53374: Sirene macht frei

0
2586
Sirene macht frei
30 ianuarie 1933: …, 53374, 53375, 53376,…6.258.673 pana in 8 mai 1945.
De la numirea lui Adolf Hitler in data de 30 ianuarie 1933 in pozitia de Cancelar al Germaniei si pana la incheierea Reichului in 8 mai 1945, acesta a dus o campanie de extinctie a evreilor in urma careia acestia au devenit numere, numere cu sapte cifre: 6.258.673.
Luni, 24 aprilie, la ora locala 10:00, traditionala sirena a marcat oprirea timpului in Israel unde pentru doua minute fratii, copiii, nepotiii, concetatenii celor ce si-au pierdut viata in timpul Holocaustului au comemorat Yom HaShoah- Ziua Memoriala a Holocaustului. Sirena a fost activata anul acesta de o supravietuitoare a Holcaustului, Stephanie Portnoy, in vasrta de 77 ani.
Dupa terminarea celor doua minute, la muzeul Yad Vashem din Ierusalim a avut loc ceremonia comemorativa si atat Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu cat si Presedintele israelian Reuven Rivlin au fost prezenti. Cei doi au avut pozitii diferite cu privire la eveniment, Prim-ministrul Benjamin Netanyahu spunand ca “lectia noastra este sa invatam sa ne aparam singuri de orice aminenitare, de orice inamic”, in timp ce Presedintele Reuven Rivlin a spus ca “nu din perspectiva Holocaustului trebuie sa ne examinam trecutul si viitorul”.
Pret de mai bine de doua ore, de la 10:00 pana la ora pranzului 12:30, numele victimelor Holocaustului au fost amintite, ceremonia propriu-zisa incepand la ora 13:00. Intrucat pentru Israel, cifrele inseamna nume si prenume, pana in ziua de astazi prin intermediul Proiectului Yad Vashem pentru Numele Victimelor Holocaustului s-au colectat aproximativ 4.700.000 de nume. Potrivit informatiilor, aproximativ 500.000 de supravietuitori ai Holocaustului mai sunt in viata astazi, 160.000 dintre ei locuind in Israel.
In timpul ceremoniei in mod simbolic suprevietuitorii au aprins sase lumanari in memoria celor mai bine de sase milioane de victime.
Associated Press/ Alik Keplicz
Associated Press/ Alik Keplicz

De asemenea din orasele emblema ale ceea ce a fost pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial unul dintre cele mai mari genocide ale lumii, din Auschwitz si pana in Birkenau peste 10.000 de oameni au participat la Marsul Vietii. Unii dintre ei s-au oprit in semn de respect la poarta “Arbei macht frei”.

In urma greselii facute de purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer, care in urma cu cateva saptamani a minimizat catastrofa Holocaustului prin raportare la evenimentele din Siria, Donald Trump a manifestat empatie fata de evrei cu ocazia Yom HaShoah printr-o declaratie video ce a rulat la Congresul Mondial Evreiesc de duminica de la New York.
Tot in cadrul Congresului Mondial Evreiesc de duminica, Antonio Guterres, a declarat ca “in calitate de Secretar General al ONU ma voi afla in prima linie in lupta cu anti-semitismul”, spunand ca “Israelul trebuie sa fie tratat ca restul statelor membre ONU si sa aiba un drept incontestabil de a exista si de a coexista in conditii de pace si siguranta cu vecinii sai”.
In contextul in care anti-semitismul este una din principalele teme ale Congresului in acest an, tot Antonio Guterres spune ca “forma moderna de anti-semitism este negarea existentei Israelului”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here