8.000.000 euro pe an- bugetul de cheltuieli personale ale lui Adrian Sarbu

0
3676

Fondatorul grupului de presă MediaPro, Adrian Sârbu, şi-a construit un mod de viaţă întemeiat pe refuzul de plată a taxelor către stat. El îi ameninţa pe şefii grupului care insistau ca firmele să-şi achite dările la stat, spunându-le „Vă rup capul!“, arată procurorii în rechizitoriul prin care Adrian Sârbu a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală.

Omul de afaceri Adrian Sârbu, fondatorul Pro TV, îşi făcuse un mod de viaţă din refuzul de plată a dărilor către stat, iar pe cei care încercau să mai achite din datoriile grupului de firme îi numea „trădători“ şi îi ameninţa că „le rupe capul“.

Aşa arată procurorii Parchetului General în rechizitoriul prin care, pe 1 aprilie, l-a trimis în judecată pe mogulul media Adrian Sârbu în dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax Group. În documentele trimise Curţii de Apel, instanţa care va judeca dosarul, anchetatorii au arătat circuitele puse la punct de Adrian Sârbu pentru a eluda plata taxelor.

Potrivit rechizitoriului, Adrian Sârbu controla, la vedere, 19 firme. În realitate, pe lângă aceste societăţi, direct sau indirect, prin persoane interpuse, omul de afaceri controla mult mai multe firme, folosite în circuitul evazionist, susţin anchetatorii.

În urma unei percheziţii informatice, au fost găsite documente care arătau că, în perioada 2011-2014, Adrian Sârbu a controlat 149 de entităţi juridice, respectiv 9 fundaţii şi 140 de societăţi comerciale (138 cu sediul în România şi două cu sediul în Cipru şi Franţa).

MODUL DE OPERARE

De asemenea, procurorii mai arată că Adrian Sârbu ar fi profitat de carenţele legislaţiei din România, care nu-l împiedică pe asociatul unei societăţi comerciale intrate in faliment să înfiinţeze o nouă firmă – aşa cum se întâmplă în alte state. „Inculpatul a dezvoltat un sistem de lucru ce presupunea înfiinţarea de societăţi comerciale care, după ce erau lăsate să acumuleze datorii către bugetul de stat (TVA, impozit pe profit/venit, impozit pe  salarii, CAS angajator), erau supuse procedurii de insolvenţă, iar apoi de faliment, timp în care erau înfiinţate alte societăţi ce preluau angajaţii, activele şi, în general, activitatea societăţii falimentare“, se precizează în documente.

O altă modalitate de eludare a taxelor a fost ca angajaţii Mediafax să îşi primească salariile parţial în baza unor contracte de cesiune de drepturi de autor, încheiate cu firme controlate de Sârbu. Aceste societăţi facturau apoi Mediafax servicii de conţinut (redactare articole).

Procurorii au rezumat în mod plastic cum funcţiona sistemul de eludare a taxelor: „Probatoriul administrat în cauză a stabilit că sistemul de salarizare, ce presupunea facturarea de către societăţile de drepturi de autor a unor servicii de conţinut (în fapt munca realizată de angajaţii proprii), către societăţile din grupul de presă, a reprezentat eşafodajul sistemului de eludare a taxelor datorate bugetului de stat“.

SÂRBU SE LĂUDA CU AMNISTIA FISCALĂ A LUI NĂSTASE

Eludarea taxelor către stat era un adevărat mod de viaţă pentru Adrian Sârbu, mai susţin procurorii. Concluziile au fost trase în urma declaraţiilor date de unul dintre şefii şi acţionarii trustului de presă, Mihnea Vasiliu – apropiat al lui Sârbu. Nici mărturiile directorului financiar Mirela Dragnea nu l-au ajutat pe omul de afaceri.

Astfel, Vasiliu a spus că a plecat din trust în 2006, nemulţumit că Adrian Sârbu refuza sistematic să finanţeze activitatea firmelor. Potrivit acestuia, Sârbu obişnuia să afirme în şedinţele cu angajaţii că nu vrea să plătească taxe la stat întrucât penalităţile aferente taxelor şi impozitelor declarate, dar neplătite, sunt mai mici decât costurile unui eventual împrumut la bancă şi că oricum „va veni Năstase şi va da o amnistie fiscală“.

