Stop la vânzarea terenurilor arabile străinilor

0
3068
teren_arabil
Un senator PSD vrea să interzică aceste tranzacţii timp de trei ani. Cetăţenii străini ar putea fi opriţi timp de trei ani să mai cumpere teren arabil în România, iar apoi ar putea fi limitaţi la 50 de hectare, arată un proiect legislativ depus în camera Deputaţilor de un senator PSD.

Într-o perioadă în care atât mediul privat activ în industria agroalimentară cât şi Ministerul Agriculturii lucrează pe un draft de lege ce va schimba modul în care cetăţenii străini persoane fizice vor putea cumpăra teren arabil în România, senatorul  PSD Ovidiu Donţu a depus un proiect legislativ prin care se doreşte “îngheţarea” tranzacţiilor cu străini pe o perioadă de trei ani.

Intră în vigoare după publicare

“Dispoziíile legale în vigoare referitoare la posibilitatea de a dobândi dreptul la proprietate asupra terenurilor agricole, pădurilor şi a celor forestiere situate în extravilan de către cetăţenii străini sau persoanele juridice care nu sunt constituite în conformitate cu legislaţia naţională se suspendă pentru o perioadă de 3 ani”. “Prezenta lege intră în vigoare la 3 ani de la publicarea în Monitorul Oficial al România, cu excepţia prevederilor art III (articolul de mai sus n.red)”, se menţionează în proiectul de act normativ.

Ulterior acestei date, cetăţenii străini persoane fizice nu vor putea cumpăra mai mult de 50 de hectare de teren arabil în România. Aceasta este, de altfel, şi ideea enunţată de către Ministrul Agriculturii Achim Irimescu.

Conceptul de reciprocitate

Totodată, în proiectul de lege se introduce conceptul de reciprocitate ceea ce presupune că străinii vor trebui să respecte aceleaşi condiţii în România ca şi străinii care doresc să cumpere teren arabil în ţara lor de origine.

“De prevederile alin 1 vor beneficia, în limita a 50 de hectare pe teritoriul ţării noastre , persoanele fizice sau juridice din statele membre pe al căror teritoriu astfel de terenuri pot fi deţinute şi de către cetăţeni români, precum şi de către cei care, în cazul persoanelor fizice, sunt căsătoriţi cu un cetăţean român”.

“Cetăţeanul străin, apatridul şi persoana juridica aparţinând statelor terţe pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor pe teritoriul ţării noastre, în condiţiile reglementate prin tratate internaţionale, pe bază de reciprocitate, în limita a 50 de ha”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here