Americanii nu sunt impresionați de creșterea economică și ne recomandă să investim în capitalul uman, infrastructură modernă și statul de drept

0
2332
capitalul uman, infrastructură modernă și statul de drept

Prioritatea zero a Guvernului ar trebui să fie creşterea economică sustenabilă, urmată de investiţia în capitalul uman, cu accent pe educaţie şi demografie, infrastructura modernă şi statul de drept, a anunţat marţi Ionuţ Simion, preşedintele Camerei de Comerţ Americane din România.

„Prioritatea zero a Guvernului ar fi să asigure o creştere economică sustenabilă. O creştere care nu este sustenabilă poate avea efecte destul de nefavorabile pe termen mediu şi lung. Creşterea economică de 6% este un lucru bun, la prima vedere, dar dacă ea nu are la bază fundamente economice sustenabile, putem plăti un preţ destul de mare”, a declarat Ionuţ Simion în cadrul prezentării proiectului „Priorităţi pentru România”.

Teme prioritare

Documentul lansat de AmCham introduce recomandări pentru potenţarea creşterii economice şi prezintă teme considerate prioritare mandatului parlamentar şi executiv în perioada 2016-2020. Asumarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE între ianuarie şi iunie 2019 şi definirea proiectului de poziţionare strategică a ţării reprezintă principalele repere ale mandatului evidenţiate în raport.

„<<Priorităţi pentru România>> este pentru noi ca o tradiţie, pe care o avem, de obicei, în perioada electorală şi este un demers prin care ne propunem să încurajăm orientarea dezbaterilor publice, în special a celor din anii electorali, către teme economice de mare însemnătate pentru România”, a spus Ionuţ Simion.

Capitalizarea sectoarelor cu potențial

Capitalizarea sectoarelor cu potenţial competitiv ridicat, gradul relativ redus al datoriei publice, investiţiile sistematice în capitalul uman sau independenţa şi securitatea energetică reprezintă domeniile de creştere ale economiei româneşti, potrivit studiului citat. Capitalul uman reprezintă unul dintre pilonii de creştere ai economiei, iar AmCham accentuează adoptarea unor politici care să oprească declinul demografic, acordând atenţie stimulării creşterii ratei natalităţii. „Este nevoie de coerenţă şi continuitate a politicilor. Măsurile în domeniul natalităţii trebuie să fie pe decade şi nu pe doi-trei ani, pe cicluri electorale”, susţine Ionuţ Simion. În legătură cu plafonarea indemnizaţiilor pentru mame, preşedintele AmCham susţine că trebuie găsit un punct de echilibru între cele două măsuri – „înainte era un plafon foarte mic, acum este nelimitat şi cred că se creează un dezechilibru”, a declarat acesta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here