Schimbarea programului de guvernare demonstrează că s-a practicat o manipulare ordinară la adresa electoratului, care a fost ademenit cu promisiuni imposibil de realizat

0
1936

Programul iniţial al PSD a fost o Fata Morgana, o invenţie utopică, un lucru imposibil de realizat, ne-a declarat profesorul Mircea Coşea, doctor în economie, adăugând că are obligaţia să-i mulţumească, astfel, PSD pentru faptul că i-a confirmat absolut 100% ceea ce declară de câteva luni de zile.

În opinia domnului Coşea, schimbarea programului de guvernare arată nu numai faptul că nu a existat o evaluare corectă a economiei, dar demonstrează că s-a practicat o manipulare ordinară la adresa electoratului care a fost ademenit cu promisiuni imposibil de realizat.

Domnul Mircea Coşea ne-a declarat: “S-a manipulat şi s-a speculat lipsa de informare a electoratului şi, mai ales, dorinţa fiecăruia dintre noi de a trăi mai bine. Ceea ce se întâmplă acum cu noul program al PSD este dovada faptului că PSD a câştigat pe nedrept alegerile, minţind”.

Profesorul Mircea Coşea spune că noul program al PSD reprezintă o viziune total incorectă asupra dezvoltării economiei: “Pentru a mări posibilitatea populaţiei de a avea acces la venituri mai mari, fie salarii, fie pensii, trebuie să existe creată o bază, care se traduce, în termeni simpli, prin trecerea valorii adăugate prin diferite canale în bugetul statului, care trebuie să aibă disponibilitatea acoperirii acestor plăţi. Pentru a avea la buget acest lucru, trebuie creată o bază care înseamnă creşterea foarte importantă a locurilor de muncă în ramuri producătoare de valoare adăugată mai mare, în ramuri moderne, deci investiţii.

Nu poţi să mergi pe linia unor salarii şi a unor pensii mai mari, făcând un fel de cerc vicios – dau salarii mai mari, iau impozite mai mari, dau pensii mai mari, iau impozite mai mari şi le introduc în buget.

 Acest lucru nu reprezintă creare de valoare, ci este învârtirea valorii, este impresia că se creează, dar, de fapt, economia stagnează, dacă nu chiar dă înapoi.

 Acest nou program introduce noi taxe şi impozite care sunt absolut sigur în defavoarea economiei. De exemplu, taxa pe cifra de afaceri este mai mare, oricum ai lua-o, decât taxa pe profit şi, deşi domnul tânăr ministru de finanţe dă asigurări că firmele româneşti nu vor avea probleme, toate firmele vor avea de suferit.

Astfel, partea care revine firmelor pentru retehnologizare, pentru investiţii, va fi micşorată prin acest impozit”.

În opinia domnului Mircea Coşea, este foarte greu de explicat de ce se elimină pilonul doi: “Explicaţia pe care ministrul de finanţe o dă este halucinantă: «Puteţi să treceţi la pilonul 1 sau pilonul 3». Pentru ce? Sunt lucruri diferite. De ce să plec acolo şi acolo? Singurul comentariu este că vor lua acest fond şi îl vor introduce în consum. Cele 10 miliarde de euro, câte sunt în acest fond, vor intra pe căi ocolite în plăţi de salarii şi pensii, pentru ca PSD şi ALDE să aibă îndeplinite promisiunile electorale.

Dacă ministrul de finanţe declară că fiecare depunător, fiecare participant, poate să îşi mute banii unde vrea şi ar fi mai bine să intre în fondul de stat nu înseamnă că banii intră într-o oală mare, din care nu mai ştii unde dai şi unde crapă?”.

O altă caracteristică a acestui program, la fel ca la primul, este lipsa de logică, ne-a mai spus profesorul Mircea Coşea, adăugând: “Încep să mă tem că ne ducem la vale rău de tot. În noul program nu apare nimic în legătură cu fondurile europene, mă refer la nişte măsuri orientate direct spre fondurile europene, nu apare nimic în legătură cu politici de atragere a capitalului străin şi se mizează doar pe rotirea banilor din impozite, taxe şi din fel de fel de reduceri şi scăderi. Până la urmă, aceste reduceri de taxe pe care ei le programează, în primul rând cele ale TVA, care nu vor fi acum, ci peste un an sau doi, oricum ar fi, trebuie să fie privite cu rezerve pentru că gradul de colectare este mic.

Potrivit rezultatelor pe primele cinci luni, consumul creşte cu 9 şi ceva la sută şi, în consecinţă, colectarea ar trebui să se majoreze şi ea cu cel puţin 7% din TVA, dar nu creşte. Sunt nişte chestii de fond pe care nu le rezolvă noul program.

Mă uit şi eu şi mă întreb dacă chiar există un cap limpede la partid, la guvern, la minister, care să judece lucrurile în evoluţia lor? Economia nu este o fotografie la care te uiţi şi după aceea o pui în ramă, ci este un film care se desfăşoară în fiecare zi. Ei văd pe termen mediu şi lung unde vor duce lucrurile astea?

Nu sunt speriat că vom ajunge în situaţia Greciei, dar datele pe primele cinci luni ale anului arată că avem nişte asemănări extraordinar mari: cheltuielile de personal cresc mult mai mult decât acumulările la buget şi investiţii, iar acest lucru asta a fost o trăsătură a crizei greceşti.

PSD are evidenţa că nu poate îndeplini programul de câtva timp, probabil de la sfârşitul lunii mai, iar schimbarea de guvern a fost o încercare de a arunca pisica moartă în grădina primului guvern şi a lui Grindeanu, dar noul guvern, fiind în mare proporţie tot vechiul guvern, nu ştiu dacă avem vreo garanţie că lucrurile vor merge mai bine.

Plus că, în noul guvern, avem nişte lucruri care trebuie studiate cu foarte mare atenţie: avem un domn care este legat de mafia rusă (n.r. potrivit unui articol din Adevarul publicat in 2015, Lucian Şova, noul ministru al comunicaţiilor, a fost partener de afaceri cu rusul Boris Golovin în Regional Romlines SA Bucuresti, o companie care se ocupa cu transportul rutier. Golovin este fost colonel în trupele Spetnatz – GRU – serviciul de spionaj al armatei ruse care s-a stabilit în România după 1990 şi care a înfiinţat, alături de oameni de afaceri ruşi Nova Bank, dar şi Centrul de Afaceri Româno- Rus).

 Pe de altă parte, domnul Marcel Ciolacu, mare monitor al guvernului, a fost foarte apropiat de filiera siriană (n.r. Marcel Ciolacu a primit funcţia de vicepremier fără portofoliu. Presa a scris că Marcel Ciolacu, şeful PSD Buzău, a fost partenerul de vânătoare al sirianului Omar Hayssam, condamnat pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor români în Irak). Acestea sunt lucruri care îţi dau de gândit când vezi că, încet- încet, mergem spre o destabilizare a statului şi spre o decredibilizare în exterior. Un astfel de program nou care nu aduce nicio soluţie pentru cei 2% din PIB către armată nu va fi bine privit nici în America, nici de către NATO”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here