei Firea.

Banii vor fi alocați din fondul de rezervă al Primăriei Capitalei, care ajunge la cheltuieli de 74,49% din bugetul total. Din anexa proiectului de hotărâre reiese că se vor cheltui în plus 40 milioane lei. „Aproape în totalitate, solicitările instituțiilor subordonate vizează posibilitatea finanțării de creșteri la cheltuieli de personal, legate de numeroasele reglementări aplicabile în domeniu din ultima perioadă. Am optat pentru includerea sumelor în buget, așa cum au fost transmise pe răspunderea instituției solicitante, până la clarificarea posibilității plății efective ce se va efectua caz cu caz, între instituția respectivă și trezoreria de sector și în cazul PMB cu Trezoreria Municipiului București. Clarificarea va avea ca obiect atât voucherele de vacanță, cât și premii și alte drepturi de personal“, se arată în expunerea de motive. Raportul de specialitate al Direcției Buget arată că s-a solicitat instituțiilor de interes local identificarea în bugetele proprii a surselor de finanțare a sporurilor de personal, dar foarte puține au realizat economiile necesare aplicării acestei măsuri.

„Prin urmare, propunem suportarea din Fondul de Rezervă a cheltuielilor suplimentare solicitate. Modificările propuse se realizează în condiții de echilibru bugetar și în condițiile în care la data prezentei veniturile previzionate pe semestrul I sunt realizate în procent de 102% (încasări de 46 milioane lei peste nivelul planificat la cote și sume defalcate din impozitul pe venit)“, se spune în document. Interpelat de consilierii generali de unde vine urgența rectificărilor salariale, un reprezentant al PMB a apus că de la 1 iulie se aplică noua Lege a salarizării unitare.

Consilierul general PNL Cătălin Deaconescu a criticat maniera în care cele 405 pagini de buget le-a­u fost transmise aleșilor locali cu o zi înaintea votului.

„Ca de obicei, prevederile Legii 273/2006 privind finanțele publice locale nu sunt respectate, proiectul nu a fost pus în transparenţă decizională timp de 15 zile, iar formatul în care a fost publicat nu este deloc user-friendly!“, spune fostul prefect al Capitalei Cătălin Deaconescu. El a observat însă diferențe majore de prețuri la unele piese și echipamente de achiziție. „O masă de naștere, estimată la aproape 200.000 lei, ceea ce mi se pare foarte mult. O freză de zăpadă poate costa 6.000 lei la Administrația Străzilor și 7.600 lei la ALPAB. Nu înțeleg de unde această diferență. Un calculator este estimat diferit, în funcţie de cine îl cumpără: 3,5 mii lei la PMB, 2,65 mii la un spital şi 5 mii la un teatru. Un ecograf este estimat de la 60 mii la 450 mii lei! Și, bineînțeles, favoritele mele: bani pentru publicitate la două dintre subordonatele CGMB, dintre care 200.000 de lei pentru Poliția Locală, să facă un proiect pentru educarea populației. (…) Dincolo de trei busturi de 240.000 lei la Administrația Cimitirelor, am văzut un program de registratură electronică estimat la 50.000 lei. (…) Când eram la Prefectură am dat 2.000 euro pe acest program“, a spus Deaconescu.

În replică, un reprezentant al PMB a spus că diferențele de preț în ceea ce privește aparatura medicală trebuie semnalate Ministerului Sănătății.

Pentru dezvoltare se alocă sub 20%

Consilierul general USR Ana Maria Ciceală spune că este pentru a patra oară în 2017 când Gabriela Firea bagă mâna adânc în fondul de rezervă al bugetului Primăriei pentru a acoperi cheltuielile de personal, inclusiv acordarea voucherelor de vacanţă, în valoare de 4.600.000 euro. „Cea mai mare parte din această sumă este alocată pentru angajații PMB. Deși susține că dezvoltarea Bucureștiului este o prioritate, Gabriela Firea a reuşit contraperformanţa de a cheltui pentru dezvoltare, în primele 6 luni din 2017, doar 17,45% din totalul bugetului alocat, adică aproximativ 25 milioane euro din totalul de 396 milioane euro. În schimb, pentru cheltuieli de funcționare s-au cheltuit deja 74,49% din bugetul alocat. Banii provin din fondul de rezervă care trebuie folosit doar în situaţii de urgenţă, precum calamităţi naturale, potrivit Legii finanţelor publice locale 273/2006. Singura calamitate abătută asupra Bucureștiului în 2017 este Gabriela Firea, prin incompetența cu care conduce administrația locală“, a spus Ciceală.

„Revoluția traficului“ pierde 14.828 mii lei

O analiză a consilierilor USR arată că, după rectificarea bugetului local, cheltuielile totale vor creşte cu 2%. „Deşi nu pare un procentaj foarte mare, la nivel micro, impactul bugetar este consistent. Mare parte din aceste majorări sunt datorate cheltuielilor de personal, inclusiv vouchere de vacanţă, sau secţiunii de funcţionare. Prin urmare, vorbim despre presiune asupra bugetului, ce va creşte. Majorarea nu este datorată cheltuielilor de dezvoltare, ca să poţi spune cumva că, sigur, creşte cu 2% cheltuiala, dar e o investiţie de viitor, ce poate fi recuperată. De altfel, execuţia cheltuielilor de dezvoltare e sub 20%; corelat cu cele de mai sus, presiunea va fi destul de mare“, se spune în document.

Analiza USR arată că „revoluţia în trafic“ mai are de așteptat. „Pentru obiectivul de investiţie de semaforizare a 38 de noi intersecţii, din totalul de 37.794,00 mii lei sunt tăiaţi nu mai puţin de 8.245,00 mii lei; pentru proiectarea de instalaţii semaforizate, de la un total de 7.914,00 mii lei, este tăiată aproape toată suma, -6.914,00 mii lei“, susțin consilierii USR.

Unde merg banii publici

  • Cheltuielile de personal sunt estimate la 40 milioane lei, din care 25 milioane pentru majorarea salariilor de bază, iar 1,6 milioane lei pentru vouchere de vacanță. Pentru decontarea transportului în comun al angajaților se vor acorda alte 23 milioane lei, suma totală ajungând la 573 milioane lei. De aici reiese că a crescut numărul angajaților din Primăria Capitalei.
  • Pentru Direcția Generală de Poliție Locală, cheltuielile de personal au fost majorate cu 5,4 milioane lei, ajungând la 45 milioane lei.
  • Pentru Administrația Cimitirelor, creșterea cheltuielilor de personal este de 1,5 milioane lei.
  • Pentru Administrația Lacuri Parcuri Agrement București (ALPAB), cheltuielile de personal vor crește cu 4,1 milioane lei, ajungând la 21 milioane lei.
  • Creart a cerut 3,3 milioane lei pentru proiecte culturale.
  • Teatrul „Stela Popescu“ solicită 1,4 milioane lei pentru bunuri și servicii și pentru proiecte culturale.
  • Teatrul Mic vrea alte 3,1 milioane lei pentru proiecte culturale, reparații curente și alte cheltuieli de funcționare.
  • Teatrul Evreiesc de Stat solicită 684.000 lei pentru suplimentarea unor cheltuieli cu bunuri și servicii.
  • Teatrul de Comedie vrea 820.000 lei pentru bunuri și servicii și proiecte culturale.

Toate detaliile:

http://www.cotidianul.ro/primarita-face-praf-fondul-de-rezerva-304401/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here