Mihnea Vasiliu a mai arătat că, la un moment dat, a trecut peste dispoziţia lui Sârbu şi, împreună cu directorul financiar de grup, Mirela Dragnea, a decis să achite parţial datoriile Mediafax. Reacţia lui Sârbu ar fi fost foarte dură. El ar fi acuzat-o pe Mirela Dragnea că decapitalizează societatea.

De altfel, la audieri, Mirela Dragnea a declarat că încă din 1999, când şi-a început activitatea în grup, optica managementului era de a declara taxele, dar să nu le plătească. Martora a mai arătat că Sârbu interzicea plata taxelor către bugetul de stat folosind ameninţări de tipul „vă rup capul!“. Mogulul însă ştia pe ce se bazează. În 2001, în perioada guvernării Adrian Năstase, trustului de presă condus de Sârbu i s-au şters datorii de miliarde de lei, iar anterior, în 1999, Guvernul Radu Vasile a emis o ordonanţă de urgenţă, prin care societăţile de media erau scutite de plata taxelor de reclamă şi publicitate, precum şi a majorărilor de întârziere aferente. Deşi, teoretic, ordonanţa viza întreaga presă, încă de la momentul emiterii s-a vehiculat că principalul beneficiar este Pro TV.

„SINDROM PHOENIX“ SAU CUM SĂ FALIMENTEZI O FIRMĂ

„În firmele pe care le controla, Adrian Sârbu instituise ca modalitate de lucru practica sustragerii de la plata taxelor datorate bugetului de stat“, au arătat anchetatorii. Pe lângă înlesnirile acordate de stat, omul de afaceri a utilizat aşa-numitul „Sindrom Phoenix“.

Adică, o firmă ce are obligaţii de plată a TVA se declară în stare de faliment sau se lichidează, caz în care Fiscul încearcă fără rezultat să încaseze impozitul, deoarece societatea nu mai deţine bunuri mobile sau imobile asupra cărora să fie instituite măsuri asigurătorii pentru recuperarea prejudiciului.

Este cazul Publimedia International SA, despre care procurorii afirmă că a fost băgată premeditat în faliment, nu înainte de a i se înstrăina toate activele.

Planul s-ar fi desfăşurat în mai multe etape. Astfel, în decembrie 2010, personalul angajat cu contract de muncă al Publimedia International SA a demisionat cu acordul părţilor, fiind angajat imediat la Mediafax Group SA şi MediafaxSA.

În iulie 2011, Publimedia International SA a cesionat către Mediafax Group toate acţiunile pe care le deţinea la SC Publione Media SRL, SC Elanca Media Sales SRL şi SC Ancor Publishing SRL.

În octombrie 2011, Publimedia a cesionat către Mediafax Group drepturile asupra tuturor mărcilor proprii (Gândul, Apropo, ZF Business Magazin, Apropo de TV, Ziarul Financiar, Acasă Magazin, Pro TV Magazin, Prosport etc.). În acelaşi timp, i-a vândut şi site-urile şi domeniile proprii.
Anterior acestei tranzacţii, Publimedia cedase Mediafax Group şi toate spaţiile publicitare de pe site-urile proprii.

În octombrie 2011, când Publimedia International SA a început să-şi înstrăineze activele, compania avea datorii la stat în valoare de 2,8 milioane de lei.

După finalizarea acestor operaţiuni, compania şi-a încetat activitatea şi a cerut intrarea în faliment, ajungând să datoreze statului, prin TVA neachitat, peste 10 milioane de lei.
Pentru că firma nu mai avea nimic pe numele său, Fiscul nu a putut recupera nimic din creanţe.

„Constituirea SC MEDIAFAX GROUP SA a reprezentat doar o modalitate prin care inculpatul Sârbu Adrian a ”scăpat” de plata datoriilor pe care SC PUBLIMEDIA INTERNATIONAL SA le înregistra cu TVA de plată, acesta continuându-şi activitatea în cadrul unei societăţi care, nu doar că nu avea debite, dar înregistra şi un TVA deductibil (de recuperat),  în valoare de 3.948.214,22 lei, ca urmare a cesionării de către SC PUBLIMEDIA INTERNATIONAL SA, prin contractul nr.151/6.10.2011, a drepturilor asupra mărcilor proprii pentru suma de 20.399.106,79 lei, din care TVA în sumă de 3.948.214, 22 lei“, au arătat anchetatorii.

