Situația Marii Britanii după Brexit nu este atât de grea precum se anunțase, însă greul este prevăzut să înceapă în 2017

0
3028
Situația Marii Britanii după Brexit

In prima estimare oficiala a operatiunilor financiare ale firmelor de dupa referendum, Oficiul National pentru Statistica (ONS) a anuntat ca investitiile de business au urcat cu 0,9% in trimestrul iulie-septembrie.

Acest avans se traduce printr-o minima scadere fata de cresterea de 1% din trimestrul anterior si este mai mare decat prognoza de 0,6% ce reiesea dintr-un sondaj realizat de Reuters printre economisti.

PIB-ul a crescut cu 0,5% în trimestrul 3

Cifrele anuntate consolideaza sondajele realizate in cadrul mediului de afaceri ce arata ca firmele s-au scuturat in acest moment de rezultatul scrutinului pentru iesirea din Uniunea Europeana. Oficiul pentru Statistica a confirmat si estimarea anterioara ca Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% in trimestrul trei, o incetinire usoara fata de avansul de 0,7% din trimestrul doi, cresterea fiind insa mai mare decat predictiile facute de majoritatea economistilor dupa aflarea rezultatului referendumului.

Consumul a susținut creșterea

Au existat insa si avertizari ca greul efectelor votului pentru Brexit se va simti anul viitor in contextul inflatiei alimentate de lira sterlina slaba si al inceperii negocierilor pentru parasirea UE. Dand vineri mai multe detalii despre evolutia economiei din trimestru trei, statisticienii au afirmat ca banii cheltuiti de consumatori au continuat sa fie principalul motor al cresterii economice, in contextul veniturilor in crestere ale gospodariilor. De asemenea, la avansul economic a contribuit si cresterea comertului net – diferenta dintre exporturile si importurile Regatului Unit.

Au crescut exporturile

Aceasta crestere a aparut in conditiile caderii importurilor si cresterii exporturilor, probabil ajutate de slabiciunea lirei sterline dupa votul pentru Brexit, slabiciune care a facut ca produsele britanice sa fie mai competitive pe pietele din strainatate.

De asemenea, datele statistice au confirmat estimarile anterioare ca sectorul constructiilor a intrat intr-o recesiune tehnica (s-a contractat pentru doua trimestre consecutive), iar productia manufacturiera a scazut, la fel si intregul sector industrial.

Deciziile au fost luate înaintea scrutinului

ONS a afirmat ca de la referendumul din iunie evolutia PIB a fost in linie cu trendurile recente, sugerand “efecte limitate pana acum” din cauza votului pentru Brexit.

Darren Morgan, sef pe cercetarea Produsului Intern Brut la ONS a spus ca “investitiile companiilor s-au tinut bine in perioada imediat urmatoare referendumuli, desi probabil ca majoritatea acestor decizii de investitii au fost luate inainte de ziua scrutinului”. “Acest lucru, cuplat cu cresterea cheltuielilor consumatorilor, alimentata de avansul veniturilor gospodariilor si o performanta solida in sectoarele dominante din servicii au tinut expansiunea economica, in mare, in linie cu media istorica”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here