Iohannis: “Nu va fi deloc uşor de făcut un buget cu măsurile deja luate şi deficit de sub 3%”

0
1804
Iohannis:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu, că “nu va fi deloc uşor” ca Guvernul să vină cu un buget sustenabil, cu deficit de sub 3% şi cu respectarea tuturor angajamentelor, având în vedere măsurile deja luate, însă este treaba Executivului să găsească soluţii.

Şeful statului a afirmat că discuţia cu Sorin Grindeanu şi cu ministrul Finanţelor a fost “aplicată”, fiind analizate primele măsuri luate de Executiv: “După părerea mea, şi asta am subliniat în cursul întâlnirii, este foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid, care ţine cont de câteva date foarte importante, cum ar fi, de exemplu, să ne încadrăm într-un deficit de sub 3%, să avem o alocare de 2% pentru Apărare şi aşa mai departe. Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi realizate”.

Întrebat dacă a fost lămurit de premier că toate măsurile anunţate de PSD vor fi puse în aplicare, Iohannis a spus că nu există încă date complete, având în vedere că se lucrează încă la buget: “Când vom avea bugetul, vom putea şti foarte exact cum s-a lucrat, însă datele cu care au venit premierul şi ministrul Finanţelor sunt date pe care le-am avut şi noi. Evident că am confruntat datele dintr-o parte şi din cealaltă parte”.

Preşedintele a fost întrebat şi despre declaraţiile preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, care spunea că pe măsurile deja anunţate deficitul ar putea ajunge la 4%, el spunând că este treaba Guvernului “să vină cu soluţii” pentru ca acest lucru să nu se întâmple. “Nu va fi deloc uşor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate şi cu încadrarea într-un deficit de 3%, dar el este obligatoriu”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis pare să fie de acord cu preşedintele PSD Liviu Dragnea în privinţa explicaţiilor pe care trebuie să le dea fosta guvernare Cioloş despre veniturile neîncasate la buget, anul trecut, dar, în privinţa anchetei parlamentare, Iohannis spune că discuţia nu trebuie purtată prin “contre politice”.

Preşedintele a spus: “Din motive pe care nu le cunosc, s-a vehiculat iniţial sintagma de «gaură la buget», ceea ce nici nu poate fi vorba. Este vorba de o sumă care nu s-a realizat pur şi simplu la încasări, din motive pe care vor trebui să le explice alţii, nu eu, cei care au guvernat, dar cert e că nu a plecat nimeni cu banii acasă (…) Cred că este bine să o luăm încet cu aceste anchetări din partea Parlamentului. Cred că ar fi foarte bine ca cei care se pricep la aceste chestiuni să facă o analiză foarte serioasă şi să nu se ducă discuţia la nivel de contre politice”.
Klaus Iohannis a adăugat că a discutat cu Dacian Cioloş despre previziunile bugetare, însă nu în detaliu, pentru că preşedintele are foarte puţine atribuţii în domeniu.
Preşedintele a afirmat că în actuala etapă este important să se lucreze “foarte serios” la bugetul pe 2017 şi a oferit Guvernului sprijin “la nivel de expert”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi seara, la Antena 3, că săptămâna viitoare, luni, va avea loc şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în care se va vota constituirea comisiei de anchetă a guvernului Cioloş, în cadrul căreia va trebui să se afle de ce s-a încasat “cu mai puţin de 10 miliarde la bugetul ţării”.

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat, marţi, la Parlament, că el nu a pronunţat cuvântul “gaură” la buget, fiind doar “o proiecţie nerealistă, o supraestimare a veniturilor bugetare din raţiuni politicianiste”, iar Curtea de Conturi va trebui să identifice “elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar” al Guvernului Cioloş.

* Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu: “Majoritatea prognozelor economice iau în considerare un ritm de creştere diminuat semnificativ faţă de 2016”
Este esenţial ca bugetul României pentru 2017 să fie unul solid, credibil, motiv pentru care construcţia bugetară trebuie să fie una realistă, care să fie validată de dinamica evoluţiilor economice din realitate, a declarat, aseară, consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, prezent la întâlnirea preşedintelui Iohannis cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul finanţelor Viorel Ştefan.

