Care ar putea fi consecinţele pentru România ale creșterii dolarului anerican

0
2360
Care ar putea fi consecinţele pentru România ale creșterii dolarului anerican

Dolarul creşte precum cozonacul după victoria lui Donald Trump. Se vorbeşte deja despre “dolarul lui Trump” şi despre amprenta măsurilor de stimulare fiscală pregătite de preşedintele ales asupra economiei, asupra nivelului de trai şi asupra monedei. Pentru România, consecinţele se referă în principal la ceea ce numim sentimentul investitorilor, la impactul asupra cursului de schimb şi costurilor de finanţare, şi la vulnerabilităţile economiei la evoluţii neplăcute din exterior. Există riscuri mai apropiate sau mai îndepărtate.

Reapare perspectiva parităţii euro-dolar, spun datele din piaţă, interpretate de Bloomberg. Avem de-a face deja cu cel mai puternic dolar din istorie faţă de leu. Moneda americană a intrat pe o pantă ascendentă după alegerile din SUA faţă de principalele valute, aşteptările privind creşterea dobânzii de politică monetară de către Rezerva Federală fiind antrenare de planul de stimulare fiscală a economiei prin investiţii publice de 1.000 de miliarde de dolari pregătit de echipa preşedintelui ales Donald Trump. Spre jumătatea săptămânii, evoluţia pozitivă a dolarului a fost accentuată de datele peste estimări privind comerţul cu amănuntul din SUA.

Inflație mai mare

Creşterea economică mai puternică şi îmbunătăţirea nivelului de trai pentru clasa de mijloc promise de Trump – promisiune girate inclusiv prin elaborarea unui plan de stimulare fiscală – ar aduce după sine şi o inflaţie ceva mai mare, ceea ce ar forţa mâna băncii centrale să ridice mai rapid dobânzile. Analiştii, agenţiile de rating, instituţiile financiare intenaţionale şi chiar BNR avertizează de ceva vreme cu privire la impactul creşterii dobânzilor din SUA asupra pieţelor emergente, asupra Europei Centrale şi de Est şi asupra României, care ar deveni mai puţin atractive pentru investitori.

Pieţele sunt în expectativă. Trump va fi învestit la începutul anului viitor şi este momentan ocupat cu selectarea Cabinetului, urmând ca după ce va prelua puterea să-şi prezinte detaliat, concret, programul de guvernare şi să înceapă negocierile cu Congresul. Cu impact mai apropiat, joi este aşteptat raportul preşedintei Rezervei Federale a Statelor Unite, Janet Yellen, în Comisia Economică reunită din Congres, privind perspectivele economiei.

Cursul a coborât sub 1,07 pentru prima oară de la finalul anului trecut

“Perspectiva pe termen mediu pentru dolar este încă una solidă şi ne aşteptăm ca moneda să se aprecieze inclusiv în timpul trimestrului întâi de anul viitor. Însă unii jucători din piaţă ar putea adopta o poziţie prudentă pe termen scurt, în aşteptarea formării noii administraţii”, comentează pentru Bloomberg un bancher londonez specializat în tranzacţii valutare.

Dolarul s-a apreciat mai ales pe pieţele asiatice, însă a înregistrat o uşoară creştere şi faţă de euro, cursul coborând sub 1,07 dolari pentru un euro pentru prima dată de la sfârşitul anului trecut.

Cursul BNR afişat miercuri, de 4,2246 lei pentru un dolar, este cel mai ridicat din istoria recentă, însă reprezintă o apreciere de numai 1,8% a monedei americane pe ansamblul întregului an. De la sfârşitul lui 2014 însă, dolarul SUA s-a întărit cu 15% faţă de leu, în principal ca urmare a aşteptărilor privind creşterea dobânzii de politică monetară în SUA. Apus-au vremurile dinaintea crizei din 2008, când un dolar se tranzacţiona la mai puţin de 3 lei.

Evoluția divergentă a politicilor monetare

Semnalele transmise de viitoarea administraţie de la Washington privind stimularea creşterii economice accentuează temerile privind evoluţia divergentă a afacerilor economice, şi implicit a politicilor monetare, de pe cele două maluri ale Atlanticului. Dacă punem la socoteală creşterea economică anemică din UE din ultimii ani, fără perspective de ameliorare, şi incertitudinea majoră generată de Brexit, evoluţia divergentă a economiei SUA faţa de cea a zonei euro nu va face decât să se accentueze în următorii ani.

Banca Naţională a României (BNR) consemna încă din Raportul Anual pentru anul 2015 că efectele politicilor monetare divergente ale Băncii Centrale Europene şi Rezervei Federale a SUA s-au manifestat în România prin ajustări ale cursului de schimb, cu evoluţii similare în ţările vecine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here