Prețul petrolului a ajuns din nou la 50 de dolari barilul

0
1739
Prețul petrolului
 “După votul pro Brexit de la 23 iunie, ţiţeiul a scăzut peste 20% în preţ, transformând piaţa într-una bearish (n.r. în creştere), precaută. În ultimele săptămâni, însă, ţiţeiul a recuperat 22% şi a readus piaţa la parametri bullish (n.r. în creştere).
Stocuri crescute si producție încetinită
Scăderea din iulie a fost pusă pe seama stocurilor crescute şi a producţiei care au încetinit procesul de echilibrare, mai ales că ne uitam cu toţii către acea perioadă din an în care activitatea rafinăriilor începe să se reducă, adăugând presiune pe facilităţile de stocare din lumea întreagă.  Asta, combinată cu creşterea numărului de instalaţii de extracţie din SUA şi a producţiei din mai multe state OPEC, a determinat o acumulare majoră de poziţii short pe ţiţei din partea fondurilor hedge. Producţia din Iran şi Arabia Saudită a fost şi ea crescută cu 1 milion de barili/zi, din ianuarie încoace, potrivit Bloomberg.
Intervenţia verbală pe piaţa petrolului care a venit inţial din partea statelor membre OPEC mai mici a primit un impuls consistent din partea Arabiei Saudite, odată cu declaraţia ministrului saudit al energiei. În timp ce statele mai mici din cadrul OPEC au nevoie de un preţ mai mare ca de aer, agenda Arabiei Saudite are nevoie de echilibru, după ce piaţa căpătase un comportament bearish, după votul Brexit.
Analiștii cred ca barilul va ajunge la 52
Ce au reuşit saudiţii să facă a fost să influenţeze sentimentul pieţei şi să reducă ceea ce începuse să devină o masă îngrijorătoare de poziţii speculative short pe piaţa de futures. Această reducere – şi nu impactul unui potenţial acord privind îngheţarea producţiei – a fost ceea ce a declanşat, de fapt, această fenomenală creştere a preţului. August şi septembrie sunt, de obicei, luni grele pentru petrol, deoarece cererea rafinăriilor scade. Prin preîntâmpinarea acestor evoluţii, s-a reuşit ameliorarea sentimentului.
Temerea de o potenţială îngheţare a producţiei ar putea fi suficientă pentru descurajarea traderilor de a plasa agresiv poziţii short în septembrie, o lună ostilă petrolului în ultimii 5 ani”.
Conform Saxo Bank, acum, că preţul a ajuns din nou la 50 dolari/baril e puţin probabil ca OPEC să mai facă ceva la reuniunea de la finele lui septembrie, din Alger.
Analiştii se aşteaptă ca petrolul să întâlnească un prag superior de rezistenţă pe la 52 dolari/barilul, înainte de a primi o “corecţie” în trimestrul al treilea, undeva între 45 de dolari şi 50 dolari/baril

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here