Ce a facut bine si ce a facut rau Uniunea Europeana… Posibilele cauze ale Brexitului – Profitori si Aliante

0
2660
ue

Ieri am asistat la conferința “Implicaţiile economice ale Brexit-ului” organizată la SNSPA. Nu am vrut să răpesc dreptul audienței de a pune întrebări speakerilor invitați, așa că doar am ascultat.

Speakeri:

  • Alina Bârgăoanu, prorector SNSPA, președinte al Institutului European din România
  • Ioana Petrescu, economist, fost ministru de Finanţe
  • Gabriela Drăgan, director al Institutului European din România, ASE
  • Lucian Anghel, economist, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori București
  • Valentin Lazea, economist-șef al Băncii Naționale a României
  • Cristian Păun, ASE

SNSPA

Iată câteva comentarii pe marginea celor auzite:

Valentin Lazea

Lazea: Ce a facut UE bine? A asigurat pacea, de 70 de ani. A asigurat libertatea de miscare. A asigurat un nivel de trai in crestere. Faptul ca avem inegalitate, asta nu e vina UE, ci a politicienilor.

Ce a facut prost? Multiculturalismul. Relativismul moral.

Sunt de acord că a făcut prost ce a făcut prost, dar nu sunt de acord că a făcut bine ce spune Valentin Lazea că a făcut bine. Nu UE a întreținut pacea pe continent, ci NATO. Nu UE a asigurat un nivel de trai în creștere, alte țări au cunoscut o dinamică mai bună fără să fie în UE. Iar politicienii sunt cei care guvernează UE, deci dacă ei sunt vinovați de polarizarea socială, atunci înseamnă că asta e problema UE.

Dar ne risipim atenția pe detalii. Hai să gândim esențialist. Ce este Uniunea Europeană? Care este scopul acestei uniuni? Dacă l-am citit pe Aristotel, atunci știm cum să punem întrebarea și ce răspuns să oferim. Ce este un ceas? Ei bine, ceasul este un instrument de măsurat timpul. Ce este o corabie? O corabie este un instrument cu care să călătorești pe apă. Așa și cu UE: ce este UE? Care este menirea UE? Care este natura ei?

UE este un cartel politic. Nu are nici o treabă cu economia, ci cu politica. UE este un aranjament politic – ea nu este un produs al muncii antreprenorilor, ci al politicienilor. Ca atare, servește UE la menținerea păcii? Da, tot așa cum un cartel între producătorii de țigări servește la evitarea unui război al prețurilor, la eliminarea concurenței și la fixarea cotelor de piață – în dauna consumatorilor, logic.

Servește UE la creșterea bunăstării? Păi dacă aranjamentul presupune eliminarea competiției fiscale, atunci bineînțeles că nu! Dacă UE presupune armonizarea legislației în sensul scăderii birocrației și al birurilor, atunci da! – ea ajută la creșterea economică (dar nu e cazul). Dacă UE servește la transparentizarea administrației, atunci da! – ea ajută la combaterea corupției (este cazul?)

La conferință am rămas un pic mirat să aud că UE nu a afectat procesele democratice. Orice centralizare politică îndepărtează decizia politică de cetățeni, deci crește deficitul democratic. Una este să ai democrație într-un canton sau județ, alta este să ai Parlament european. Într-un fel funcționează democrația în Islanda (unde sunt 300 000 de locuitori), altfel funcționează în Italia.

Lucian Anghel a vorbit despre cum va fi afectată România de Brexit. Aș fi adăugat o scurtă considerație empirică. Înțeleg că studiile efectuate rapid indică o potențială deteriorare a creșterii economice în UE cu 0,3 pp în primul an post-Brexit. Având în vedere că economia României este mai volatilă, cred că Brexit ne-ar putea influența negativ, dar nu cu mai mult de 0,5 pp. (să ne amintim, scăderea PIB în timpul crizei din 2009 nu a fost semnificativ mai mare în România decât în zona euro.) Dar o asemenea temperare a creșterii economice ar fi binevenită, ar spune unii, doar în prezent economia crește peste potențial, nu?! Și într-un an agricol bun probabil că nici nu s-ar simți.

Lucian Anghel ar spune probabil că o scădere provocată de încetinirea exporturilor nu ne-ar face bine, dat fiind că economia României nu la exporturi excelează, ci la consum. Pe de altă parte, și dintr-o perspectivă mai largă, nu orice scădere a investițiilor și a producției este condamnabilă. Dacă producția și investițiile sunt speculative, atunci scăderea lor însănătoșește economia. Se supără cineva că China are probleme?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here