Domnia sa susţine că, în cadrul Departamentului pentru Politici Economice şi Sociale al Administraţiei Prezidenţiale au fost realizate o serie de calcule şi evaluări, discutate şi în cadrul întâlnirii de ieri de la Palatul Cotroceni.

Consilierul prezidenţial a precizat: “Măsurile recent adoptate au un impact bugetar brut de circa 8,5 miliarde lei, conform actelor normative adoptate săptămâna trecută de către Guvern şi Parlament. Acest impact se va adăuga la deficitul bugetar de 2,96% din proiectul de buget al fostului Guvern. Este vorba de un impact bugetar brut, care se va ajusta potrivit efectelor de runda a doua care apar în economie, urmare a injectării în economie a unui stimul fiscal-bugetar. Importantă este însă amploarea efectelor de runda a doua, în funcţie de care se ajunge la impactul bugetar net. De aceea este esenţială prognoza de creştere economică ce va fundamenta bugetul. Atragem atenţia că majoritatea prognozelor economice (Comisia Europeană, FMI, Banca Mondială, BERD etc.) iau în considerare un ritm de creştere diminuat semnificativ faţă de 2016. Se ştie că anul 2016 a fost vârful creşterii în toate prognozele economice, pe fondul unui impuls fiscal semnificativ, de circa 3% din PIB, care a fost injectat în economie anul trecut şi care a ridicat creşterea economică la 4,8%. În condiţiile impulsului fiscal actual, de circa 1% din PIB, apreciem că în 2017 creşterea economică ar putea fi susţinută către un maxim de 4,5%. În acest sens, este de dorit să avem o prognoză economică realistă, care să nu pună ulterior execuţia bugetară în dificultate, în raport cu bugetul programat.

Potrivit evaluărilor noastre, bugetul pentru 2017 are nevoie de o ajustare de minim 0,5% din PIB, astfel încât angajamentele să fie respectate şi să putem avea un buget credibil.
Trebuie să recunoaştem, totuşi, că economia şi bugetul au fost impactate cu foarte multe măsuri fiscal-bugetare, într-un interval scurt de timp, în doi ani consecutivi. Poate că ar fi fost indicat să existe măcar 1-2 ani de respiro, de predictibilitate, astfel încât economia să absoarbă politicile, prin investiţii, ajustări structurale şi evoluţii sustenabile. În acest sens, calitatea creşterii economice este chiar mai importantă decât ritmul, de unde şi nevoia de responsabilitate a Guvernului în planul politicilor publice”.

* Grindeanu: “Abordăm cu responsabilitate construcţia bugetului” 
Construcţia bugetului pentru 2017 este abordată “cu maximă responsabilitate”, obiectivul principal fiind acela de a pune în aplicare măsurile asumate în programul de guvernare, în condiţiile încadrării în limita deficitului bugetar de 3% din PIB, afirmă premierul Sorin Grindeanu, într-un comunicat al Guvernului. Conform sursei citate de Agerpres, premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, i-au prezentat ieri preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii de lucru de la Cotroceni, datele furnizate de Comisia Naţională de Prognoză care stau la baza elaborării proiectului de buget pentru anul 2017.

“Abordăm cu maximă responsabilitate construcţia bugetului pentru 2017, cu obiectivul principal de a pune în aplicare măsurile asumate în programul de guvernare, în condiţiile încadrării în limita deficitului bugetar de 3% din Produsul Intern Brut. De asemenea, avem în vedere măsuri care să susţină continuarea ritmului de creştere economică, astfel încât dezvoltarea economiei să fie resimţită în mod concret de oameni”, spune şeful Executivului, citat în comunicat.

Prim-ministrul a precizat, totodată, că la elaborarea bugetului pentru anul acesta o prioritate a Guvernului este să asigure Armatei 2% din PIB, conform angajamentelor asumate de România în relaţiile cu NATO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here