Nu chiar revoluții și nu chiar spontane…

0
2821
belgium

Nu cred că o soluție diplomatică mai e posibilă din partea Rusiei – cu prezenta administrație americană. Toată cavalcada asta de urări de bine din partea lui Kerry – genul “ba pe-a măti”, se datorează neobrăzării Rusiei de-a spune că americanii nu-i vânează de fapt pe ISIS și că rebelii susținuți de ei sunt de fapt o Miliția cu armament militar american îndreptată exclusiv împotriva forțelor siriene – adică impotriva lui Assad. Cu alte cuvinte, nu mai vorbiți vorbe că voi doar “regime-change” vreți în Siria. Cam proști rușii că și-au deschis gura când nu trebuie – iar acum, după clasicul model al noului-West, sunt acuzați de crime de război…

Putin este peste tot – Putin acolo, Putin dincolo, Putin peste tot – ca și cum ajunsul aici al lui Putin și-al relației SUA-Rusia ar fi fost posibilă fără Obama și Kerry – sau restul administrației… Întrebarea este cine mai poate pune relația asta la locul ei – acolo unde-a fost până a venit Obama – și înainte ca să se transforme într-o conflagrație mondială? Este posibil să fie redusă retorica asta belicoasă la adresa Rusiei? Înțelege oare Europa că, bateriile nucleare de astăzi de la Kaliningrad – și mâine în Crimea, înseamnă – în primul rând Europa – adică Warsovia, Berlin sau București – și numai după aceea, după pârjol, înseamnă și altceva? Înțelege cineva că Tartus-ul înseamnă – cel puțin, posibilitatea mutării acolo de armament nuclear? Cine poate pune piciorul în prag cu un compromis onorabil pentru amândoi berbecii ăștia de Putin și Obama?

Lumea noastră de astăzi este la cel mai înalt nivel de alertă nucleară din istorie. Nici măcar în timpul războiului-rece nu a exista așa ceva. Nu a fost niciodată acuzat de crime de război un membru permanent – this was a largely accepted “no-go” by all diplomatic and military standards. Dar nu și pentru această administrație – care-a început să creadă în propria “primăvară-arabă” (forțând Maidanul Kievului) deși primăverile astea nu se puteau întâmpla fără America și agențiile ei… Voința populară și spontană există într-adevăr – dar are limitele ei ca orice putere necontrolată. Nu-mi aduc aminte cine-a spus asta, dar stiu că atunci când începi să crezi în conflictele pe care le fabrici șansele sunt să le pierzi – iar popular vorbind, se spune că cel mai rău lucru pentru un drug-dealer este să-și consume propria marfă… După cum se-arată, Obama a-nceput să creadă că lumea se poate schimba prin revoluții spontane în Maidan – problema care însă la adus până aici – din păcate, este că ele nu erau chiar revoluții și cu atât mai puțin nu erau chiar spontane… Enjoy :)).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here