Neagu Djuvara – la varsta mea vreau sa am liniste

0
4490
La 99 de ani, dupa 17 carti publicate si aproape 500 000 de exemplare vandute, Neagu Djuvara ne-a marturisit ca-si doreste sa duca la bun sfarsit un proiect de suflet, o carte despre o „dragoste poloneza“: Sophie, mon amour.
Licentiat in istorie la Sorbona (1937), doctor in drept (Paris, 1940) si in filozofia istoriei la Sorbona (1972), autor al unor erudite studii de istorie si filozofia istoriei, premiat de Academia Franceza, Neagu Djuvara este unul dintre cei mai indragiti scriitori romani si una dintre cele mai fascinante figuri ale vietii intelectuale din Romania. Marturie stau cele saptesprezece bestselleruri publicate la Editura Humanitas, lansarile de carte si sesiunile de autografe cu multe sute de participanti pentru fiecare titlu nou aparut, evenimente la care salile si orele s-au dovedit neincapatoare.
Odata cu primele sale carti aparute in limba romana, Neagu Djuvara a cucerit publicul oferind cititorilor o privire sintetica si originala asupra momentelor-cheie din trecutul nostru, fara tabuuri sau prejudecati. Volumele sale de memorii, adevarate bijuterii ale genului, ne spun cu mult har povestea generatiei care s-a format in epoca interbelica, a cunoscut razboiul, ocupatia sovietica, apoi exilul. Caci, asa cum spunea Andrei Plesu, „povestea vietii lui Neagu Djuvara are verva salbatica a unui peisaj luxuriant.
Nu e suficient sa spui ca a trecut prin multe. A trecut prin tot. Razboi si Universitate, aventura si savantlac, exil si repatriere, Europa si Africa, diplomatie, filozofia istoriei, spionaj, jurnalistica, Sorbona, Niamey si Bucuresti, boierie si saracie, profesorat, politica, explozie creatoare dupa varsta de 80 de ani, anonimat si glorie, actiune, contemplativitate, radicalitate, cordialitate, hazard. Recunoaste singur ca a fost mereu insotit, in momentele decisive, de un «noroc» salutar. A prins ultimul tren spre Helsinki dupa marea revolutie ruseasca din octombrie si a fost trimis la Stockholm pe 23 august 1944, anume, parca, pentru a supravietui tavalugului bolsevic“.
„Un batran scriitor trebuie sa fie lasat sa-si scrie ultima carte“
Acum, la 99 de ani, Neagu Djuvara lucreaza la noua carte si cere apasat sa i se respecte timpul si sa nu i se mai ia din ragazul atit de necesar lucrului. Interviurile de orice fel, solicitarile dinspre jurnalisti si nu numai sunt pentru domnia sa doar un prilej de nemeritata oboseala: „As vrea sa am liniste la varsta mea. Cu adevarat nu mai am acum timp ca sa le raspund jurnalistilor, sa dau interviuri, sa ies in public. Vreau sa fiu linistit pentru ca in fiecare zi sa pot sa scriu la ultima mea carte, care va fi una de memorii. E un proiect drag sufletului meu. Stiti, un batran scriitor trebuie sa fie lasat sa-si scrie ultima carte.
Sper ca lumea, jurnalistii si nu doar ei sa ma inteleaga si sa-mi respecte dorinta, si promit ca, odata scrisa, cartea mea nu-i va dezamagi – doar sa am linistea de a o duce la capat“.
Dand curs dorintei domniei sale, Editura Humanitas va roaga sa-i respectati retragerea temporara din viata publica si sa impartasiti cu noi emotia si nerabdarea de a citi, cat de curand, o noua carte de Neagu Djuvara.
Thocomerius-Negru Voda Civilizatii si tipare                                          istorice Intre Orient si Occident O scurta istorie                                          ilustrata a romanilor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here