Cătălin Predoiu „a uitat” să explice, în declarațiile de avere, afacerile cu firma brokerului Cristian Sima

0
7203

PredoiuPredoiu nu a găsit loc în declarațiile de avere pentru investițiile și câștigurile de la WBS Holding, firma brokerului Cristian Sima

În aproape toate declarațile de avere pe care le-a dat în ultimii ani, Cătălin Predoiu a ascuns, probabil cu bunăștiință, investițiile făcute și veniturile pe care le-a încasat de la firma brokerului fugar Cristian Sima. Cetățeanul.net face dovada, astăzi, că fostul ministru al justiției, cel care trebuie să fie un adevărat „stâlp de integritate” și-a declarat veniturile defectuos și că a ascuns în totalitate relațiile de afaceri cu WBS Holding Ltd, firma brokerului fugar, Cristian Sima.

Până în 2011, Cătălin Predoiu nu a declarat niciodată, în declarațiile de avere vreo relație de afaceri cu firma lui Cristian Sima, deși a investit în afacerea cu aceasta 57.000 de euro și 62.525 USD, după cum a declarat pentru cetățeanul.net. Surse din domeniu ne-au declarat că Predoiu era obligat de lege să declare afacerea în declarația sa de avere, fie ca investiție (printr-un contract de brokeraj, fiducie sau de comision), fie ca împrumut (în baza unui contract de împrumut). Deși a recunoscut acum, în 2016, că a avut această relație de afaceri, nu a făcut-o niciodată așa cum îl obliga legea, în declarația de avere.

Ce a „uitat” Predoiu să declare

Abia în 2011, Cătălin Predoiu a declarat că a obținut venituri din efectuarea operațiuni pe piața monetară, dar le-a declarat ca și cum le-ar fi efectuat singur – „schimb valutar pe piața monetară” (fapt imposibil legal). Abia când Cetățeanul.net, l-a întrebat cum a realizat, personal, astfel de operațiuni, Cătălin Predoiu a răspuns „operațiunile erau desfãșurate de broker, care a avut mandat discreționar”. „Brokerul” era firma WBS Holding Ltd., dar Predoiu a omis să declare sursa venitului, așa cum îl obliga legea și ghidul de complertare a declarațiilor de avere!

Predoiu
Cătălin Predoiu și Cristian Sima au avut o relație de prietenie evidentă. usrsă: evz.ro

Tot Cătălin Predoiu a mai declarat, pentru Cetățeanul.net, că a constituit un depozit de 57.000 de euro și 62.525 USD la firma WBS Holding Ltd:

„CETĂȚEANUL.NET: CE REPREZINTĂ SUMELE PE CARE LE-AȚI PLĂTIT ÎN CONTUL WBS HOLDING LTD. – O CHELTUIALĂ SAU O INVESTIȚIE?

CĂTĂLIN PREDOIU: SUMELE AU REPREZENTAT CREANȚÃ ÎN VIRTUTEA DEPOZITULUI.”

Potrivit legii și a ghidului de completare a declarațiilor de avere, Cătălin Predoiu era obligat să declare „depozitul”, în declarația de avere, la  capitolul 4 – ”Active financiare”.

Dacă ar fi completat corect și transparent declarația de avere, Predoiu trebuia să menționeze, de fiecare dată, valoarea (soldul depozitului), plasamentele sau sumele cu care a alimentat depozitul și restituirile făcute din contul de depozit deschis la firma lui Sima”, ne-au declarat, sub rezerva confidențialității, specialiști în domeniu.

Fostul ministru al justiției nu a declarat depozitul niciodată, cum nu a declarat niciodată, retragerile din depozitul deschis la firma lui Sima! Din două, una! Fie Predoiu nu a știut să completeze niciodată declarația de avere, legal (de necrezut pentru un fost ministru al justiției, avocat, doctor în drept și autor de lucrări publicate în domeniul legislației societăților comerciale), fie a vrut să ascundă, de ochii autorităților, adevărata sa avere.

