8 recomandari de securitate pentru munca de acasa

0
2474
recomandari de securitate pentru munca de acasa

Noul context, al crizei generată de pandemia cu coronavirus, impune majorității companiilor să se adapteze la munca de acasa a angajatilor. Marile companii au resursele necesare atât umane cât și materiale și financiare pentru implementarea unor standarde de securitate ridicate. În general acestea au deja protocoale standard de securitate pentru munca online de acasa a angajatilor, dar în cazul companiilor mici adaptarea este mult mai dificilă si de multe ori securitatea online lasă mult de dorit.

Odata cu munca de acasa, a crescut prezența online atât pe retelele de socializare cât si pe platformele de organizare a muncii, dar si incidența atacurilor și fraudelor online.

Pentru companiile mici si mijlocii ce nu dețin cunostințe și nici specialisti în domeniu securitatii cibernetice, firmele de specialitate au câteva recomandări pentru munca de acasa:

1.Schimbati userul si parola de administrare Wi-Fi

Majoritatea routerelor folosite pentru a emite Wi-Fi vin cu un user si o parola de administrare generale, inclusiv cele furnizate de companiile ce ofera servicii de internet prin cablu sau fibra optica. Tocmai pentru ca sunt generale și implicite aceste date (user si parola trebuie schimbate). Nu folositi nume de utilizator precum admin sau administrator aceste sunt dedicate si sunt primele care sunt încercate de cei care ar putea forța conectarea la rețea.

Parola trebuie sa aiba în general minim 8 caractere și să cuprindă: minim o litera mare, minim o cifra si un caracter special (caracterele speciale sunt:!@#$%^&*). Notați-vă userul si parola si pe o hârtie/carnet, etc.

2. Schimbati sau revizuiți parolele tuturor conturilor online pe care le dețineți

Revizuiți parolele conturilor de social media si a aplicatiilor de email sau Cloud pe care le folositi. Majoritatea furnizorilor de servicii online ofera acum un al doilea nivel de  securitate 2FA (2-Step Authentification) cu confirmare  pe telefon, prin SMS, sau activarea alertelor de conectare la conturi de pe dispozitive necunoscute. Folositi toate aceste metode adiacente pentru a întări securitatea conturilor pe diverse platforme.

Pentru parole puternice si complexe puteti folosi un generator de parole precum:passwordsgenerator.net sau un integrator si administrator de parole pentru toate conturile: lastpass.com

3.Instalați o soluție antivirus pe laptopul sau desktopul pe care lucrați

Solutiile antivirus sunt foarte accesibile în vremurile noastre, chiar si pentru companii mici. Daca vi se pare ca e o cheltuiala inutila sau în plus, gândiți-vă doar cât v-ar costa pierderea datelor de pe un dispozitiv în urma virusării sau criptării ransomware. Solutiile antivirus free nu sunt cea mai bună alegere, pentru că în general nu au actualizate la zi bazele de date cu programele de tip virus, malware sau ransomware. Exista în acest moment pe piața mai multe soluții antivirus ce ofera posibilitatea instalării unei licențe pe 2-3 dispozitive. Acesta este ideală pentru companiile mici gen IMM-uri cu putini angajati.

4.Revizuiti accesul la datele dvs. a aplicatiilor pe care le folositi

Chiar dacă la prima vedere nu pare o problema gravă, accesul anumitor aplicații la datele dvs. trebuie limitat la cât mai puține posibil. Ca oricare entitate prezentă online, aplicatiile pot fi la rândul lor ținta unor atacuri. Limitarea accesului la cât mai puține date scade gradul de expunere. Trebuie să știti că nu toate aplicatiile ofera un grad de  securitate sporit si înainte de a alege să vă înregistrati datele faceți o mică cercetare despre eventualele incidente de secutitate pe care producatorul aplicatie le-a avut în trecut.

