Parlamentul European vrea mai multă transparenţă din partea multinaţionalelor: ar trebui să publice informaţii fiscale în fiecare ţară unde au activităţi

0
1323
parlamentu-european

Marile companii care au cifră de afaceri globală de minim 750 milioane euro ar trebui să publice ce fel de impozite plătesc şi unde, ce taxe plătesc în afara UE, dar şi ce câştiguri au dacă filialele lor beneficiază de un tratament fiscal preferenţial.

Companiile mari trebuie să publice informaţii despre taxele pe care le plătesc în fiecare ţară din lume, au afirmat marţi deputaţii europeni, după dezbaterea şi votul de marţi în plen. Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, aceştia au susţinut o propunere care cere companiilor multinaţionale să raporteze impozitele pentru fiecare stat în care desfăşoară activităţi – cu posibila excepţie a informaţiilor sensibile din punct de vedere comercial.

„Obiectivul acestei măsuri este creşterea transparenţei fiscale prin publicarea unei imagini a taxelor plătite de multinaţionale, precum şi a locurilor de impozitare”, a informat PE.

Conform măsurilor propuse, informaţiile privind taxele pe venit aplicate companiilor multinaţionale cu o cifră globală de afaceri de minimum 750 milioane euro ar trebui publicate într-un format comun pentru fiecare jurisdicţie fiscală unde firma sau subsidiara ei activează. Aceste date ar trebui să fie disponibile gratuit şi accesibile pe pagina de internet a companiei. În opinia deputaţilor, companiile ar trebui să redacteze şi un raport inclus într-un registru public administrat de Comisia Europeană.

Aceste informaţii ar trebui să se refere la numele companiei şi lista subsidiarelor sale, dacă este cazul, o scurtă descriere a activităţii şi a acoperirii geografice; numărul de angajaţi full-time; suma cifrei de afaceri nete; capitalul înregistrat; suma profitului sau pierderilor brute; suma taxelor pe venit plătite în anul financiar relevant de către firmă şi de către filialele sale rezidente fiscal în respectiva jurisdicţie fiscală; suma câştigurilor acumulate dacă subsidiarele, afiliatele sau filialele beneficiază de un tratament fiscal preferenţial.

Există şi măsuri de protecţie ale marilor companii   Deputaţii au aprobat şi măsuri de protecţie a unor informaţii sensibile din punct de vedere comercial, permiţând statelor membre să acorde excepţii de la obligaţia de a publica una sau mai multe informaţii.  „Aceste excepţii ar trebui reînnoite anual şi ar trebui aplicate doar în jurisdicţia statului membru care oferă excepţia. Odată ce un stat membru a acordat on excepţie, trebuie să informeze Comisia Europeană confidenţial despre informaţia omisă, adăugând o explicaţie detaliată privind excepţia”, se arată în informarea PE.

În fiecare an, Comisia va publica pe pagina ei o listă a firmelor care au primit excepţii, precum şi o explicaţie succintă privind motivaţia.

Parlamentul a aprobat şi amendamente care vor stabili limite pentru excepţiile obţinute de firme privind publicarea informaţiilor fiscale. Companiile care îşi pierd eligibilitatea pentru o anumită excepţie vor fi obligate să facă publice imediat informaţiile exceptate. Companiile vor fi obligate, de asemenea, să îşi reînnoiască anual acordul de exceptare de la publicarea unei informaţii.

Mai mult, la finalul perioadei de confidenţialitate privind o anumită informaţie, compania va trebui să publice detaliile fiscale retroactiv, ”în forma unei medii aritmetice” pentru a acoperi perioada în care s-a bucurat de excepţia de la publicarea unor detalii.

„Dacă nu vom avea raportări pentru fiecare ţară, nu vom scoate niciodată la lumină sistemul companiilor de tip cutie poştală care este folosit abuziv pentru a ascunde profituri şi a evita taxe la nivel global. Suntem gata de negocieri cu Consiliul pentru a găsi un regim comun de raportare; UE trebuie să fie în prima linie a luptei împotriva evaziunii fiscale”. A declarat co-raportorul Evelyn Regner (S&D, AT).

După aprobarea propunerii de raport cu 534 voturi la 98 şi 62 abţineri, deputaţii au votat ca documentul să fie trimis înapoi comisiilor parlamentare pentru a începe negocierile în prima lectură pe baza mandatului dat de plen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here