CUM SE SCOTEAU „LEGAL“ BANII DIN FIRMELE CU DATORII LA STAT

În condiţiile în care Publimedia International SA începuse să acumuleze creanţe la bugetul de stat încă din 2009, conducerea companiei pusese la punct un tertip pentru a retrage legal sumele încasate, care, altfel, ar fi trebuit să fie utilizate pentru plata debitelor. Astfel, Publimedia International SA a încheiat cu firma Sort Prod Imex SRL contracte de prestări servicii fictive de catering, servicii editoriale, de design web sau de transport.

„Publimedia a beneficiat de prestări servicii (editoriale, catering, transport, locaţiuni autovehicule) din partea SC Sort Prod Imex SRL, diminuându-şi prin aceste cheltuieli baza impozabilă şi, implicit, impozitul pe profit, deducând TVA aferent, fără însă a putea prezenta, cu ocazia controalelor, documente cu care să justifice realizarea serviciilor şi din care să rezulte necesitatea serviciilor efectuate“, au arătat anchetatorii.

Expertiza financiar-contabilă a arătat că, în perioada 2008-2010, în care cele două firme au derulat operaţiuni comerciale, SC Sort Prod Imex SRL a emis către Publimedia facturi în valoare de 19 milioane de lei. În mod asemănător, Publimedia International SA a derulat tranzacţii fictive cu alte zeci de firme, ai căror administratori au acceptat să fie părtaşi la ilegalităţi din cauza problemelor financiare pe care le aveau.

ATRAŞI ÎN CIRCUITUL EVAZIONIST

Pentru că nevoile lui Adrian Sârbu erau din ce în ce mai mari, cei care lucrau pentru el se străduiau să recruteze mai multe persoane care să înfiinţeze firme, care să fie introduse în circuitul evazionist.

Una dintre aceste persoane este Gheorghe Haller. În 2009, acesta a vrut să facă stagiatura pe lângă avocatul Dragoş Chiş, unul dintre personajele-cheie ale sistemului de evaziune imaginat de Adrian Sârbu, pentru a putea da examen de admitere în barou. Chiş a fost de acord şi i-a promis tânărului că va apela la serviciile sale ori de câte ori va avea nevoie, iar până atunci să stea acasă şi să se pregătească pentru examen.

Haller a declarat anchetatorilor că, după debutul colaborării, avocatul i-a spus că pentru a-i mări salariul este necesar să înfiinţeze firme pe numele său.  Gheorghe Haller a înfiinţat  mai multe societăţi comerciale printre care şi Aurelia 1 Total SRL, dându-i totodată lui Dragoş Chiş procură pentru a o administra şi a se ocupa de relaţia cu banca. Haller a mai arătat că nu a desfăşurat nicio activitate comercială în numele acestei societăţi dar, la solicitarea avocatului, s-a prezentat la două bănci de unde a ridicat în numerar sume de bani din contul societăţilor, pe care le-a predat imediat lui Dragoş Chiş.

CHELTUIA BANII FIRMEI ÎN INTERES PERSONAL

Adrian Sârbu mai este acuzat că i-a determinat pe administratorii, directorii generali şi directorii financiari ai societăţilor Publimedia International SA şi Mediafax Group SA, „să ridice şi să îi predea din casieriile societăţilor sume de bani pentru a le folosi în interes personal”.