5.Folositi servicii de Cloud si faceti Backup în mod regulat

Serviciile de Cloud au devenit ceva obisnuit, și lucrul cu acestea va scutește de multe bătăi de cap. De la IBM si Amazon la Google si Microsoft toți marii jucatori din piața de online ofera servicii și pachete de servicii de Cloud pentru companii mici și persoane fizice dar și pentru companii medii si mari. Costurile soluțiilor de Cloud încep de la 0 pentru servicii minime gen Google Drive și pot ajunge până la câteva sute sau chiar mii de dolari pe luna în funcție de necesități si complexitatea si diversitatea serviciilor.

Serviciile de Cloud ofera multiple avantaje precum prosibilitatea partajarii datelor cu mai multe persoane. securitatea sporita a datelor, accesul de pe diverse dispozitive ca sa enumeăm doar câteva.

6.Revizuiti setarile de privacy ale conturilor de social media

Social media nu est doar un fenomen la nivel mondial în domeniul online-ului ci și o sursa de expunere a datelor private, unor posibile atacuri. Revizuirea setarilor se securitatea a datelor private vă ajuta sa tineti departe de eventualele atacuri sau de curiosi detalii legate de viata privata dar mai ales idei de parole pe care le-ați putea folosi. De exemplu: numele copiilor, ale animalelor de companiei sau anul și locul nasterii.

Încercați să limitați accesul la datele si informațiile dvs. private, de pe social media la un grup cât mai restrâns de prieteni pe care îi cunoașteți și în viața reală nu doar online.

7.Nu folosiți același dispozitiv pentru munca și jocuri sau alte forme de divertisment online

Tendița multor persoane  ce lucrează de acasă este să folosească laptopul pe care muncesc si pentru diverse forme de divertisment online. Daca aveti posibilitate folosirii unui al doielea dispozitiv pentru activitati recreative precum jocuri, vizionare de filme, sau pur si simplu pentru a naviga pe internet, nu ezitati să o faceti. Jocurile piratate și site-urile de filme neautorizate sunt reale pericole de securitate la adresa dispozitivelor pe care le folositi.

8.Nu divulgati date cu caracter confidențial

Cât timp sunteți contactați online, prin email, sau mesaje nu vă grăbiti să divulgati date cu caracter privat precum: adresa de domiciliu, seria si numarul cartii de indentitate, nume de utilizator sau parole, numere de conturi bancare sau carduri. Toate entitățile financiare va vor confirma telefonic sau prin poșta eventualele cereri pentru acest tip de informații. Verificati foarte bine sursa mesajelor pe care le primiti înainte de a raspunde și a furniza date despre dvs.

Recomandari de securitate pentru munca de acasa – Bonus

9.Nu vă conectati niciodata cu user si parola la linkuri primite pe email

Una din practicile cele mai des întalnite de furt de date mai ales in domeniul financiar bancar este phishingul. Phishing-ul este o metoda de furt de identitate prin care se încearca obtinerea, de la clientii unei organizatii – de obicei banca sau firma de asigurari  – a unor date personale sau confidentiale.

Phishingul prin email 

Acesta forma de atac online, de încercare de furt de date, se prezinta ca un email ce seamana izbitor cu un email din partea unei organizații – banca, firma de asigurari, firma de telefonie mobila sau furnizor de servicii si care contine un mesaj ce îndeamnă să va introduceti datele de autentificare la un link furnizat de atacatori.

De obicei linkuri nu semăna cu ceva ce stiti sau este autentic. Daca nu sunteti siguri de autenticitatea mesajelor primite pe email, verificati informatiile  direct pe site-ul bancii, firmei de asigurari etc.

Amenintările de securitate online pot îmbraca diverse forme și neglijarea securității online poate duce la pierderi grave. Respectarea acestor reguli de baza privind securitatea va asigura o muncă de acasa ușoară și cu riscuri minime.

Sursa foto Free-Photos de la Pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here