Predoiu
Încasările care ar fi fost făcute prin ordinele de mai sus nu au fost declarate în declarațiile de avere ale lui Cătălin Predoiu

Cetățeanul.net deține mai multe probe potrivit cărora Cătălin Predoiu a încasat sume foarte mari de la firma lui Sima, cu titlul „retragere investiție”, încasări pe care nu le-a evidențiat niciodată în declarația de avere! După cum puteți vedea, numai prin cele două ordine de plată alăturate, din aprilie și din decembrie 2011, Predoiu a încasat peste 130.000 de lei, bani pe care nu i-a declarat nicăieri în declarația de avere!

Ministrul justiției, declarații de avere confuze

Predoiu a „amețit” total în declarația de avere – nu a declarat niciodată nici sumele investite (împrumutate), nici retragerile din contul WBS Holding Ltd.

Ba, mai mult, a ascuns, în permanență, contractul cu Cristian Sima.

Predoiu
În declarația de avere de la încetarea mandatului de ministru al justiției (mai 2012), Predoiu nu declară nicăieri depozitul de la WBS. Nici la capitolul venituri nu declară că ar fi încasat bani de la firma lui Sima, iar sumele din ordinele de plată de mai sus, nu apar nicăieri

Situația este mai mult decât intrigantă cu cât, la acea vreme, Cristian Sima avea o reputație excelentă în România, broker de succes, director al Bursei de la Sibiu etc, iar cei doi aveau o relație de prietenie evidentă, cum o demonstrează și pozele publicate în spațiul public.

De ce a ascuns această relație? Probabil pentru că Predoiuu știa de caracterul ascuns, dubios chiar al investițiilor făcute de WBS Holding, după cum vom vedea în continuare.

Caracterul dubios al firmei cu care a lucrat Predoiu, fără s-o declare

Analiza făcută de Cristian Duțescu, avocat cu expertiză solidă în domeniu, într-un editorial publicat în octombrie 2012, în wall-street.ro dă măsura caracterului dubios, posibil ilicit al operațiunilor firmei cu care lucra Predoiu. Cristian Duțescu semnala, în cuprinsul articolului că, „potrivit informaţiilor publice postate pe website-ul autoritătii pieţei de capital din Insulele Virgine Britanice, WBS Holding nu este o societate supravegheată sau reglementatăde British Virgin Islands Financial Services Commission (FSC). De asemenea, conform dispoziţiilor art. 198-199 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene raportate la Anexa 2 din acest Tratat, Insulele Virgine Britanice sunt teritorii asociate care respectă regimul juridic aplicabil statelor membre. (…) În aceste împrejurări, devine limpede că WBS Holding nu este o persoană juridică autorizată pe teritoriul Uniunii Europene să presteze servicii de investiții financiare (de brokeraj). Ca atare, orice presupus serviciu de brokeraj pe care l-ar fi prestat WBS Holding ar avea, conform informațiilor publice existente până în prezent, un caracter ilicit. Rezultă că WBS Holding înregistrată în British Virgin Islands nu putea încheia un contract de brokeraj, întrucât nu era autorizată de autoritatea competentă” (precizăm că articolul publicat de Cristian Duțescu se referă strict la situația contractelor firmei lui Sima și că reputatul avocat nu a făcut niciun comentariu, în articol, vizavi de Cătălin Predoiu).

În răspunsurile date la întrebările „Cetățeanul.net”, Cătălin Predoiu a făcut afirmații precum: „Operațiunile erau desfãșurate de broker, care a avut mandat discreționar” sau „sumele reprezentau un depozit în vederea efectuării operațiunilor bursiere”, ceea ce indică o relație specifică de brokeraj, pentru care firma lui Sima nu era autorizată, conform demonstrației făcute de maestrul Cristian Duțescu. Oare de aceea să fi ascuns Cătălin Predoiu, plasamentele și încasările de la WBS Holding ? Să fi știut că activitatea firmei lui Sima era dubioasă?

N.B. Dat fiind că răspunsurile date de Cătălin Predoiu la trei adrese oficiale trimise candidatului PNL, în interval de aproape o lună, au „căzut”, deseori, pe lângă întrebări, Cetățeanul.net a solicitat o întâlnire pentru a putea lămuri toate aspectele, dar nu am primit un răspuns pozitiv.

Ca atare, „Cetățeanul.net” a revenit cu o întrebare cu privire la posibila „dispariție”, tot din declarația de avere a unei sume în euro cu șase cifre. Vom reveni!

Cetateanul.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here