Mai mult, procurorii spun că Sârbu îşi punea angajaţii să scoată din casieriile societăţilor pe care le deţinea sume de bani care să fie folosite la plata „la negru” a salariilor angajaţilor acestor firme. De altfel, Liliana Şerban, secretara lui Sârbu le-a mărturisit procurorilor că „primea solicitări pe mail, SMS sau telefonic, din partea familiei inculpatului, pentru a le fi daţi bani sau pentru plata unor facturi”. Aceasta a mai arătat că persoanele considerate membri ai familiei erau părinţii mogulului, fostele soţii (Lavinia Sârbu, Eugenia Sârbu), fiicele acestuia (Alma Sârbu, Ana Sârbu, Ancuţa Bunda), dar şi Maria Apostol, Ana Cristina Iacob sau Dvorska Jitka, prietene ale acestuia. „Inculpata Şerban Liliana a arătat că sumele din care se făceau aceste plăţi erau primite de la inculpatul Dinu Sorin, director financiar al societăţii Publimedia International, căruia îi cerea banii fie direct, fie pe mail, acesta venind personal să îi aducă sau trimiţându-i prin intermediul casierei Lazăr (Oncea) Daniela. Suspecta a arătat că la cererea inculpatului Sârbu

Adrian, a continuat să solicite bani pentru acoperirea cheltuielilor personale ale acestuia şi după ce societatea Publimedia şi-a încetat activitatea şi a început să funcţioneze Mediafax Group SA, aceste solicitări existând şi în perioada în care inculpatul Sârbu s-a aflat la Praga. În toată această perioadă a ţinut evidenţa sumelor astfel solicitate, însă în luna aprilie 2014, după percheziţiile de la Studiourile Buftea, la cererea inculpatului Sârbu Adrian a distrus evidenţele întocmite”, mai spun anchetatorii.

În urma percheziţiilor informatice, procurorii au intrat posesia mai multor mesaje date de asistenta personală a mogulului către diverse persoane cu funcţii de conducere, mesaje din care reiese cum cerea bani pentru şeful ei.

„Draga Sorin, m-a anuntat Danuta ca astazi imi trimite 20.000 lei + 8.000 lei VIP. Vroiam sa-ti multumesc frumos pt intelegere si sprijin. Lilly”, suna unul dintre mesajele date în numele lui Sârbu de asistenta acestuia. ”Dragule, asa cum ai spus iata ca scriu un mail …Saptamana asta o sa am nevoie de 15 buc de cascaval … fiind soare si frumos m-am gandit sa ma duc la picnic. Va pup si astept sa-mi spuneti daca puteti sa ma ajutati. Lilly”, este un alt mesaj de la asistenta mogulului.

BUGETUL FAMILIEI SÂRBU PE UN AN

Potrivit actelor de la dosar, numai în anul 2014, Adrian Sârbu a cheltuit peste 6 milioane de euro. „Din documentul intitulat ”TOTAL – Family Budget – 2014”, rezultă că în cursul acestui an, valoarea totală a cheltuielilor făcute de inculpat şi de membrii familiei sale (fiecare membru este indicat cu suma totală cheltuită), s-a ridicat la suma de 8.022.643 euro, din care inculpatul a cheltuit suma de 6.129.022 euro iar Eugenia Sârbu (fosta sa soţie – n.r.) 575.959 euro”, arată anchetatorii.

Tot ei precizează că potrivit fişei de evidenţă pe plătitor comunicată de AFP Sector 1, în cursul anului 2014 mogulul a declarat realizarea în România a unor venituri din profesii libere şi comerciale în sumă de 1.903.711 lei (423.046 euro), iar din vânzarea acţiunilor CME în Statele Unite ale Americii a obţinut suma de 543.998 USD.

ACUZAŢIILE DNA

În acest dosar Adrian Sârbu este acuzat de evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare şi spălare de bani, prejudiciul în acest dosar ridicându-se la 61,5 milioane de lei (aproximativ 14 milioane de euro).

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată Orlando Nicoară, fost director general în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SRL. De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Roxana Grigoruţă (fost administrator al SC Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SRL), Eugenia Bălan (fost administrator al SC Mediafax Group SA), Cosmina Noaghea (fost director general în cadrul SC Publimedia International SA), Sorin Dinu (fost director financiar în cadrul SC Publimedia International SA şi SC Mediafax Group SA), Daniela Cozac (fost director financiar în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SRL), pentru evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.

În plus, au fost trimişi în judecată Gheorghe Grădinaru (director general în cadrul SC Teleferic Prahova SA) şi avocaţii Liana Petrovici şi Gheorghe Dragoş Chiş.

Sursa: Adevarul.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here