Profilul economic al zilei

O întrebare majoră a investitorilor în prezent este reacţia marilor bănci centrale la votul privind ieşirea Marii Britanii din UE. Un consens destul de larg arată că cel mai posibil răspuns va fi relaxarea suplimentară a politicii monetare în Marea Britanie şi Europa şi amânarea majorărilor de dobândă în SUA. FED ar putea opera o singură majorare de dobândă în 2016, în luna decembrie, de la două cât erau estimate anterior. BCE ar putea extinde durata şi acoperirea programului său de cumpărări de active financiare iar Banca Angliei ar putea reduce dobânda şi creşte programul de achiziţii de active financiare.

Leul a înregistrat vineri o depreciere de 0,4% în raport cu euro după anunţarea rezultatului referendumului din Marea Britanie şi a fost cotat de BNR la 4,5366. Lichiditatea pieţei valutare a fost înaltă mai ales la primele ore ale dimineţii de vineri când participanţii din pieţe au reacţionat impulsiv la afişarea scorului final al referendumului. Declinul leului în faţa dolarului a fost mult mai mare (2,7% zilnic, curs BNR: 4,0766) după ce moneda americană s-a întărit spre 1,10 de la 1,14 în raport cu euro pe pieţele externe.

Piaţa locală a instrumentelor cu venit fix a resimţit din plin fuga investitorilor spre investiţii percepute ca fiind mai sigure. Investitorii au vândut certificatele de trezorerie şi obligaţiunile în lei iar randamentele au crescut cu 10-15 puncte de bază, cu o mişcare mai pronunţată pe segmentul mediu şi lung al curbei.

Ministerul de Finanţe va organiza astăzi o licitaţie pentru obligaţiuni în valoare de 500 milioane lei cu scadenţa în aprilie 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here