În topul celor mai scumpe oraşe din lume , Bucureştiul, pe locul 181

0
1590

Instabilitatea pieţei imobiliare alături de inflaţia bunurilor şi serviciilor, contribuie la sporirea costurilor totale de business la nivel global, se arată în studiul Cost of Living Survey, realizat Mercer, care cuprinde 209 oraşe din lume. Potrivit acestuia, Bucureşti este mai ieftin decât Budapesta (176) şi Kiev (163) şi mai scump decât Sofia (184) şi Belgrad (198).

Mobilitatea a devenit o componentă esenţială a strategiilor de HR pentru companii. Pentru a sprijini posibilitatea de creştere, companiile multinaţionale au o politică axată pe relocări şi modificarea beneficiilor acordate angajaţilor, pentru a-şi menţine competitivitatea pe piaţa forţei de muncă. Potrivit Global Talent Trends Study, realizat de Mercer, salarizarea echitabilă alături de oportunităţile de avansare sunt principalele priorităţi ale angajaţilor în acest an – „o concluzie deloc surprinzătoare, în condiţiile climatului actual marcat de schimbări şi incertitudini. În acest context, companiile multinaţionale evaluează costurile cu expaţii pentru activităţile internaţionale”.

 Cost of Living Survey, realizat pentru al 23-lea an de către Mercer, concluzionează că instabilitatea pieţei imobiliare alături de inflaţia bunurilor şi serviciilor, contribuie la sporirea costurilor totale de business la nivel global.

 “Globalizarea pieţelor este accentuată de multe companii care îşi transferă angajaţii în diferite ţări. Avantajele pentru relocarea angajaţilor sunt multiple atât pentru activităţi pe termen lung dar şi pe termen scurt: dezvoltarea carierei prin transferul de experienţă, dezvoltarea abilităţilor şi realocarea resurselor.” afirmă Ilya Bonic, President, Talent Business, Mercer.“

 Studiul cuprinde 209 oraşe de pe 5 continente şi evaluează costurile comparative pentru peste 200 de produse/servicii în fiecare dintre locaţiile comparate inclusiv: chirie, transport, alimente, îmbrăcăminte, bunuri şi divertisment.

Toate oraşele sunt comparate cu New York care este utilizat drept reper iar evoluţiile sunt raportate la moneda americană.

Studiul Mercer a identifică oraşele din Asia şi Europa – în special Hong Kong (2), Tokyo (3), Zurich (4) şi Singapore (5) – ca fiind în topul celor mai scumpe destinaţii pentru expaţi. Din perspectiva costurilor cu bunurile şi siguranţa, Luanda (1) capitala Angolei ocupă prima poziţie în top.

Alte oraşe care apar în Top 10 cele mai costisitoare oraşe pentru expaţi sunt: Seul (6), Geneva (7), Shanghai (8), New York (9) şi Berna (10). Cele mai puţin costisitoare oraşe pentru expaţi, potrivit studiului Mercer, sunt: Tunis (209), Bishkek (208) şi Skopje (206). (Topul complet realizat de Mercer este disponibil la finalul acestui document.)

Bucureşti ocupă poziţia 181 în clasament, fiind situat imediat după Varşovia, în scădere cu 9 poziţii faţă de topul celor mai scumpe oraşe din anul 2016. Faţă de oraşele din ţările vecine, prezente în top, Bucureşti este mai ieftin decât Budapesta (176) şi Kiev (163) şi mai scump decât Sofia (184) şi Belgrad (198).

 “Sprijinim companiile, printr-o evaluare unitară, să îşi îmbunătăţească strategiile de mobilitate, în condiţiile în care, în trecut, mobilitatea, managementul talentelor şi compensaţiile erau gestionate separat. Companiile din România au acces, prin intermediul Mercer Marsh Benefits, la resurse, studii şi consultanţă de specialitate. Beneficiile acordate angajaţilor trebuie să fie competitive, fundamentate pe costuri reale şi, mai ales, pe expertiză”, a declarat Cristian Fugaciu, CEO, Marsh Romania.

Doar trei dintre oraşele europene au rămas în topul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi. Zurich (4) este cel mai costisitor oraş European din listă, urmat de Geneva (7) şi Berna (10). Moscova (14) şi Sankt Petersburg (36) au urcat 53 respectiv 116 poziţii faţă de poziţiile din clasament ocupate anul trecut, în principal datorită aprecierii rublei raportată la US$ şi a costurilor cu bunurile şi serviciile. În acelaşi timp, Londra (30), Aberdeen (146) şi Birmingham (147) au scăzut 13, 61 respectiv 51 poziţii din cauza deprecierii Lirei faţă de Dolar urmare a votului pentru Brexit. Copenhaga (28) a coborât 4 poziţii de pe locul 24 până pe locul 28, în timp ce Oslo (46) a urcat 13 poziţii în clasament faţă de anul trecut. Paris a coborât 18 poziţii până pe locul 62.

Alte oraşe din Europa de Vest au scăzut de asemenea în clasament, în principal, datorită deprecierii monedei europene în raport cu dolarul. Viena (78) şi Roma (80) au scăzut cu 24 respectiv 22 de poziţii. De asemenea, oraşele din Germania: Munchen (98), Frankfurt (117) şi Berlin (120) au consemnat coborâri semnificative în top. Scăderi similare au fost înregistrate şi de Dusseldorf (122) şi Hamburg (125).

 “În pofida creşterilor moderate ale preţurilor în majoritatea oraşelor din Europa, moneda Europeană s-a depreciat în faţa dolarului, aspect care a determinat ca cele mai multe dintre oraşele din Europa să coboare în clasament.” explică Nathalie Constantin-Métral, Responsabil cu realizarea studiului Mercer.

 Ca rezultat al deprecierii Euro, unele dintre oraşele din Europa Centrală şi de Est, cum sunt Praga (132) şi Budapesta (176) au coborât în clasament, în timp ce, Minsk (200) şi Kiev (163) au urcat 4 respectiv 13 poziţii, deşi condiţiile locale s-au menţinut stabile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here