Guvernul, în scop electoral, asigură „punţi” care dublează numărul zilelor libere -care a ajuns la aproape 30- de care beneficiază bugetarii, ceea ce va afecta negativ PIB

0
1224

 Acestea sunt susținute de  vicepreşedintele PNL Florin Cîţu. Potrivit acestuia, presiunea de a susține economia este pusă pe umerii celor 3,6 milioane de români care lucrează pentru susţinerea financiară a 5 milioane de pensionari şi 1,25 milioane de bugetari, dar și a asistaților sociali, categorii ale căror venituri au tot crescut.

„În România, în 2017, avem 14 zile libere legale de la «stat». Cu două mai multe ca în 2016. Aproape toate au apărut ca urmare a unor iniţiative parlamentare. Un calcul simplu pentru 2017 ne arată că până în acest moment românii au avut deja 12 zile libere. O verificare simplă arată însă că prin «mărinimia» guvernelor roşii numărul real de zile libere este mai aproape de 30. Asta pentru că Guvernul, în scop electoral, asigură «punţi» care practic dublează numărul zilelor libere stabilite legal”, a scris senatorul liberal, pe Facebook.

Potrivit acestuia, în Uniunea Europeană, doar Bulgaria, Ungaria şi Letonia au mai multe zile libere legale decât România, adugând că „punţile” create de guvernele roşii afectează PIB-ul României.

„Pentru a vedea impactul asupra PIB-ului al zilelor libere legale, un studiu al Centre for Economics and Business Research arată că cele 8 zile libere legale din Marea Britanie înseamnă un PIB mai mic cu 3,2 miliarde lire sterline pe an. Iar Marea Britanie este una dintre cele mai bogate şi mai productive ţări (încă) din UE. Şi niciuna dintre aceste ţări nu face «punţi», doar poduri şi drumuri adevarate. La «punţi» suntem campioni”, a adăugat vicepreşedintele PNL.

Liberalul a susţinut că România nu va putea menţine deficitul bugetar sub 3%. „Revenind la România, PSD ne spune că în acest an vom produce un PIB de 816 miliarde lei. În primul trimestru am reuşit 185 de miliarde. Mai avem 650 de miliarde, în condiţiile în care luna august este luna de concedii, iar statul oferă «punţi» cu nemiluita”, a mai afirmat Cîțu.

Potrivit Codului Muncii, în 30 de zile, aceste zile libere, dacă sunt lucrate, trebuie compensate sau plătite, reaminteşte liberalul. „În practică, numai bugetarii beneficiază de aceste zile libere. Adică cei care nu produc efectiv plusvaloare în economie. Nu vă mai spun ce se întamplă în instituţiile publice în zilele libere când oamenii spun că vin la serviciu pentru a fi plătiţi dublu, dar în realitate nu apar niciodată”, a adăugat liberalul.

El susține că în România trebuie limitat numărul de zile libere legale, fiindcă situaţia economică nu ne permite să muncim efectiv aproximativ 9-10 luni pe an. „Asta pentru că în acest moment sunt 3,6 milioane de români care lucrează pentru susţinerea financiară a 5 milioane de pensionari şi 1,25 milioane de bugetari. La asta adăugaţi cam 10% din forţa de muncă care emigrează în fiecare an. Şi tot cei 3,6 milioane trebuie cumva să găsească resurse să facă investiţii ca să dezvolte România pe termen lung. Eu sunt sigur că nu se poate”, a argumentat senatorul liberal.

Alternativa pentru a se obține fonduri mai mari la buget: „supraccizare, plafonarea indemnizațiilor pentru mame și copii, birocratizarea sistemului de plată a TVA, naționalizarea pilonului 2 de pensii, suprataxarea sistemul bancar și mai urmează, vă asigur eu”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here